Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


29 martie, data activării articolului 50 pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană
Dora Vulcan - - - -
2017-03-20
International
0

Guvernul britanic condus de Theresa May va activa pe 29 martie articolul 50 al tratatului de la Lisabona, lansând astfel oficial divorțul de Uniunea Europeană, a anunțat luni un purtător de cuvânt din Downing Street, anunță AFP.

 

Reprezentantul permanent al Regatului Unit la Bruxelles a informat Uniunea Europeană luni dimineață că Marea Britanie va activa artcolul 50 pe 29 martie, a anunțat purtătorul de cuvânt într-o informare de presă: ”Vrem ca negocierile să fie rapide”, a adăugat el, citat de AFP.

 

Pe 23 iunie, ”britanicii au luat decizia istorică de a părăsi Uniunea Europeană. Miercurea viitoare, guvernul va pune în aplicare această decizie și va lansa formal procesul de activare a articolului 50”, a spus într-un comunicat ministrul însărcinat cu Brexitul, David Davis. 

 

Vorbind despre "cea mai importanta negociere pentru aceasta tara de o generatie", el a adaugat ca guvernul a fost "clar asupra obiectivelor sale: un acord care sa functioneze pentru toate natiunile si regiunile Marii Britanii si desigur pentru intreaga Europa, un nou parteneriat pozitiv intre Marea Britanie si aliatii nostri din cadrul UE".

 

Declansarea Brexitului deschide o perioada de negocieri de iesire din UE care ar urma sa dureze amxim doi ani.

 

Anunțul survine acordului dat de Parlamentul britanic, in urma cu o saptamana, urmat de aprobarea reginei, joia trecuta, si in conditiile in care premierul britanic se confrunta cu riscul organizarii unui noi referendum pentru independenta Scotiei, riscand astfel un inceput al dezintegrarii Regatului.

 

Premierul scotian Nicola Sturgeon a anuntat deja ca va cere autorizarea parlamentului regional pentru acest nou referendum.

 

Ea si-a justificat solicitarea prin "zidul de intransigenta" ridicat de guvernul britanic la cerintele scotienilor legate de Brexit, in conditiile in care Scotia doreste, majoritar, sa ramana in piata unica europeana.

 

Dar premierul May doreste un Brexit clar care implica iesirea din piata unica pentru a putea prelua controlul asupra imigratiei.

 

La referendumul din 23 iunie, Scotia a votat in proportie de 62% pentru mentinerea in blocul comunitar.

 

Procentul scotienilor favorabili independentei, in continuare minoritar, a atins insa un maxim istoric: 46%, potrivit unui sondaj ScotCen publicat miercuri.

TAGS : ue brexit marea britanie david davis theresa may nicola sturgeon 29 martie
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1448
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22