Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFImperiul penalilor contraatacă
2017-04-19
2
Dacă justiția nu cedează, am putea asista la o implozie a sistemului conceput de penali, pentru penali.

 

Cândva, în viitor, probabil că istoricii vor reuși să explice cum a ajuns Traian Bă­sescu demolatorul propriilor sale man­da­te; cum, după ce a fost ales președinte pe valul aspirațiilor elec­to­ra­tu­lui la justiție, integritate și o orientare fermă spre Vest, s-a transformat într-un vârf de lance al con­tra­ata­cului unui grup de penali la adresa instituțiilor care combat corupția și s-a aso­ciat cu politicienii care fac jocurile lui Putin. O astfel de analiză va elucida pro­ba­bil dedesubturile episodului bizar legat de ieșirea lui Dan Andronic de săptămâna trecută, coroborat cu reacțiile fostului președinte după capturarea lui Sebastian Ghiță la Belgrad. Cu alte cu­vin­te, va lămuri natura legăturilor domnului Băsescu cu personaje dubioase ca Dan An­dronic și Sebastian Ghiță, situate la in­ter­secția mafiilor mogulești din mass-media cu zona cenușie a consultanței, politicii și a afacerilor cu statul, din care au rezultat atâtea dosare penale. Inclusiv numeroasele dosare ale lui Sebastian Ghiță, fost de­pu­tat, om de afaceri și proprietar de tele­vi­ziune, și cele ale managerului de presă Dan Andronic, trimis în judecată în do­sarul retrocedării frauduloase a unei su­prafețe din pădurea Snagov și a fermei Bă­neasa și anchetat de DNA pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în­tr-un dosar legat de finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009.

 

Exact în ajunul audierii sale la DNA în acest al doilea dosar, domnul Andronic pu­­blică în EvZ un articol în care încearcă să acrediteze ideea unei ca­bale din care ar fi făcut par­te Laura Co­dru­ța Kövesi, Florian Coldea și George Ma­ior, reuniți în sea­ra ale­ge­rilor prezidențiale din 2009 acasă la Gabriel Oprea, pe atunci vi­ce­pre­mier, pentru a influența (cum?) rezul­tatul alegerilor în favoarea lui Traian Bă­sescu. Dar de ce să-l fi che­mat ei la o ast­fel de reu­niu­ne tocmai pe Dan An­dro­nic, care lucra pentru Mircea Geoană? Mai degrabă autorul speră că noi toți suntem de fapt suficient de proști ca să acceptăm o poveste pentru care, la fel ca Sebastian Ghiță înaintea lui, nu prezintă nicio do­va­dă și care se încadrează în categoria fu­mi­genelor menite să acrediteze ideea că pro­ta­goniștii dosarelor DNA nu ar fi potențiali infractori, ci victime ale instituției și ale serviciilor. Totuși, ce să vezi, atât Ghiță, cât și Andronic aveau relații istorice cu aceste servicii, care explică, de pildă, nu nu­mai întâlnirea ciudată a lui Ghiță, An­dro­nic și Coldea la Istanbul, la întoarcerea din vacanța petrecută în Seychelles, ci și recenta vizită a lui Andronic în Serbia, unde se afla fugarul Sebastian Ghiță. Tot aco­lo se ducea des și Victor Ponta, con­form propriilor afirmații, ca să-și viziteze prietenul, pe Aleksandar Vučić, fost pre­mi­er și actual președinte, adept al apro­pie­rii de Moscova. Spune-mi cine ți-e prie­ten... Faptul că sârbii l-au lăsat din brațe pe Ghiță, după ce, probabil, l-au protejat, nu demonstrează decât importanța lui se­cundară în jocul de interese din zonă.

