Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Liderii europeni felicita stoparea ascensiunii extremei-drepta in Olanda
E.B. - - - -
2017-03-16
International
0

Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), condus de premierul Mark Rutte, a castigat alegerile parlamentare din Olanda. lderii internationali l-au felicitat pe Rutte pentru victoria sa in alegeri, afirmand ca olandezii au respins populistii anti-europeni.


 

    
 

Dupa numararea a 94% din voturi, Partidul Liberal VVD a obtinut cele mai multe sufragii, urmand sa aiba 33 de reprezentanti in Parlament, arata CNN.

 

"Astept cu nerabdare sa lucrez cu voi ca prieteni, vecini si europeni", i-a spus cancelarul german Angela Merkel premierului olandez.

 

Anterior, seful de cabinet al cancelarului german Angela Merkel, Peter Altmaier, a felicitat olandezii pentru un rezultat "grozav" in alegeri.

 

"Olanda, oh, Olanda, esti campioana", a scris Altmaier pe Twitter, in olandeza. "Felicitari pentru acest rezultat extraordinar", a adaugat el. Nederland oh Nederland jij bent een kampioen!Wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen! Gefeliciteerd met dit geweldig resultaat!
- Peter Altmaier (@peteraltmaier) March 15, 2017

 

La randul sau, Ministerul german de Externe a scris pe Twitter: "Majoritatea alegatorilor olandezi au respins populistii anti-europeni... Aceasta este o veste buna, avem nevoie de voi pentru o #Europa puternica".

 

Totodata, presedintele francez Francois Hollande l-a felicitat joi pe Rutte si a apreciat ca victoria acestuia in alegerile legislative de miercuri reprezinta o victorie impotriva extremismului, relateaza Reuters.

 

"Presedintele republicii il felicita calduros pe Mark Rutte pentru victoria sa clara impotriva extremismului", a declarat Hollande, citat intr-un comunicat emis de Palatul Elysee.

 

Victoria lui Rutte poate contribui la o atenuare a unor ingrijorari in mediile politice traditionale franceze fata de popularitatea presedintei Frontului National (extrema dreapta) Marine Le Pen, care candideaza in alegerile prezidentiale franceze din aprilie-mai.

 

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Le Pen este creditata cu o victorie in primul tur, in aprilie, insa ar urma sa fie infranta in turul doi, in mai, fie de Emmanuel Macron (centru), fie de Francois Fillon (conservator).

 

Si Ministerul francez de Externe a felicitat poporul olandez pentru ca a respins provocarea partidului de extrema-dreapta PVV, condus de Geert Wilders, transmite Reuters.

 

"Felicitari olandezilor pentru oprirea ascensiunii extremei-drepte", a scris Jean-Marc Mayrault pe Twitter. "Dorinta de a lucra pentru o Europa mai puternica", a adaugat el.

 

 

 

 

VVD va avea 33 de reprezentanti in Parlament

 

 

 

Asadar, Partidul Liberal VVD va avea 33 de reprezentanti in Parlament, arata CNN.

 

Formatiunea lui Geert Wilders, PVV, se afla pe a doua pozitie, alaturi de formatiunea crestin-democrata CDA si de partidul de centru D66, cu 20 mandate fiecare.

 

Partidul Verzilor a obtinut 16 mandate, Partidul Socialist 14, iar Partidul Laburist a obtinut noua mandate, o scadere semnificativa.

 

Dupa aflarea rezultatelor, Mark Rutte a declarat ca tara a "respins populismul gresit".

 

"Se pare ca, pentru a treia oara la rand, VVD, este cel mai mare partid din Olanda. Mesajul nostru pentru Olanda - ne vom mentine directia si vom mentine aceasta tara sigura si stabila - si-a atins tinta", a declarat premierul, relateaza The Guardian.

 

 

 

O usurare pentru Franta si Germania

 

 

 

In cazul in care clasamentul se va confirma, rezultatul va fi o usurare pentru partidele principale din Europa, in special pentru Franta si Germania, unde se asteapta ca nationalistii de dreapta sa aiba un impact mare in alegerile care vor avea loc in acest an, scrie Reuters. 
 

"Inca am incheiat socotelile cu Rutte", a declarat Geert Wilders, citat de The Guardian.
/>
"Va multumim, alegatori PVV! Am castigat locuri!", a scris acesta pe Twitter. 
 

Votul a fost atent urmarit pe intregul continent. Dupa decizia Marii Britanii de a parasi UE si inainte de alegerile prezidentiale din Franta (mai) si din Germania (septembrie), o victorie pentru PVV ar fi zguduit Europa.

Rutte a numit competitia drept o alegere intre continuitate si haos, infatisandu-se drept un custode sigur al redresarii economice a natiunii. Acesta l-a numit pe Wilders un radical de extrema dreapta, care nu era pregatit sa ia decizii dure. Sansa ca Wilders sa devina prim-ministru nu a mai existat la un moment dat, noteaza TIME
 

Pentru Wilders, poll-ul a oferit raspunsul la intrebarea: a captivat retorica lui de foc nationalist imaginatia populatiei? Chiar daca totalul sau din legislatura a crescut, rezultatul ramane o dezamagire, intrucat acesta planuia deja marea petrecere. Sunt asteptate saptamani sau luni de discutii de coalitie.

TAGS : Olanda alegeri Mark Rutte lideri eropeni felicitari populism extrema dreapta
Mai multe din International
Comentarii
Total 0 comments.
6809
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.