Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCâteva întrebări despre epopeea fugii și prinderii lui Sebastian Ghiță
2017-04-15
6
Ce rol au jucat Liviu Dragnea, Victor Ponta și Traian Băsescu în întreaga poveste din jurul lui Ghiță, de la „dezvăluirile” acestuia până la fuga/prinderea lui?

 

Cum a reușit Ghiță să scape de filajul poliției și să fugă din țară? De vineri dimineață, de la Grindeanu în jos toată lumea să grăbește să felicite Poliția pentru arestarea lui Sebastian Ghiță. Acest lucru nu șterge nicidecum circumstanțele neclare ale dispariției sale de sub nasul polițiștilor, iar Poliția trebuie să răspundă public la această întrebare. Am aflat vineri că Ghiță ar fi dispărut încă din seara de 19 decembrie în Bulgaria. Dacă se știe acest lucru înseamnă că a existat o anchetă internă în urma căreia s-a aflat cum a ieșit Ghiță din țară, ceea ce presupune că au fost identificați și responsabilii.

 

 Cu toate acestea, Ministerul de Interne nu scos un cuvânt și nu a indicat niciun vinovat. Mai mult, în ianuarie, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi se declara nemulțumită că în urma unor controale interne nu a fost depistat nici un vinovat și a indicat foarte clar. De unde rezultă că cel puțin pe la data declarațiilor lui Kovesi, 18 ianuarie 2017, la o lună de la dispariția lui Ghiță, poliția nu identificase nici un vinovat, nu considera cazul o prioritate și nu alocase resurse pentru prinderea lui Ghiță. Este legitim așadar să ne întrebăm dacă nu a existat o tentativă de mușamalizare a afacerii la nivelul Poliției și Ministerului de Interne.

 

 

Când a fost localizat Ghiță? News.ro citează surse judiciare potrivit cărora, după încă o lună, pe 23 februarie, „o echipă de polițiști s-a deplasat în Serbia pentru a-l localiza”. Presupunem că l-au găsit pentru că, pe 15 martie, Hotnews.ro scria, citând surse din preajma anchetei că Ghiță ar fi fost localizat în Serbia, unde s-ar fi întâlnit cu cel puțin doi colaboratori, unul din aceștia fiind patronul Evenimentului Zilei, Dan Andronic. Fostul jurnalist și consultant a făcut un circ național pe tema asta și a negat vehement inclusiv în fața polițiștilor că s-ar fi întâlnit cu Ghiță, deși a recunoscut că a fost în Serbia. Tot vineri au apărut știri pe surse că Ghiță ar fi primit vizita mai multor apropiați - Oana Niță, fratele, prieteni- și că tocmai acest fapt i-ar fi ajutat pe polițiști să-l localizeze. Sigur, toți făceau un ocol, încercând să-și piardă urma, dar tot la Belgrad ajungeau.

Așa ajungem la o altă întrebare: Este Ponta unul dintre acești turiști care l-au vizitat pe Ghiță? Ponta a negat acest lucru, ba chiar a afirmat că localizarea lui Ghiță în Serbia ar fi fost „o păcăleală”, dar a admis că a făcut în aceeași perioadă mai multe vizite în Serbia „pentru că este prieten cu premierul (actual președinte) Aleksandar Vucici”. Dacă minte, Ponta nu ar fi la prima minciună dovedită, și ca urmare, este din nou legitim să ne întrebăm dacă nu cumva un deputat român a știut, ba chiar a avut contacte cu un infractor dat în urmărire internațională de autoritățile române? Întrebrea e valabilă și pentru Dan Andronic, dar are mai multe conotații.

 

De când durează acest dute-vino și de ce din februarie și până acum Ghiță nu a fost capturat? A fost protejat el de atoritățile sârbe, a încheiat vreun acord cu cele române? În absența unor răspunsuri oficiale, nu putem face decât supoziții. Legăturile lui Ponta, prietenul lui Ghiță, cu președintele ales si fost premier, Aleksandar Vucic, sunt bine cunoscute și asumate. Însuși Ghiță avea conexiuni bune și afaceri consistente în Serbia, inclusiv  contracte cu Ministerul de Interne pentru securizarea frontierelor. E de prespus că s-a bazat și se bazează în continuare pe protecție la cel mai înalt nivel. Deocamdată a fost condamnat la 60 de zile de închisoare pentru  diferite infracțiuni, printre  care circulația și deținerea de acte false, ceea ce amână extradarea. Prinderea lui poate arăta însă și un scurtcircuit al acestor relații și protecții, poate între timp autoritățile române au negociat, poate s-a primit o comandă mai înaltă care surclasează prieteniile. Sau, poate, Ghită a negociat cu autoritățile române, a încheiat  un acord și s-a dat prins. Nu știm. Nu știm nici dacă Serbia  va proceda în cazul lui ca în cel al celebrului bancher bulgar, Tzvetan Vasilev, pe care refuză de trei ani să-l extrădeze. Apropierea Serbiei  și a lui Vucic de  Moscova  nu ne face prea încrezători, deși e clar că ceva acolo nu a mers în favoarea lui Ghiță.

 

Se vorbește mult despre faptul că o dată prins, Ghiță ar putea face dezvăluiri care să dărâme sistemul politic și structurile de forță din România. Poate că știe lucruri foarte grave, poate nu știe, dar cartea denunțurilor este singura pe  care o mai  are la îndemână. Cu condiția să fie  o carte polțistă veritabilă și nu una de povești, o colecție de  vorbe goale. Televiziunile de propagandă acreditează ideea ca o va detona pe Laura Codruța Kovesi  după tiparul folosit  în cazul Coldea. Greu de crezut. Ghiță și-a epuizat muniția atunci și dacă ar fi avut ceva împotriva șefei DNA ar fi dat deja pe teavă până acum. Mai degrabă, după cum arată lucrurile, alții  tremură.


