Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDragnea şi întoarcerea la ceaușism
2017-04-19
9
Majorările de salarii și pensii și introducerea impozitului pe venitul global nu pot duce decât la devalorizarea leului, la recursul la mașina de tipărit bani și, în final, la sărăcie generalizată.

 

Dacă vă numărați printre cei care cred că „pe vremea lui Ceaușescu era mai bine“, bucurați-vă, pentru că, prin politicile eco­nomice ale guvernului Dragnea/PSD, Ro­mâ­nia este pe cale să tes­te­ze această teorie. Niciuna dintre măsurile privind ma­jo­rarea salariului minim pe economie, majorările de salarii din domeniul bu­ge­tar și introducerea im­po­zitului pe venitul global nu vor produce bunăstare, creș­­tere economică sus­te­na­bilă sau „o ieșire din cer­cul vicios al sărăciei“, așa cum ni le vinde acum propaganda. Nici măcar ma­jo­rările considerate „îndreptățite“, cum ar fi cele din învățământ și sănătate, nu vor corecta nedreptăți și nu vor aduce be­ne­fi­ciarilor „binemeritata“ recunoaștere din par­­tea societății. Îmi pare rău să o spun, dar dublarea sau triplarea salariilor me­di­ci­lor și profesorilor este, din punct de ve­dere economic, tot atât de lipsită de sens precum dublarea indemnizației par­la­men­tarilor.

 

Singurele lucruri pe care le vor produce ma­jorările lui Dragnea și introducerea im­pozitului pe venitul global sunt impre­dic­tibilitate, haos fiscal și, în cele din urmă, mai multă sărăcie și mai multă inegalitate. În schimb, vor genera altceva, o schim­ba­re de paradigmă economică și socială, dar nu în sensul intrării într-o spirală vir­tu­oa­să a bunăstării care să aducă România mai aproape de statele dezvoltate din Vest, ci în sensul (re)instaurării unui model al ine­galității în care o clasă superioară de bu­ge­tari beneficiază de generozitatea statului, iar o clasă inferioară de producători pri­vați poartă întreaga povară a bunăstării pri­meia. Este modelul eco­nomic al anilor 1980, al na­țio­nalismului economic cea­ușist.

 

Din punct de vedere eco­nomic, niciuna dintre mă­surile propuse nu are vreun sens. Într-o economie de pia­ță, salariul este o marfă a cărei valoare se stabilește pe piața forței de muncă din interacțiunea cererii și ofertei de forță de muncă. A introduce prin lege creșterea în etape a salariului minim echivalează cu naționalizarea pieței muncii și re­intro­du­ce­rea planificării economice. PSD și Drag­nea nu ne oferă încă un plan cincinal în care se decide ce, cât și cine va produce, dar face primul pas. Ne spune cine și cât va câștiga, indiferent de evoluția pieței. Ade­vărata lovitură însă o reprezintă intro­ducerea aproape inevitabilă a unor valori diferite ale salariului minim – mai mari pentru bugetari, mai mici pentru sectorul privat. Deja în România salariile la stat le depășesc pe cele din privat, ceea ce re­pre­zintă o aberație economică, dar a duce aceas­tă inegalitate și mai departe și a-i defavoriza prin lege pe privați, cei care plă­tesc în ultimă instanță salariile bu­ge­tarilor, reprezintă cu adevărat o răs­tur­nare de paradigmă.

