Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFÎn căutarea prestigiului pierdut
2017-03-10
5
Clamarea prestigiului Parlamentului, de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în contextul în care el însuşi atentează la acesta, prin frecvente şi constante ieşiri în decor, pe care le are deja de o lungă perioadă, este pură propagandă.

 

Trebuie să existe un respect interinstituţional şi mai mult decât atât, un respect pentru spiritul şi litera Constituţiei – eu asta vreau”, scria, ieri, pe pagina sa de Facebook, Călin Popescu Tăriceanu.

Este o declaraţie – în esenţa ei, corectă, dar, raportată la cel care o lansează, de o indubitabilă demagogie – care vine la câteva zile după ce tot dl Tăriceanu a ieşit în decor cu proiectul de Declaraţie a Parlamentului, pe care l-a formulat şi prin care, ca urmare a sesizării depuse la CCR privind OUG 13, critica dur şi propagandistic Ministerul Public, CSM şi pe preşedintele Klaus Iohannis, pentru „abuz de drept” şi de „uzurpare” a dreptului Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere. Şi cerea încetarea „subminării rolului şi prestigiului Legislativului”.

Dacă dl Tăriceanu ţinea la prestigiul Parlamentului, în calitate de preşedinte al Camerei Superioare nu ar fi negat ordinea constituţională, ar fi recunoscut egalitatea între Puteri, consfinţită de Constituţia României, şi nu şi-ar dori transformarea (măcar de facto) a Parlamentului într-o hulită şi de tristă amintire Mare Adunare Naţională. Nu ar nega rolul şi atribuţiile legale ale altor instituţii ale statului în raportul lor cu CCR. Şi nu ar instiga Parlamentul să fie intolerant cu o altă Putere a statului, respectiv cu Justiţia.

Dacă dl Tăriceanu ţinea la prestigiul Parlamentului, ar fi luat atitudine la fiecare abuz de imunitate la care a recurs de numărate ori majoritatea parlamentară, în sesiunea trecută. Devenise o cutumă ca parlamentarii să se opună – atunci când interesul vreunui partid, al unui grup, al unui lider politic o cerea – şi începerii urmăririi penale, şi arestării în cauze care nu aveau legătură cu votul sau cu opiniile politice exprimate. Şi chiar să acţioneze diferit, în funcţie de persoana vizată.

Dacă dl Tăriceanu ţinea la prestigiul Parlamentului, s-ar fi dezis de “marţea neagră a democraţiei româneşti”, nu ar fi contribuit la ea. Şi s-ar fi revoltat public atunci când Legislativul a primit titlul de “Persoana anului 2013” la categoria Crimă Organizată şi Corupţie – o distincţie acordată de Organized Crime and Corruption Reporting Project –, şi ar fi făcut-o în privinţa motivelor care au dus la această postură, nu a titlului în sine.

Dacă dl Tăriceanu ţinea la prestigiul Parlamentului, nu ar fi fost unul dintre politicienii cei mai vocali când vine vorba despre combaterea anticorupţiei.

Dacă dl Tăriceanu ţinea la prestigiul Parlamentului, nu ar fi folosit pagina Senatului României pentru a-şi regla conturi personale cu Justiţia, instigând parlamentarii – cum a făcut în toamna anului trecut – să refuze să se mai pronunțe în vreun fel, până la finalul legislaturii, asupra cererilor venite de la DNA.

Dacă dl Tăriceanu ţinea la prestigiul Parlamentului, nu ar fi orchestrat, în calitate de preşedinte de Senat, o conjuraţie împotriva statului de drept, instigând punerea în aplicare a unei sentinţe definitive şi irevocabile emise în dosarul “ICA” – un dosar de corupţie cu un prejudiciu, nerecuperat, de 60 de milioane de euro –, şi, deci, la încălcarea separaţiei puterilor în stat. La începutul anului trecut, sub bagheta d-lui Tăriceanu, Camera superioară a Parlamentului s-a reunit pentru a bloca punerea în practică a unei sentinţe definitive care dădea dreptul ANAF să evacueze Antena 3.

