Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFPetrecerea naţională
2017-04-17
7
Dincolo de petrecerile de sezon, trăite de români mai mult în stilul „1 Mai” şi „23 August”, decît în reculegere pascală, ne putem întreba, privind în jur, nu numai „cum petrecem?”, nu numai „peste ce vrem să trecem, cînd ne prăvălim în aburii chefului?”, ci şi „prin ce trecem?” Eu unul contemplu scena publică (guvern, opoziţie, parlament, ziare) cu sentimentul că trecem printr-o chermeză de prost gust. Iată cîteva „scene”:

 

1. Anul acesta, în Vinerea Mare, „vestea cea bună” a fost prinderea misteriosului Ghiţă. A fost „ştirea” prin excelenţă, comentată de toată lumea. Cum a ajuns băiatul ăsta mediocru, inexpresiv, să răstoarne, cu făcăleţul „dezvăluirilor” sale, întreaga protipendadă a politicii autohtone? Dacă sînt false, atunci de ce ne ocupăm de ele cu atîta foc? Dacă sînt adevărate, atunci am fost şi sîntem pe mîna unor neisprăviţi lacomi, a unor şmecheraşi obraznici, pentru care ţara nu e decît o şansă de carierism ieftin şi un inventar de resurse, tocmai bun de delapidat. Ni se vorbeşte despre întîlniri „secrete”, la şpriţuri, între diferite „organe”, ni se spune că Gabriel Oprea ar fi fost drogat (!) de George Maior, că la cutare reuniune conspirativă din ajunul unei campanii electorale „s-a mîncat timp de două ore, două ore şi jumătate”. Cum am nimerit în nămolul ăsta? Nici nu mai contează care sînt „băieţii buni” şi care „băieţii răi”. Toţi sînt părtaşii aceluiaşi dans macabru, ai aceleiaşi farse.

 

2. Gabriel Oprea, alt „erou” al zilei, povesteşte, destins, în faţa magistraţilor, că în 2008, de frica crizei, a decis să-şi scoată din bancă milionul de euro pe care îl deţinea. Cum adică un milion de euro? Căştigaţi cînd şi cum? Dar dl Dragnea de unde a scos purcoiul de bani de care a avut nevoie ca să-şi facă un pălăţel la Alexandria? Iar acum, de Sf. Paşti, cum îşi permite, cu atîta lejeritate, să-şi petreacă zilele de vacanţă prin îndepărtate ţări exotice? Cîţi români îşi pot permite aşa ceva?

 

3. Am trăit să văd şi asta: un subiect cu potenţial tragic („Balena Albastră”) devine un vesel ceai dansant pentru două zburdalnice blonde: Carmen Dan (ministru de Interne!) şi Gabriela Firea (primar al Capitalei!). În vizită la o şcoală, dînsele se zbenguie tovărăşeşte, în timp ce un cîntăreţ năimit să facă atmosferă intonează o partitură provocatoare despre „fete rele care vor na-na”. Ce drăguţ! Prin fîţîiala „implicată” a celor două doamne, răul a fost cu siguranţă extirpat de la rădăcină.

 

4. Domnul ministru al Educaţiei şi-a dat seama că noua componenţă a comisiei pentru evaluarea doctoratelor plagiate (CNATDCU) e periculoasă. Preşedintele comisiei e academicianul Marius Andruh, un om onorabil, iar membrii ei sînt tot soiul de inşi competenţi şi cumsecade. În aceste condiţii n-ar fi exclus ca plagiatorii să fie chiar identificaţi! Păi „aiasta nu se poate!”. „Rămînem fără coledzi!”. Trebuie să-i aducem cu grăbire la butoane pe ai noştri! Am mai spus-o: ce să mai umblăm cu fiţe academice, cu experţi capabili să descopere furtul? Nu e mai cinstit să oferim titlul de doctor, în mod democratic, tuturor absolvenţilor de facultăţi? Ba chiar de liceu? Iar celor de la Academia de Informaţii să le punem la butonieră, încă din ultimul an de studiu, diploma de „doctor honoris causa”!