 

Înspăimântător este că o vreme va merge. Dacă ați auzit-o pe Olguța Vasilescu, care încerca să ne convingă că banii necesari majorărilor vor veni tocmai din aceste ma­jorări pentru că vor crește sumele co­lec­tate la buget, veți înțelege ce au în cap. Ori sunt complet inepți din punct de ve­dere economic și cred că au descoperit un soi de perpetuum mobile economic care se alimentează din sine, ceea ce nu cred, ori împărtășesc cu toții opinia că statele nu dau niciodată faliment câtă vreme pot să emită monedă, că sărăcia și bunăstarea sunt, prin urmare, o chestiune de putere, că statele bogate conspiră pentru a men­ține în sărăcie statele sărace cu ajutorul instituțiilor internaționale – FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială – și că în acest caz soluția ieșirii de sub jugul ca­pi­talismului global este pur și simplu „să tipărească atâția bani câți are nevoie țara“. Mai e și posibilitatea să fie perfect con­știenți de consecințe, insistă și gene­rea­ză haos în mod deliberat, pentru ca la sfârșit să schimbe structura societății ro­mânești în sensul amintit.

 

Pe scurt, combinația între majorările de sa­larii și pensii și introducerea impozitului pe venitul global nu poate duce decât la un singur deznodământ posibil din punct de vedere economic: devalorizarea leului și recursul la mașina de tipărit bani și, în final, la sărăcie generalizată. Creșterile de salarii vor duce la creșteri ale deficitului, care nu vor putea fi acoperite prin noul sistem fiscal. Între altele, acesta nici nu își propune să corecteze problemele de co­lec­tare a taxelor și impozitelor, ci să le com­penseze, ceea ce reprezintă, încă o dată, o nedreptate socială. Unul dintre motivele pe care același ministru al Muncii l-a invo­cat pentru impozitarea gospodăriilor a fost evaziunea mare în colectarea TVA. Dar, în mod evident, impozitul pe venitul global nu face absolut nimic pentru a reduce deficitul de colectare a TVA, ci să-l compenseze. Cu alte cuvinte, mută res­pon­sa­bilitatea fiscală din sarcina evazioniștilor în sarcina „gospodăriilor“, asta în con­di­țiile în care o treime din gospodăriile ro­mânești au, potrivit unei statistici publi­ca­te anul trecut de INS, probleme mari cu plata utilităților de primă necesitate. Dacă va mai veni peste ei o armată de 35.000 de „consilieri fiscali“ care să-i caute în frigider pentru a-i stoarce de ultimul leu sub formă de impozit – pentru că, să nu ne facem iluzii, fiind plătiți de stat, „con­si­lierii fiscali“ vor reprezenta interesele sta­tului –, rezultatul va fi o campanie de pau­perizare deliberată de către stat a tuturor agenților liberi din economie. Și atunci, vom avea, în sfârșit, o democrație și o eco­nomie controlate de o clasă de birocrați numiți politic de partidul-stat, coruptă și aflată mai presus de lege. 

