Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFPoate veni schimbarea din interiorul PSD?
2017-05-16
5
PSD nu-și va schimba și narațiunea cu care a câștigat atâția alegători anul trecut, ceea ce le va oferi opoziției și președintelui oportunitatea de a se identifica politic prin discursul proeuropean.

 

Dacă luăm puțină distanță, putem observa că mul­te dintre analizele despre realitatea românească de la care pleacă atât proeuropenii, cât și eu­ro­scep­ticii de la noi nu sunt atât de divergente pe cât par. Ambele tabere care tind să se cristalizeze în spațiul public observă că România cifrelor roz, România de vitrină ascunde una a deficitului de democrație, a lipsei de autoritate a statului, a con­tinuării spolierii banului public, a dezechilibrelor crescânde dintre diversele regiuni, a crizei sis­te­me­lor de educație și sănătate, a combinației letale în­tre criza demografică și hemoragia forței de mun­că mai mult sau mai puțin calificată. Toate acestea se petrec pe fondul împlinirii a zece ani de când suntem membri ai UE, o Uniune aflată ea însăși în criză.

 

Marile divergențe țin de identificarea cauzelor și soluțiilor. PSD a câștigat anul trecut alegerile par­la­mentare cu un discurs care pleca de la o ana­liză rațională, ducându-și abia apoi discursul des­pre cauze și soluții către interesele și valorile gru­purilor-țintă. Narațiunea sa identifică aceste cau­ze ca venind sistematic din afara țării, de la stră­ini sau de la cei plătiți sau susținuți politic de aceș­tia. Narațiunea aceasta era deja compatibilă cu tra­diția mai veche a PSD, dar forme de naționalism și de xenofobie difuză au devenit frecvente din 2012 și de la prezidențialele din 2014. Soluțiile pro­puse au fost populiste, aplicarea lor integrală fiind considerată nerealistă de către marea majoritate a economiștilor. Zona anti-PSD nu a avut un pro­gram simetric coerent, astfel că nu a știut să mo­bilizeze acea parte a societății care apoi a ieșit în stradă. Scuza existenței unor mass-media ostile nu ține câtă vreme îi avea de partea ei pe șeful sta­tului și pe premier, ambii putând influența decisiv agenda publică. Adevărul e că zona anti-PSD funcționează pe logica pompierului care stinge fo­cul, dar nu are capacitatea să-l prevină. Cu alte cuvinte, nu e capabilă să transforme ethosul pro­eu­ropean într-un veritabil program politic, ca bază a unui discurs credibil și mobilizator.

 

PSD și-a condus deci electoratul de la o critică ra­țională spre cauze și soluții iraționale, a fost aproa­pe de a câștiga singur majoritatea în parlament și guvernează încă pe baza acestui program nere­a­list, având drept perspectivă deraierea economiei și marginalizarea în UE. Trei scenarii se deschid de aici pentru a doua parte a acestui an.

 

Primul e acela inerțial. O guvernare condusă in­for­mal de președintele Camerei Deputaților, Liviu Drag­nea, un guvern lipsit de credibilitate, cel pu­țin la nivel european, un buget nesustenabil etc. E o variantă sinucigașă pentru toată lumea. Ar pre­supune ca PSD, implicit și România, să intre în război cu instituțiile europene care ne mo­ni­to­ri­zează la nivel macroeconomic și la cel al statului de drept. Narațiunea din campania elec­to­rală, poate și starea unei părți a opiniei publice, teoretic ar permite asta, totuși comportamentul din trecut al PSD la gu­vernare și faptul că azi nu pare insensibil la avertismentele UE fac puțin probabil acest scenariu al derivei inerțiale.

 

Dacă o analiză rațională mai este valabilă, atunci ea ne spune că cineva „câștigă timp“, de fapt îl pierde, pentru a pregăti o schimbare care nu se poate limita la anunțata remaniere guvernamentală. Re­ma­nierea mai degrabă amână această schim­bare, dar e semnificativă pentru exis­tența unor dezechilibre la nivelul ma­jorității.

 

A doua variantă logică e legată de o schim­bare a majorității. În România ea s-a făcut în timpul mandatului par­lamentului o da­tă între 2004-2008, de două ori între 2008-2012 și 2012-2016. Toate aceste mo­mente au fost trăite ca niște crize politice, dar și acestea s-au banalizat. Nu putem deci ex­clude un astfel de scenariu. Totuși, e mai degrabă improbabil dacă analizăm starea partidelor de opoziție. PNL și USR nu au ana­lizat cu luciditate ce s-a în­tâm­plat as­tă-toamnă și par mai preocupate de pro­blemele din interiorul lor și dintre ele de­cât de a avea o strategie comună anti-PSD. În plus, șeful statului pare că i-a fixat gu­vernului un minimum de linii roșii și e con­fortabil cu ideea unei candidaturi în 2019 din postura de reprezentant al opo­ziției.