 

Nu este deci întâmplător că Andronic și Ghiță au același modus operandi și își co­or­donează acțiunile de mai multă vreme. Regretabil este că un fost șef de stat le pledează cauza. Televiziunile controlate de ei, B1 și, respectiv, România TV, i-au ofe­rit o platformă lui Traian Băsescu pentru a credibiliza acuzațiile nedovedite ale lui Ghiță de anul trecut și cele ale lui An­dronic de anul acesta, deși, pe când era la Cotroceni, fostul președinte afurisea pro­gramatic televiziunea lui Ghiță, cu patron cu tot. Ne-am obișnuit însă cu virajele ame­țitoare ale domnului Băsescu, în fre­nezia aparițiilor sale mediatice ulterioare con­damnării Elenei Udrea la șase ani de închisoare, în primă instanță. Astfel, după ce l-a susținut inițial pe Andronic, pro­pu­nând arestarea procurorului-șef al DNA, și-a dat seama că nu poate accepta ideea că ar fi câștigat fraudulos alegerile din 2009 și s-a răstit la directorul EvZ, într-o scenetă regizată la România TV, pentru ca apoi să revină cu solicitarea ca Parchetul General să deschidă o anchetă cu privire la întâlnirea de la casa lui Oprea. A uitat însă să precizeze și ce articole de Cod Pe­nal ar justifica-o. După prinderea lui Se­bas­tian Ghiță, Traian Băsescu s-a arătat mai întâi dezamăgit de lipsa lui de inteli­gen­ță, apoi i-a plâns de milă lui Ghiță, ple­dând pentru apărarea sa ca sursă de in­formații valoroase asupra „sistemului“ și cerând emfatic ca el „să fie lăsat să vor­bească“. Probabil că fostul președinte, ca­re nu demult se întâlnea cu Ghiță la Clu­bul Diplomaților și se lăsa înregistrat, spe­ră ca Ghiță să-i recepționeze mesajul și să reia „dezvăluirile“ incriminante la adresa pro­curorului șef al DNA, fie și fără dovezi, și nu cumva să cedeze tentației de a-și ne­go­cia clemența magistraților colaborând cu an­chetatorii. Dacă, Doamne ferește, spu­­ne prea multe despre cuplul Udrea-Cocoș?

 

Să lăsăm însă speculațiile și să așteptăm fap­tele, care ar putea tulbura apele în PSD, partid care spera să dea o lovitură de imagine după articolul lui Dan An­dro­nic. Autorul a fost invitat la Comisia SRI, iar Liviu Dragnea a cerut o comisie de an­chetă asupra evenimentelor din 2009, pe care dorea chiar s-o prezideze. Alți pro­ta­goniști ai campaniei prezidențiale din 2009 spun însă că ancheta ar putea scoate la iveală o presupusă colaborare a dom­ni­lor Dragnea și Ponta cu adversarii din staff-ul lui Băsescu. Cu alte cuvinte, o tră­dare a propriului candidat, Mircea Geoa­nă! Ar rezulta o adevărată frescă a nemer­ni­ciei politice, la care s-ar adăuga tabloul com­plicităților lui Sebastian Ghiță. Interesantă perspectivă: dacă justiția nu cedează, am putea asista la o implozie a sistemului conceput de penali, pentru penali. Serialul va dura, deci pregătiți-vă proviziile de popcorn! 

TAGS : basescu penali Justitie DNA Andronic ghita coldea geoana
Comentarii
Antidoping 2017-04-20
Lui Basescu ar trebui sa i se faca un test antidoping, imi e teama ca l-au drogat si pe el. Sau sa mai asteptam un pic, daca incepe sa scrie poezii inseamna ca are boala lui Eminescu!
Marius Nicolescu 2017-04-19
Romania, tot mai mult un ospiciu. Doamna Culcer, pute ingrozitor. Duhneste peste tot, de douazeci si sapte de ani a Securitate, a delatiune, a turnatorie, a santaj. Ce rasa de oameni alcatuiesc aceasta infricosatoare natiune? Ce este mai rau este faptul ca, se pare, nu vom reusi sa ne ridicam din aceasta mocirla de suflete vandute Necuratului. Nimeni, sau aproape nimeni nu mai reuseste sa-si faca meseria, numai meseria, onest. Comunismul si Securitatea Statului politienesc a reusit sa rastoarne scara valorica a societatii romanesti. Nu mai avem coloana vertebrala. Am ajuns sclavi ai banului castigat necistit, ai turnatoriei si ai bucuriei de raul altuia. Prezentul ma infioara si nu vad a se produce vreun lucru bun, folositor spre indreptarea oamenilor si o data cu ei a intregii societati.
Total 2 comments.
Recomandari
17190
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22