TAGS : Dragnea salariu minin impozit global bugetar PSD Ceaușescu Olguța Vasilescu FMI
Comentarii
m mircea 2017-04-22
Ca de obicei, f.bun articol. Si f. corecta observatie ca prin conducerea inteleapta a PSD-ALDE Dragnea-Tariceanu ne indreptam victorios spre comunism, societatea multilateral dezvoltata si planul cincinal. Nu au facut nimic diferit de Ceauseascu care mai oferea in 22dec1989 inca o suta la salariu populatiei, numai ca atunci nimeni nu il mai credea. Desi si-a sabatorit si el ziua de nastere in stil comunist pe stadioane cu aplaudaci, nici macar Ponta nu a indraznit sa duca spre comunism economia, ceea ce fac fara nici o jena astazi Dragnea-Tariceanu si Olguta, dar bineinteles nu cu averea lor dubioasa, ci cu a noastra a tuturor.
"Perpetum mobile financiar": ati exprimat f.plastic stupoarea nostra cind am auzit explicatiile gen FNI ale Olgutei. Un guvern mai p-afarist si sfidator ca cel actual nu am vazut de la caderea lui Ceausescu, si cu guvernul Ponta credeam ca le-am vazut pe toate.
Ceausist de Dreapta 2017-04-21
I se cam vede teleormanu'... Un guvern dezastruos pe toata linia.. Vine Ponta la Romania TV si zice ca el vrea deficit mare ca sa faca dezvoltare.. Pai ma dobitocule, ca sa faci deficit mare, trebuie sa gasesti niste investitori dispusi sa ti-l finanteze! Care sa-ti mai cumpere bondurile guvernamentale la dobanda corespunzatoare deficitului.. Pentru ca deficitul nu inseamna altceva decat o diferenta de bani pe care nu o ai si pe care trebuie sa o imprumuti pentru a-ti finanta ineptiile bugetare. E ca si cum te-ai duce la banca si ceri imprumut pentru a mari salariile angajatilor cu x%. Banca poate sa-ti acorde imprumutul, sau poate sa te refuze in functie de ce-i pui pe masa la bancher..
Joaquin Murieta 2017-04-19
Nimeni nicaieri nici-o-data nu voteaza un guvern care reduce salariile cum a fost guvernul Boc ne-votat de Romani ci impus de tiranul Basescu. Chiar in timp ce reducea salariile cica pentru ca nu erau bani guvernul Boc a gasit bani sa cumpere calculatoare de 2 000 000 000 de dolari dupa ce Basescu, Boc, Udrea si multi altii au fost mituiti de Microsoft. Chiar si dupa marire salariile raman sub jumatatea celor echivalente din occident. Nu salariile bugetarilor trebue reduse ci numarul lor. Sunt deja prea multi judecatori, politisti, popi, securisti si militari care nu produc nimic dar au salarii imense. Trebue introdus un impozit pe minciuna pe care sa-l platesca ziaristii care incearca sa prosteasca poporul ca cica raul e bine si austeritatea e progres.
Joaquin Murieta 2017-04-24
In cazul lui Bill Gates se stie clar cum a devenit miliardar: A mituit politicieni ca Basescu, Boc, Udrea si oameni de afaceri ca Cocos, Florica, etc. si asa a devenit miliardar fara studii. Nu e singurul, un fost director la IBM a spus ca a vazut un calculator prima data dupa ce a fost numit director. Evident nici el nu fusese pe la scoala nici macar la Trump University care oferea diplome inclusiv doctorate celor atat de naivi sa-l plateasca pe Trump. Steve Jobs a fost pe la scoala dar a fost dat afara de acolo pentru ca se droga. Si rezultatele academice erau dezastroase probabil tot datorita drogurilor care afecteaza creierul ireversibil. In cazul lui Gates lumea asta nedreapta ar trebui indreptata de judecatorii Romani care ar trebui sa-l inculpe in dosarul Microsoft si sa-l cazeze in celula cu Udrea. Probabil ca si prin alte tari inclusiv SUA Gates a mituit politicieni deci sigur merita puscarie pe viata.
Paul Butoi 2017-04-23
@ Tov Joaquin

" Nimeni nu stie cum ar fi votat cei care nu au venit la vot daca ar fi venit "
Aveti dreptate .
Asa este .
Exact asta am spus si eu .
Repet : este usor exagerat sa consideri ca cei 21 % care au votat PSD & ALDE ( cam 3,7 milioane ) reprezinta 50 % din electorat ( adica 9,1 milioane , din cei 18,2.. milioane aflati pe listele de vot ) .
Ma rog , asa era pe vremuri - 3,7 era destul de departe de 9,1 .
Este posibil ca lucrurile sa se fi schimbat intre timp - oamenii de stanga au luptat mult sa imbunatateasca lumea , poate ca si in domeniul matematicii elementare au avut reusite ...
Sunt sigur ca ati observat ca nu contesta nimeni faptul ca PSD & ALDE au castigat alegerile cu 51 % din voturile exprimate .
Totusi - in Realitate - victoria PSD&ALDE nu a facut sa dispara diferenta ( semnificativa ) dintre " jumatate din voturile exprimate " si " jumatate din electorat " .
Asa ca - de data asta - indignarea dv pare a fi usor exagerata , atat timp cat este fara obiect .
Ceea ce nu era cazul atunci cand cei care va provocau indignarea tinereasca erau incapabilii Bill Gates , Steve Jobs , Richard Branson ... , deveniti multimiliardari fara ca sa detina macar o diploma de licenta .
In vreme ce tinerii eminenti ai acestei tari , cei care au obtinut licente , masterate , doctorate la universitati de mare prestigiu - Bioterra , Crestina , Internationala Libera ... - au salarii mizerabile...
Asa e viata , nedreapta ...
Mircea Ordean 2017-04-19
„Dragnea şi întoarcerea la ceaușism”