 

Al treilea scenariu e acela al unei schim­bări din interiorul PSD. Alin Teodorescu, în interviul din revista 22, a dat ar­gu­men­te în favoarea acestei variante: „La Ceau­șes­cu a mișcat cineva în front până 1989? În câteva zile din decembrie 1989, a fost împușcat și sistemul schimbat. Așa se va întâmpla și în PSD, mai puțin îm­pușcăturile. Numai că, împingându-l la dreapta și forțându-l să atace puterea ju­decătorească, cum a făcut Liviu Dragnea cu partidul, există un risc de spargere. Unii, puțini, ar dori să continue linia Drag­nea și alții, mulți, ar dori să o aban­doneze“.

 

Adevărul e că ecoul manifestațiilor de acum trei luni sapă în continuare la te­melia credibilității liderului PSD și a gu­ver­nului. În plus, Liviu Dragnea devine puțin credibil chiar în fața celor care se vedeau scăpați de problemele penale. Nu e exclus să asistăm la o „exfiltrare“ din politica ma­re a președintelui PSD, așa cum am văzut că s-a întâmplat cu Crin Antonescu. Deo­camdată, leadershipul exercitat de Drag­nea e unul derutant pentru toată lumea și asta nu poate duce la nimic bun.

 

Cel mai probabil scenariu e acela al unei schimbări venite din PSD, dar el pre­su­pu­ne o formă de colaborare cu președintele, măcar pentru numirea unui nou premier. Nu e clar în ce măsură Klaus Iohannis e dispus să se implice sau să pară că se im­plică într-o schimbare din interiorul PSD. Oricum, furtunile din paharul cu apă de azi ascund una mai serioasă, care poate duce la schimbări la nivel guvernamental și de politici economice. Totuși, PSD nu-și va schimba și narațiunea cu care a câștigat atâția alegători anul trecut, ceea ce le va oferi opoziției și președintelui opor­tu­ni­tatea de a se identifica politic prin dis­cur­sul proeuropean. Un duopol leneș pro vs. anti „străini“ pare că se instalează durabil și neproductiv. 

TAGS : Liviu dragnea PSD educatie sanatate alegeri parlamentareUE opozitie PNL USR
Comentarii
bogdan 2017-05-22
stanga noastra comunist-agrarian-nationalista are vechile ei metehne, dar ea e mult mai in consonanta cu electoratul sau decat alte partide din Romania si decat stanga occidentala progresista, care a ajuns sa piarda electoratul muncitoresc, iar ala agrar l-a pierdut de mult : nici nu e de mirere, din moment ce, oricat de progresist esti, ar trebui s afii constient si in mijlocul Parisului sua New York-ului, ca numai cu casatorii homosexuale, mame surogat si alte pseudoprobleme etice pentru infime grupuri de agitatori extrem de vocali, plus utopii tehnologico-sociale de genul nu stiu ce comuter o sa rezolve toate problemele social-morale ale umanitatii sau ne vom clona si modifica toti genele astefel incat sa devenim numai blonzi cu ochi albastri, cand se vede de la o posta ca de pe revolutia tehnologica - care oricum nu elimina problemele morale si sociale si care nici nu este si nu va fi asa de SF cum o descriu oameni aparent seriosi care conduc universitati sau fac opinia publica - profita in mod inegal doar minoritatea celor mai bogati. Viseaza cineva cu bucurie la un viitor in care cei bogati si infertili, sau care vor sa isi pastreze fizicul de 20 de ani, cumpara burta unei femei sarace ca sa ii faca copii?! o lume in care bogatii is prelungesc viata si saracii doneaza cate un rinichi? in fine, o lume in care minoritatea bogata traieste in orgii bi si multisexuale in timp ce saracii se chinuie sa isi educe copii care muncesc pentru primii?...
oranghutan 2017-05-17
Lupu-şi scimbă doar părul, nu şi năravul. La fel şi psd.
eu 2017-05-17
Se va schimba ceva, nu numai in PSD, ci in toata tara cand se va rupe orice legatura mental-ideologic-culturala cu comunismul si alte faradelegi ale tranzitiei : deocamdata, intr-o tara in care fiecare chipa sportiva (de fotbal, judo etc) fosta sau actuala a Politiei si Ministerului de Interne se cheama foarte sovietic-ruseste Dinamo sau Steaua - adica Steaua rosie, ca la Belgrad, de acolo vine numele - cum e cazul fostei echipe a MAPN, sunt slabe sanse sa se schimbe ceva in profunzime! Inainte Romania avea echipe de fotbal si aveau nume romanesti sau oricum indigene, chiar participase la primele campionate mondiale, stadionul rebotezat Republicii din Principele Carol, si proiectat de Horia Creanga si Marcel Iancu, peste care a fost construit Casa Poporului, desi a mai ramas un colt, e de atunci.
cristian sirb 2017-05-17
` În plus, șeful statului pare că i-a fixat gu­vernului un minimum de linii roșii și e con­fortabil cu ideea unei candidaturi în 2019 din postura de reprezentant al opo­ziției.`

Exista si o alta optiune? Candidat din postura de reprezentant al puterii, de ex? Nu am inteles afirmatia asta!
Josef Svejk 2017-05-17
Autoruil se imbata abitir cu apa rece.

