Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDonald Trump descoperă Lumea! Atacurile din Siria și semnalul transmis Rusiei
2017-04-07
8
Un lucru la care am învățat să nu ne așteptăm niciodată în ceea ce îl privește pe președintele american este coerența mesajului.

 

 

De la o declarație publică la alta Donald Trump se contrazice cu o ușurință nemaiîntâlnită, de unde și dificultățile serioase și frustrarea analiștilor care încearcă să înțeleagă ce gândește omul de la Casa Albă.

 

Să luăm de exemplu Siria. În campania electorală Trump l-a atacat extrem de violent pe Barack Obama pentru o celebră declarație făcută în august 2012 în care fostul președinte avertiza regimul Bashar Al Assad să nu cumva să depășească „linia roșie” a atacurilor cu arme chimice, în caz contrar președintele american amenințând cu represalii. Atacurile chimice au venit și au trecut, în 2013, nu mai puțin de 1300 de civili sirieni din orașele controlate de rebelii anti-Assad au fost uciși în atacuri cu arme chimice. Atacurile aeriene cu arme chimice siriene erau urmate de bombardarea spitalelor în care erau înghesuiți răniții, uneori chiar de avioanele rusești într-o rară demonstrație de încălcare a convențiilor internaționale și a legilor războiului. Cu toate acestea, președintele Obama nu a făcut absolut nimic iar avertismentele sale au rămas vorbe în vânt.

 

Trump a atacat dur atât declarația inițială, cât și indecizia ulterioară ale lui Obama susținând că au subminat credibilitatea administrației și au făcut America să pară slabă și ezitantă. Pe de altă parte, Trump s-a pronunțat în mai multe rânduri împotriva politicii administrației Obama față de regimul Assad și a declarat că acesta ar putea fi considerat mai degrabă un aliat – alături de Rusia – atâta vreme cât Assad și Rusia luptă eficient înpotriva Statului Islamic (ISIS). Atâta vreme cât sirienii și rușii distrugeau „răul cel mai mare”, ISIS, America ar fi trebuit să ignore, ba chiar să încerce o apropiere de răul cel mai mic, regimul Bashar Al Asssad.

 

Lansarea rachetelor de croazieră de joi noaptea asupra unei baze aeriene siriene ca răspuns la atacurile cu arme chimice (probabil gaz sarin) de săptămâna aceasta, care s-au soldat cu 80 de morți dintre care aproape 30 de copii, pare să reprezinte încă una dintre schimbările contradictorii de atitudine și o dovadă a inconsistenței fundamentale a lui Trump. Unii analiști americani s-au grăbit să sugereze că, fiind un individ făcut din suprafețe și fără nici un fel de profunzimi, Trump ar fi acționat sub impactul mass-media americane care au umplut ecranele televizoarelor și paginile ziarelor cu imagini și reportaje despre ororile din Siria.

 

 

Întoarcerea generalilor

 

 

 Aceasta este însă o interpretare în cel mai bun caz răuvoitoare dacă nu calomnioasă. Mai degrabă, pentru prima oară de când joacă rolul de lider global, Trump descoperă în sfârșit lumea reală, care este foarte diferită de lumea virtuală atent controlată pe care i-o construiau strategii și consilierii de imagine. Lumea virtuală așa cum i-o prezenta Steve Bannon, considerat principalul strateg al campaniei prezidențiale, era un loc cu care America nu trebuie să își bată capul prea mult, în care Rusia era un prieten, iar Germania și Japonia niște aliați ingrați. În opinia lui Bannon și a celor asemeni lui, America trebuia să se țină deoparte de treburile lumii și să-i lase pe alții, ca Putin, care vor să se joace de-a liderii mondiali, să se descurce cu ea. Oricine avea o altă opinie și pleda pentru ca America să continue să joace un rol activ în lume era taxat imediat drept „globalist”, un termen devenit insultă în mediul de securitate de la Casa Albă. Atât de influentă era această „viziune” despre lume, încât Bannon a devenit în ianuarie un membru-cheie al Consiliului Național de Securitate (NSC) iar câțiva generali și membri ai comunității de informații au fost îndepărtătați. Miercuri, Casa Albă a anunțat brusc că Bannon nu mai face parte din NSC, iar joi navele americane au lansat atacurile asupra instalațiilor militare siriene. Generalii s-au întors și o dată cu ei lumea reală.