Nu în ultimul rând, dacă dl Tăriceanu ţinea la prestigiul Parlamentului, pilon al oricărui sistem democratic, şi nu doar îl invoca într-o retorică demagogică, avea decenţa ca, în momentul în care s-a început urmărirea penală pe numele său, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, să facă un pas înapoi din funcţia de preşedinte al Senatului, de al doilea om în stat. Şi asta, chiar dacă, până la o sentinţă definitivă care i-ar putea confirma culpa, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Ar fi trebuit să o facă din respect faţă de importanţa funcţiei deţinute şi faţă de instituţia pe care o reprezintă. Pentru a nu le ştirbi prestigiul pe care îl tot invocă în declaraţii publice.

Ieşirile din ultima perioadă ale lui Călin Popescu Tăriceanu devoalează orgolii prea mari, ale unui om ahtiat după putere – o dovadă în plus sunt tensiunile din propriul său partid, ALDE, pe care le-a creat în încercarea sa de a forţa organizarea unui congres, pentru a prelua conducerea unică a partidului. Un om care şi-a pierdut autoritatea (momentan doar) morală, din cauza propriului comportament, din cauza propriilor erori în care s-a îndârjit să persiste. Un om aflat în căutarea prestigiului iremediabil pierdut.

TAGS : tariceanu declaratie parlament prestigiu iohannis legislativ
Comentarii
Deliu Gabriel 2017-03-11
Dacă d-l Tăriceanu ar face efortul să învețe să se exprime bine în limba română...
LUTE 2017-03-13
CE SA NE ASCUNDEM DUPA DEGET PE CAND ACEST NESIMTIT IN FACULTA A RAMAS REPETENT SI NOTE DE RASUL CURCILOR = PARTASUL PENALILOR !
Elena B 2017-03-13
Asai!
Este o rusne cum s-e exprma comnistiii Tarceanu si ceilanti.
Kostas 2017-03-10
Vrea domnul Tariceanu sa restabileasca prestigiul parlamentului. Prestigiul nu se impune, se castiga prin munca cinstita in interesul poporului, prin elaborarea de legi drepte in folosul comunitatii, nu prin masluirea unor legi in interesul majoritatii parlamentare care se impune prin forta numerica. Este pura demagogie sa se vorbeasca de prestigiul parlamentului Cu totii suntem niste demagogi si prefacuti cand ne agatam de parlament ca fiind o garantie a democratiei. S-o spunem p-a dreapta. O fi parlamentul o garantie a democratiei dar, deocamdata este o adunatura de privilegiati care lucreaza in interesul propriu. "Curajosul" Tariceanu se straduieste sa-si subordoneze parlamentu, sa-l scoata in fata in lupta sa cu justitia.
Pleaca, domnule Tariceanu. Nu te mai vrem.
Kostas 2017-03-10
Tariceanu, de la inaltimea barbatului cu 5 neveste, se lauda ca este cel mai vocal si mai curajos politician. In realitate, in toata aceasta demagogie cinica, se aude guitatul disperat inaintea taierii. S-a aruncat cu disperare impotriva procurorilor pentru ca, pe lege vorbind, acestia sunt adevaratii avocati ai poporului si nu oficialul numit politic acolo sa le apere nimerniciile. El stie ca procurorii sunt pe urmele nemerniciilor pe care le-a facut de-alungul vremii. Pentru ca nu e prost stie care-i sunt faptele penale din cariera sa de politician "curajos". Daca ar fi curajos s-ar duce singur in fata justitiei sa-si dovedeasca nevinovatia si sa nu-i mai vedem fata de dimineata pana seara.
Domnule Tariceanu, sezi domol ca ti s-a apropiat funia de par.
Total 5 comments.
Recomandari
12065
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22