Atata vreme cat Dragnea nu e arestuit (se apropie termenul de judecata, orice afara de achitare il duce la zdup) este stapanul providnetial al PSD. pentru prima oara in 27 de ani capeteniile PSD-iste au un om de-al lor la conducerea partdiului. Hai sa recapitulam:

- Iliescu a fost OK dar totusi avea rarele lui momente cand o lua pe ulei si mai incurca afacerile oamenilor de bine din teritoriu.

- Nastase a fost o creatura artificiala. Singurul dintre baietii destepti ai lui Petre Roman care a priceput rapid ca decat sa fi unul dintre baietii destepti din trupa baietilor destepti, e de preferat sa fie baiatul destept din trupa prostilor. Asa ca a trecut rapid la FDSN-ul lui Iliescu. Trecerea a fost recompensata cu o ascensiune fulgeratoare in partid care in mod cert i-a facut cu nervii pe baietii ce faceau cu abnegatie munca de jos. In plus Nastase s-a apucat sa-si dea tot soiul de talente cu baronimea PSD-ista intre tururile I si II ale prezidentialelor din 2004, ceea ce probabil ca l-a costat pierderea alegerilor. Baronimea furioasa a refuzat sa mai mobilizeze prostimea la vot. Restul e istorie.

- Geoana un individ adus de Nastase dinafara. Colocvial, baiat bun si intelegator, nu a injunghiat pe nimeni afara de Nastase si Cozmanca. Insa tampit fara pereche. Reuseste sa termine la mustata pe locul doi cursa pentru preziendtialele din 2009 in care alerga practic singur.

- Ponta la randul sau, unul din catzeii lui Nastase. Si asta baiat colocvial si simpatic cu baronimea. S-a limitat la a-l injunghia pe Geoana. Insa s-a dovedit chiar mai tampit ca raposatul Geoana reusind sa iasa pe locul 2 la scor (de data asta!) in cursa prezidentialelor din 2014 in care alerga de asemenea singur. in plus asta a ratat aducerea hipsterimii si a idiotilor utili precum progresisti, ecologisti, etc in randurile PSD-imii. Partidul a ramas in continuare depdendent de pensionarime si bugetarime.

- Dragnea in schimb, chiar daca e venit din PD-ul lui Basescu, e in sfarstit un conducator adevarat iesit din randurile baronimii. Fost sef de consigliu judetean a dresat cu maiestrie judetul. E umil cu sefii, bestie cu argatii si intelege mai bine ca oricine altcineva ofurile si durerile baronimii. El stie ce inseamna sa-ti tremure micii in burta de teama ca intr-o zi te vor prlimba caralii cu catuse la maini prin fata camerelor si ca dupa aia te arunca la parnaie cu toti sutii & calicii... Asta e omul lor. Asta face ceea ce asteapta partidul de la un conducator adevarat. Sigur, totul e sa nu cada de fazan si sa ajunga la zdup, ca atunci nu-l mai cunoaste nimeni. Dar pana atunci e "optimus princeps" si daca scapa de parnaie ar toate sansele sa fie urmatorul presedinte al Romaniei.

Chestiile cu deficitul nesustenabil datorat cheltuielilor si promisiunilor dementaile e foaie verde. Romania se poate imprumuta la greu pentru cativa ani de aici inainte pana sa ajunga in incapacitate de plata. Adica promisiunile PSD indiferent cat de absurde si distructive ar fi vor putea fi implintie - mina de aur pentru alegerile de dupa siesta. Deficitul va exploda abia dupa ce PSD-ul va avea burdihanul pleznind de belsug si de lumina. Cat despre dregerea dezastrului, se va gasi pana la urma un Boc care sa poata fi injurat cu entuziasm din opozitie, in timp ce populimii i se reaminteste cum a ghiftuit-o PSD-ul cat a fost la butoane...

Presiunile UE?! Asta e deja o speranta desarta. Junker a venit la Bucuresti acum o saptamana ca sa cumpere (asa cum bine a intuit dl. Cristian Campeanu) cu ceva maruntis suportul neconditionat al celei de-a 6-a cea mai importanta tara a UE (ca numar de voturi) pentru Brexit-ul dur si pentru Europa cu doua viteze. La schimb i se cere mai nimic: CE sa inceteze croncanitul vis a vis de deficitul excesiv si de lupta anticoruptie, acum cand Dragnea & Co. trec la sugrumarea metodica a ceea ceea ce a mai ramas din justitia independenta romana. Posibil ca CE sa elibere ceva mai usor niscai fonduri europene numai bune de umflat burtile PSD-imii.

Deci nu va mai imbatati cu apa rece. Nu va exista nici un fel de reformare din interior a PSD. Chiar daca Dragnea piere in neant, PSD-eii simt deja prada in varful ghearelor si de data asta n-o mai lasa sa scape. In urma lor vor ramane doar osaele de pe care s-a ros metodic tot, tot, tot...
Total 5 comments.
Recomandari
5312
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22