 

 

O provocare rusească

 

 

Iar prima lecție pe care a primit-o Trump în lumea reală este că rușii nu joacă cinstit și că nu se poate negocia cu ei în beneficiu reciproc așa cum își imagina președintele înainte de a deveni președinte. Regula de aur în politica externă rusească este jocul de sumă zero și instrumentul preferat este cinismul. Trump s-a iluzionat și i s-a suflat în ureche prea multă vreme că poate obține un „deal” reciproc avantajos cu rușii cum nu a mai reușit nici un alt președinte american, o perspectivă care nu este greu de imaginat că i-a surâs lui Trump, individ cu un ego supradimensionat care se consideră un fel de geniu negociator, un Einstein al „dealmaking”-ului. Se pare că oamenii din administrație care trăiesc în lumea reală au reușit în sfârșit să îl convingă pe Trump că nu există nici o variantă în care Statele Unite să ajungă la un acord major cu Rusia într-o variantă „win-win” pentru că rușii nu sunt interesați ca americanii să câștige ceva în politica internațională. Sunt foarte interesați ca America să piardă.

 

Atacul cu gaz sarin din Siria trebuie privit ca o provocare cinică din partea Moscovei aruncată în fața lui Trump, un test al limitelor până la care se poate întinde fără să se teamă de represalii. Același lucru l-a făcut în 2013 când atacurile chimice din Siria nu au avut aproape niciun rol tactic pentru că nu au schimbat situația din teren – ofensiva terestră de la Alep a fost mult mai eficientă – dar au testat voința și disponibilitatea lui Obama de a recurge la represalii și de a implica armata americană în conflict. Atunci când imaginile cu sutele de victime au făcut înconjurul lumii iar Obama nu a făcut nimic, Putin a fost sigur că Statele Unite nu au de gând să se implice și că are mână liberă în Orientul Mijlociu. În scurtă vreme axa Moscova-Teheran-Damasc a devenit cel mai puternic pilon de putere regională, un factor crucial în Irak, o amenințare la adresa monarhiilor din Golf și o forță care a obligat până și Turcia lui Erdogan să caute rapid să reintre în grațiile Moscovei după tensiunile generate de doborârea unui avion rusesc de către aviația turcă.

 

Assad nu poate lansa atacuri cu arme chimice fără să se consulte în prealabil cu Rusia și probabil nici de data aceasta lucrurile nu au stat astfel. E de presupus că atacul chimic a fost aprobat de Moscova, care a reluat același joc. A testat limitele și capacitatea lui Trump de a reacționa. Faptul că a făcut-o într-o manieră atât de fermă este o dovadă, pe de o parte, că a avut informații suficiente și convingătoare despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în Siria, iar pe de alta că aceste informații i-au demonstrat dincolo de orice îndoială că nu are de ales decât să riposteze. Trump e un grandoman plin de sine, dar nu este un idiot care să nu știe că nu își poate permite să piardă din mână atu-urile jocului de putere globală părând slab și indecis.

 

Atacurile asupra Siriei și intrarea directă a Statelor Unite în acest conflict nu reprezintă în mod necesar o schimbare fundamentală a politicii externe a administrației Trump, dar reprezintă cu siguranță o dovadă clară că președintele american a luat contact cu realitățile dure ale politicii globale și că nu are de gând să rămână indiferent sau indecis. Ceea ce, orice s-ar spune, e mai mult decât a făcut predecesorul său. În curând va descoperi că reafirmarea puterii globale a Americii îl va aduce în mod inevitabil în conflict cu alte centre de putere și abia atunci ne vom putea da seama dacă avem de-a face cu o schimbare politică majoră și consistentă sau dacă a fost vorba despre un capriciu al unui om care are prea multă putere și nu știe ce să facă cu ea.