O întrebare de maxim interese este ce se va întâmpla cu România TV? Există două personaje care apar cu frecvență neobișnuită la acest post de televiziune care reprezintă principalul izvor de conspirații și știri false din România: Liviu Dragnea și Traian Băsescu. Numărul mare al aparițiilor lui Dragnea a alimentat speculația că Ghiță a predat RTV către PSD și lui Dragnea care o vor folosi ca principală portavoce electorală. Pe de altă parte, vizitele dese ale lui Andronic în Serbia și contactele acestuia cu Ghiță, cum ar fi faptul că ar fi asistat la filmarea casetelor lui Ghiță,  precum și asocierea deschisă cu Băsescu și Elena Udrea sugerează o direcție interesantă de investigație. Cu totul alta decât cea spre care trioul vrea să îndrepte atenția pentru a lovi în Kovesi.

Ca atare, trebuie pusă o ultimă întrebare: Ce rol au jucat Liviu Dragnea, Victor Ponta și Traian Băsescu în întreaga poveste din jurul lui Ghiță, de la „dezvăluirile” acestuia până la fuga/prinderea lui?

TAGS : ghita belgrad prindere serbia basesc dragnea kovesi vucic coldea andronic ponta
Recomandari
Comentarii
oranghutan 2017-04-18
Nu-ş' cum se face, da' numai despre infractori se scrie în presa românească.
O fi bine, o fi rău?
MIHAI 2 2017-04-17
Incercarea skremuta de a-i plasa pe orbita lui Ghita pe Dragnea și PSD ul e lipsita de substata. Cica Dragnea apare des la RTV si asta e dovada ca PSD ul a preluat RTV ul. Sa fim seriosi Dragnea apare des la toate televiziunile. Si mult mai des decat el apare Oreste la Rares Bogdan - este aceasta o dovada ca a peluat paranormalul Realitatea Tv ? *** In schimb conexiunea lui Ghita cu Ponta este notorie și deja cunoscuta, ras - cunoscuta și re-cunoscuta - deci ce dezvaluire ar fi aici ?*** Ar trebui insistat insa pe combinatia Basescu - Udrea - Dan Andronic - Ghita . Si nu-l omiteti pe co cenaristul Ion Cristoiu , care este expert in efecte speciale - oricând dispus sa adauge pentru bizoni elemente de recuzita din filme cu pirati - ba o lada cu bani de aur, ba un juranal scris cu pana pe pergament de favorita expresedintelui, ba o sora geamana a Codrutzei Kovesi tinuta ostatica in Turnul Chindiei de spionii de la Gray Sphere. Pe langa incercarea intr-un fel legitima , de a-si apara pielea cu orice mijloc - trebuie urmarita cu mare atentie încântarea de sine cu care cei 5 savureaza batjocura si bascalia pe care o fac la adresa publicului consumator de stiri romanesti. Bashka toata fosgaia de nivel doi care contine medierea acelorasi gunoaie de infometata lume jurnalistica - alta decat RTV si Ev Z.
vulpoiu 2017-04-17
Apropo de demisia lui Coldea dupa fuga lu Ghita nu ne spuneti nimic, doar Jos Basescu e voie ?
FLORIAN D. MIREA 2017-04-16
Se vorbeste mult si pe toate vocile si realitatea este tot mai ocultata dupa aceste perdele de fumigene. Acesti oameni sunt niste actori legati prin firele acelorasi interese. Nici unul nu este ceea ce vrea sa para. Vorba Poetului: "Masti cu toate de renume din comedia Minciunii". Impostori, parveniti, ticalosi.
Marius Nicolescu 2017-04-16
Peste toata Romania pute, pute a Securitate comunista. Nu se va afla nimic. Pentru ca nu se doreste. Se doreste manipulare ordinara a la Securitate. Poporul trebuie tampit tot mai mult. Doar atat.
Polilogu 2017-04-15
Teama mi-e , domnule Campeanu , că va iesi un circ de zile mari din toata chestia asta taraganata mult prea mult de onor media romaneasca ! ”Disparitia” subita a unui personaj politic de talia lui GHITA are increngaturi extrem de compromitatoare pentru toata elita politica si chiar intelectuala a ROMANIEI ! Nimic nu mai poate fi deturnat de la aflarea adevarului/adevarurilor ! Zic ”adevarurilor”, pentru ca intr-adevar vor fi mai multe de cat se estimasera in cele laboaratoare stango- dreptace de manipulari si contra manipulari !! Si nu mai poti, stimate d-le Campeanu ,sa escamotezi absolut nimic privitor la ”dusmanul ” BASESCU” ! NIMIC NU-L VA PUTEA IMPLICA PENAL CUM SI-AR DORI O ARMATA INTREAGA DE DEMOLATORI ! Poate doar in conditiile cand DEMOLAREA STATULUI DE DREPT in ROMANIA devine o conditie primordiala ! Peste capul nostru !
Dupa aproape 28 de ani de la 1989 , oricum toate buboaiele acumulate nolens,volens se vor sparge . Prefigurarea unei alte etape de parcurs istoric pentru RO inca e in joc, si incă nu e limpezit aproape nimic la orizont !
Total 6 comments.
20179
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.