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

TAGS : sebastian ghita gabriel oprea petrecere carmen dan guvern opozitie pnl usr gabriela firea
Comentarii
Mircea Ordean 2017-04-22
Scriind despre un om de cultură al locurilor noastre, am nimerit peste un jurnal scris de acesta, la vremea cînd se afla exilat de regimul comunist într-o așezare moldavă.

Părerea de mai jos nu mi-i strict critică.
Ci mai rău, find observație - preiau o expresie la modă - din afara sistemului.
De copil care privește la haine de împărat.
.
În scrise culturale înalte, contează mai puțin veridicitatea afirmațiilor, cît confecționarea unui cocoon plăcut, pentru lecturator.
Acea gogoașă comodă viermelui de mătase se execută pe de-o parte pe un principiu al legănatului, la prunci. De pe altă parte, vorbele însoțind așa demers trebuie să fie cît mai pretențioase.
Chestia din urmă și-o avea mai multe motive.Bănui între ele groaza de a nu fi crezuți proști (de către iubitorii semeni, se înțelege).
.
Cam toate, în respectivul demers, urmăresc a mulțumi primitivul din noi.
Doar mănușa este acolo confecționată din vreun material de calitate (chit că, în sine, e discutabil) . Mîna din interior este însă a inerentei fiare din noi.
.
Ca semn al animalicului se află și deranjul maxim al tipilor din acel templu, de-a accepta că asemenea realizări rămîn discutabile.
Nu, trebuie să le iubești, să le proslăvești.
Și să te opui celor care nu gîndesc precum voi.
Mircea Ordean 2017-04-22
Firea umană.

Ea impune să decretăm producții ale altora drept „glumițe”.


Așa ceva, se înțelege, nu se aplică rîndurilor proprii, de pildă acestea:

„Cum a ajuns băiatul ăsta mediocru, inexpresiv, să răstoarne, cu făcăleţul „dezvăluirilor” sale, întreaga protipendadă a politicii autohtone? ”
Mircea Ordean 2017-04-22
Mă aflu un pic mirat (doar un pic!) de tipul scrierilor ce-l captivează pe dl Pleșu.
Adică pe-un om avînd scris ce-are scris pe cartea-i de vizită.

În rest, dînd ochi spre condeiul dlui autor, observ că alții pot fi acuzați de glumițe, în vreme ce dumnealui nu (deși le practică la greu - urmînd să aflăm la scara valorică a cărui sector bucureștean).
qasman 2017-04-19
Soll
Astazi toti functionarii intervievati raspund ca si –au facut “treaba”.
Kant din KALININGRAD (sic) ii spunea acesteia soll(datorie).
Va rog sa ma lamuriti daca soll din “ Critica ratiunii practice” este o “treaba”?
Liviu din Timisoara 2017-04-19
Curand vom sarbatori 100 de ani ai Romaniei Mari dar nu intreaga ( fara jumate din Moldova noastra ) . Peste un an vom reaminti despre rivalitatea politica ( si nu numai ! ) Bratianu - Marghiloman, despre problemele noastre de existenta statala. Ma gandesc daca va fi loc de asa ceva, sau ne vom ocupa mai departe de ( mai nou ) palatele lui Dragnea, de rivalitatea Basescu - Voiculescu , ne vom ocupa de Udrea &.
MIHAI 2 2017-04-17
Petrecerea nu era IN AJUNUL campaniei electorale. Nici macar IN TIMPUL campaniei. Nici IN AJUNUL ori IN TIMPUL votarii. Era IN TIMPUL NUMARARII voturilor... si de-aici o multime de suspiciuni fundamentale. Dar maestrii stiu - am vazut si la dl Liiceanu - unde trebuie strecurata formularea neatenta care schimba esentza. Vorba aia - maxima atentie la micile neatentii. *** Poti de exemplu sa strecori , atunci când te adresezi publicului taliban al ziarului Adevarul afirmatia scandalos de neareala ca PDL ul ar fi facut parte din USL. Chestia asta nu o poti insa livra cititorilor pretentiosi ai Revistei 22.

?????? 2017-04-17
Ce considerați că s-ar putea zice despre "coabitarea" dintre "tradiționalism" și "integraționism" ?
Total 7 comments.
Recomandari
8565
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22