TAGS : Siria atac chimic SUA trump rusia Bashar Al Assad gaz sarin
Recomandari
Comentarii
Sorin Muncaciu 2017-04-09
Domnule Campeanu, in logica dumneavoastra Mexicul sau Canada ar trebui sa atace SUA deoarece, in aprilie 1993 la asaltul contra Branch Davidians din Waco, Texas FBI a folosit arme chimice, complexul Mount Carmel Center a luat foc, 76 de persoane , printre care multi copii, au murit arsi de vii. Care este logica atacului, neprovocat, asupra unui stat suveran? Este logica sionistilor care sfideaza o lume intreaga de cand au pus, din nou mana pe politica externa a SUA. Dupa ce Steve Bannon , nationalist american , a fost inlocuit in NSC de sionistii Gary Cohen si Dina Powell de la Goldman Sachs a inceput , din nou, agresiunea americana care sfideaza legile internationale. Mai mult, atacul a fost declansat cand Trump lua masa cu Xi Jingping, China fiind sustinatoare a regimului Assad. Care a fost logica insultei aduse Chinei, aceiasi cand a fost bombardata ambasada Chinei din Belgrad? Despre "lumea reala" nu dati lectii! Dumneavoastra sunteti in lumea propagandei sioniste din mass media occidentala, atacul cu arme chimice din Siria a fost o facatura ca si " armele de distrugere in masa" din Irak . Mai bine cititi: raportul asociatiei medicilor suedezi pentru drepturile omului, poate aflati cine sunt scenaristii de la ONG castile albe.
alex 2017-04-08
sa nu uitam ca bannon a venit de abia in august pe langa trump. site-ul lui (brietbart) l-a sustinut pe ted cruz in alegerile interne ale republicanilor. apoi, ca un parazit , l-a capusat si chipurile l-a condus pe trump la victorie.
bush jr si obama au castigat in 2000 si 2008 fiind anti-razboi, un pic izolationisti (electoratul din nord : midwest + maine and new hampshire nu voteaza cu cei promit cheltuieli pe razboaie. bush fiul, daca nu aparea informatia cu cateva zile inainte de ziua alegerilor in 2000 ca a condus cand era tanar baut la volan, a accidentat pe cineva si a ascuns asta pana la 60 de ani , atunci castiga la cateva procente bune distanta , nu se chinuia cu florida. si trump, fara inregistrarea cu femeile, castiga cu 51-48.
obama la fel. votantii de acest tip sunt prea numerosi ca sa nu faci macar de forma declaratii gen nu mai cheltuim bani pe razboaie. exact ca fillon in franta. francezii, fiind batuti in cap si lasi, de decenii sau secole sunt rusofili. politicienii abili incearca sa isi apropie acest tip de electorat.
si exact cum ziceti, cand ai tara pe mana si nu mai esti persoana privata, vezi altfel lucrurile.
Joaquin Murieta 2017-04-08
Campene Trump a pierdut alegerile. Clinton a avut aproape 3 000 000 de voturi in plus. Toti cei care au pierdut votul popular: Hitler, Bush, Trump, Iohannis, etc. au nevoie de scandal ca sa arate cat sunt ei de viteji si mai ales de neinlocuit. Armele chimice le aveau rebelii si Americanii stiu foarte bine asta ca doar ei ii platesc si tot ei le-au furnizat si armele chimice. Ghinion a aflat si Assad si le-a bombardat depozitul.
bogdan 2017-04-07
MAE romanesc n-a avut nici pana acum o reactie la loviturile din Siria si toata chestia, dar pe twitter cica discuta cu una de la ENA despre presedintia Consiliului UE din 2019!.....o institutie mai prost condusa si mai in afara problemelor...era sa zic greu de gasit, dar de fapt e generala situatia in Romania!....numai genii la ministerul ala de externe daca te iei dupa intelectualii nostrii, dar de fapt nu se vede nimic, imobilism, imagine proasta, precaritate, aproape zero rezultate de ani buni....
Liviu 2017-04-07
1. A devenit obositor sa constat ca intotdeauna, orice ar face Trump, concluzia e ca el nu e mai mult decit un handicapat.