Dincolo de faptul că dl autor nu ar mai fi scris aici (ci la organul UTC-ului județean, după cîte îl simt), dacă ne-am fi aflat în ceaușism.
Dl Dragnea urmează dorințele a jumătate din electorat.

Nu e vina dînsului că tabăra politică susținută de oamenii revistei 22 n-a cîștigat dînsa majoritate, iar apoi să ne indice care sînt robinetele cu lapte și miere.
Alex 2017-04-21
Stimate domn,
Ati auzit de Venezuela? Chavez, Maduro, care au crezut ca "legea gravitatiei" este o inventie imperialista?
Joaquin Murieta 2017-04-21
Chestia asta cu 21% din electorat care a votat PSD si ALDE este o marshavie de dreapta. Nimeni nu stie cum ar fi votat cei care nu au venit la vot daca ar fi venit. Cei de dreapta pretind ca Romania are mult mai multi locuitori decat sunt in realitate. Cei de dreapta se opun sanctionarii cu amenda a celor care absenteaza de la vot cum se intampla deja in Australia. La nici o alegere precedenta prezenta la vot nu a fost 100% deci voturile PSD si ALDE trebue raportate la cei care au votat fara sa-i includa si pe absenti care probabil au absentat si in trecut si vor absenta si in viitor.
Paul Butoi 2017-04-21
Dl autor incearca sa argumenteze ipoteza ca " robinetele cu lapte si miere " ar putea fi doar in imaginatia dlui Dragnea , cel care " urmeaza dorintele a jumatate din electorat " .
Putem presupune ca cealalta " jumatate din electorat " considera corecta aceasta ipoteza .
Io zic ca daca avem putintica rabdare - si mai traim cativa ani - o sa vedem ce se intampla cand " dorintele a jumatate din electorat " se intalnesc cu Realitatea .
Unii spun ca sunt sanse mari sa se repete intamplarile din 2008 - 2010 .
Asta nu inseamna ca cei care spun asta sunt neaparat niste oameni rai .
Ar putea insemna doar ca sunt niste oameni care nu uita la fel de repede ca ceilalti .
Si care pot sa inteleaga - si sa invete - cate ceva din ceea ce li se intampla .
Ar mai fi ipoteza ca - in Realitate - ( si ) aceasta cresterea a salariilor ar putea fi mai curand o ( alta ) maiastra aburire a oamenilor de bine ( marca Dragnea - PSD ) .
Citesc ca ministrul de finante a spus ca din 2018 sarcina platii contributiilor pentru pensie si sanatate cade exclusiv in sarcina angajatului .
Ceea ce mie imi pare a fi un lucru foarte bun .
Asta ar insemna ca salariul despre care se va vorbi in 2018 ar cam fi actualul salariu brut .
Unii vor vedea o crestere ( nominala ) instantanee de vreo 8o % .
Posibil ca asta sa satisfaca foarte tare acea " jumatate din electorat " la care va referiti .
Sau nu .
Altfel , pot sa observ ca intotdeauna exista o diferenta semnificativa intre dorinte si Realitate .
Cam ca cea dintre " jumatate din electorat " si voturile obtinute - in Realitate - de alianta tov. Liviu din partea electoratului roman : 18 % + 3 % = 21 % .
Unii spun ca - in Realitate - 21 % e destul de departe de 50 % .
Asta nu inseamna ca cei care spun asta sunt neaparat niste oameni rai .
Parerea mea .
Total 9 comments.
Recomandari
17576
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22