Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Basescu vrea sa fie gratiate complet pedepsele sub 10 ani, inclusiv pentru coruptie
I.M. - - - -
2017-04-20
Actualitate Interna
2

Fostul presedinte, actualmente senator PMP, Traian Basescu, a depus o serie de amendamente la Legea gratierii, prin care vor fi gratiate pedepsele de sub 10 ani si se reduc la jumatate pedepsele pentru femeile condamnate pentru fapte fara violenta, inclusiv pentru coruptie.

 

 

 

 

 

Pedepsele de 10 ani inclusiv se vor gratia inclusiv pentru fapte de coruptie, cum este cazul Elenei Udrea, care a primit in prima instanta la Inalta Curte o condamnare de 6 ani in dosarul Gala Bute. Si fiica pesedintelui, Ioana Basescu, este trimisa in judecata pentru fapte de coruptie in dosarul privind finantarea campaniei prezidentiale din 2009.

 

Un alt amendament permite gratierea inclusiv a persoanelor condamnate pentru terorism.

 

Potrivit amendamentelor depuse de fostul presedinte, obtinute de News.ro, "se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 10 ani inclusiv aplicate de instanta de judecata", fata de termenul de 5 ani, cuprins in proiectul Guvernului, scrie News.ro.

 

"Faptul ca se prevede un prag de pana la 5 ani pentru acordarea gratierii nu va face decat sa determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel ca, daca in prezent, acestea au sansa de a primi o pedeapsa de 3 pana la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a gratierii", motiveaza senatorul PMP.

 

El cere si reducerea la jumatate a pedepselor pentru femeile "care au fost condamnate pentru infractiuni care nu au fost savarsite cu violenta, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de coruptie", precum si a persoanelor de peste 60 de ani.

 

In forma Guvernului, jumatate din pedeapsa era gratiata doar in cazul femeilor insarcinate si al celor care sunt unic intretinator de familie si au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani.

 

Cu toate acestea, in argumentatia sa, fostul sef al statului face referire la "femeile - functionar public insarcinate".

 

"Nu intelegem de ce o femeie - functionar public insarcinata, condamnata pentru savarsirea unei infractiuni de coruptie, ar trebui sa fie exceptata de la aceasta clementa. Este in interesul copilului ca mama sa se intoarca cat mai repede alaturi de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare si nu de distrugere a unor relatii de familie de o asemenea sensibilitate. Initiativa vine astfel in sprijinul consolidarii unor familii care, datorita unor condamnari, se pot destrama si distruge", scrie Traian Basescu, in motivarea amendamentului.

 

Basescu vrea si sa modifice un amendament care impiedica femeile recidiviste sa beneficeze de reducerea de pedeapsa.

 

Fostul presedinte sustine si reducerea cu o treime a pedepselor persoanelor care nu sunt recidiviste si nu au savarsit infractiuni cu violenta.

 

El vrea si marirea perioadei de timp in care un condamnat eliberat trebuie sa returneze eventualul prejudiciu, de la un an, la trei ani.

 

"Propunem modificarea acestuia, deoarece conditionarea achitarii prejudiciului de primirea gratierii este neconstitutionala, in conditiile in care se ofera aceasta clementa doar acelor care au o situatie materiala ce le (permite - n.red.) sa o primeasca", motiveaza liderul PMP.

 

Fostul sef de stat vrea si scutirea celor care nu au posibilitati financiare, ei nemaitrebuind sa returneze prejudiciul stabilit de instanta, daca "persoana condamnata dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate" sa indeplineasca solicitarile.

 

Basescu vrea sa elimine si multe dintre exceptiile de la lege, considerand ca ea este prea restrictiva. Astfel, fata de forma Guvernului, in viziunea fostului presedinte vor putea fi gratiati si cei condamnati pentru:

 

- violare de domiciliu,

- furt calificat in toate formele,

- gestiune frauduloasa,

- inselaciune,

- delapidare,

- abuz in serviciu,

- favorizarea faptuitorului,

- fraudele comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice,

- infractiunile de coruptie in toate formele,

- conflictul de interese,

- obtinerea ilegala de fonduri,

-deturnarea de fonduri,

- infractiunile de coruptie si de serviciu comise de alte persoane,

- falsul material in inscrisuri oficiale,

- falsul intelectual,

-  falsul informatic

- constituirea de grup infractional organizat in toate formele.

 

 

O parte a acestor infractiuni erau deja exceptate, insa doar in anumite forme si doar in anumite conditii.

 

 

Sunt vizate de gratiere si infractiunile din legile speciale, precum cele privind drogurile si spalarea banilor. Este eliminata insa si exceptia privind infractiunile stabilite de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.

 

 

TAGS : Basescu udrea gratiere coruptie femei terorism abuz in servicu favorizarea faptuitorului guvern amendamente
Comentarii
Iuliana 2017-06-12
O mizerie de articol ! Nu ma asteptam la asa ceva de la voi ... Se pare ca va imbolnaviti toti de manipulare atunci cand interesele o cer .
Marius Nicolescu 2017-04-20
E vorba despre iubire sau despre patologie? Cu asemenea parlamentari o s-o ducem din ce in ce mai rau. Chiar asa? Sa dai legi numai in favoarea potentatilor si a iubirilor promovate in politica de acestia? Pana unde vreti sa intindeti coarda cu acest popor, domnule Basescu. La varsta dumneavoastra trebuia sa va plimbati nepoteii si sa le cititi povestiri. Cu aceasta iubire indecenta si la varsta dumneavoastra nu puteti decat sa starniti rasul unei intregi natiuni.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
12859
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22