2. Acum, Trump ar trebui sa prezinte nota de plata clovnilor din EU.

3. Riposta americana nu va schimba cu nimic situatia din teren - nu cred ca SUA vor merge la razboi cu Rusia de dragul Siriei.
Obama a pierdut jocul asta si nu se mai poate intoarce nimic cu un om ca Putin care viseaza numai la maretia URSS.

4. Ma mir ca autorul a picat si el in capcana asa-zisei mediocritati a lui Trump.

5. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu exista democratie intr-o intreprindere capitalista, ca seful e un autocrat total, mai ales unul ca Trump, care mai e si nitel narcisist - ma rog, cu o nevasta ca Melania, trebuie sa fie cocos !

6. Trump are sansa sa devina un mare presedinte - asta a trait in lumea rechinilor, nu ca Obama care s-a strecurat pina la virf.
Gheorghe Popescu 2017-04-07
Stati sa vedem si reactia rusilor. In urmatoarele 24 de ore dom Profesor va fi instruit de Moscova cu ce timpenii sa-i mai ameninte pe romani. Deocamdata scutul de la Deveselu nu mai e de prima importanta. Trebuie sa fie ceva despre datoria de constiinta a rusilor, care apara interesele viitorilor imigranti (sovietici) care se vor stabili la Damasc in urmatorii ani sau zeci de ani. Cum s-au stabilit si-n Ucraina, si-n tarile Baltice, si-n Georgia, etc. Hai dom' Profesor, adu-ne aminte ca existi. Tu si cu ai tai ca brazii!
Amerlocu 2017-04-07
Mintea autorului e intunecata de propaganda de stanga si de aici si concluziile sale mirobolante.

In politica extrna Trump e cat se poate de coerent. Asta daca cineva urmareste ce a spus el si nu ceea ce au contorsionat si tradus "analsitii" si tot soiul de alti spin doctor-i. Trump a afirmat intr-adevar ca el e presedintele Americii si nu al lumii, deci interesele de politica interna americana vor priam asupra oricar alte consideratii. Ceea ce mi se pare OK. A mai afirmat ca trebuie revizuite realtiile cu Rusia, dar nu cu orice pret. A afirmat de asemenea ca aliatii SUA trebuie sa faca ceva mai mult pentru propria aparare n loc sa se bazeze exclusiv pe umbrela de securitate americana. Japonia si Coreea de Sud par sa fi inteles mesajul. Europa zburda in continuare in Lala Land si s-ar putea sa aiba niste suprize destul de neplacute.

In ce priveste Siria Trump a afirmat in mod realist ca nu exista alternativa la Assad. Daca exista il rog pe autor sa indice alternativa aia fara ezitare :) . Nu vrea sa repete eroarea lui Bush jr. care a intrat in Afganistan si Irak fara a avea un plan clar vis a vis de care sunt obiectivele dupa victorie. Deci luptele interne pe frontul sirian vor continua cu entuziasm. Pe de alta parte exista totusi niste limite care nu trebuie trecute. Assad si / sau rusii au testat aceste limite lansand un atac cu arme chimice absolut inutil - doar pentrua vedea reactia administratiei, asa cum au facut si in 2013 cu Obama. Trump a raspuns imediat si proportional. Oamenii lui Trump au afirmat azi ca raspunsul e unul izolat ce pedepseste o actiune izolata si ca SUA nu au de gand sa se implice mai mult ca pana acum in viesparul sirian. Deci toata lumea stie acum care sunt regulile jocului. E foarte simplu. Iar administratia se intoarce la problemele sale reale: Confimarea de azi a lui Gorsuch la Curtea Suprema, modificarea sistemului de taxe, zidul de la frontiera mexicana, revizuirea acordurilor comericale asimetrice ce duc la subventionarea de catre consumatorul american a exportatorilor din din UE, China si America Latina, refacerea si intarirea apararii americane, lichidarea Obamacare, etc... Agenda e plina.
Liviu din Timisoara 2017-04-07
SUA si NATO ( componenta principala europeana, UK ) trebuie sa demonstreze : " Pot si nu te voi tolera sa-ti faci de cap ", asta indiferent de Rusia, de China sau o Franta mai mult carcotasa cand e vorba de SUA.
Total 8 comments.
12271
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.