Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


WikiLeaks: CIA, presupus program de piraterie. Agentia ar controla aparatele electronice
E.B. - - - -
2017-03-08
International
1

Agentia americana de informatii (CIA) poate transforma televizorul dumneavoastra intr-un aparat de ascultare, poate ocoli aplicatiile de criptare a mesajelor sau poate controla masina pe care o conduceti, arata o serie de documente publicate marti de WikiLeaks si prezentate ca apartinand temutului serviciu secret, conform AFP.

 


 

WikiLeaks, site-ul creat de australianul Julian Assange, afirma ca aceste documente dovedesc ca CIA opereaza de o maniera similara Agentiei de securitate nationala (NSA), principalul serviciu de supraveghere electronica al SUA in materie de spionaj informatic, dar cu o supervizare mult mai laxa, transmite AFP, preluata de HotNews.ro.

 

WikiLeaks a publicat aproape 9.000 de documente prezentate ca provenind de la CIA, apreciind ca este vorba de cea mai semnificativa publicare de materiale secrete realizata vreodata.

 

Un purtator de cuvant al CIA, Jonathan Liu, nu a confirmat dar nici nu a dezmintit autenticitatea documentelor si a refuzat sa le comenteze continutul.

 

"Aceasta colectie extraordinara, care reprezinta mai multe sute de milioane de linii de cod, dezvaluie totalitatea capacitatii de piratare informatica a CIA", afirma WikiLeaks,.

 

"Aceste arhive par sa fi circulat printre fosti hackeri ai guvernului american si subcontractori de maniera neautorizata, iar unul dintre ei a furnizat WikiLeaks, o parte a acestor arhive", potrivit sursei citate.

 

WikiLeaks, spune ca aceste documente arata ca CIA a elaborat peste o mie de programe malware, virusi, troieni si alte softuri capabile sa se infiltreze si sa preia controlul aparatelor electronice.

 

Aceste programe au vizat in special iPhone, sistemele care functioneaza sub Android (Google), popularul Microsoft sau televizoarele Samsung, pentru a le transforma in aparate de ascultare, afirma WikiLeaks,.

 

De asemenea, CIA s-a aratat interesata de posibilitatea de a prelua controlul masinilor prin intermediul instrumentelor electronice.

 

Piratand aparatele smartphones, CIA reusea astfel sa ocoleasca protectia prin criptare a unor aplicatii precum WhatsApp, Signal, Telegram, Weibo sau Confide, capturand comunicatiile inainte de a fi criptate.

 

"Numeroase vulnerabilitati exploatate de ciber-arsenalul CIA sunt omniprezente si unele ar putea deja sa fi fost descoperite de agentiile secrete rivale sau de alti hackeri", avertizeaza WikiLeaks,.

 

Intr-un comunicat, Julian Assange a apreciat ca documentele publicate dovedesc "riscurile extreme" care provin din proliferarea instrumentelor de atac cibernetic.

TAGS : WikiLeaks Julian Assange CIA control aparate electronice NSA
Mai multe din International
Comentarii
Edgar H 2017-03-08
"Presupus".
Asta e domne cuvantu, hai ca-mi statea pe limba.
Total 1 comments.
1542
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.