Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


„I, Daniel Blake”, câştigătorul Palme d’Or-ului la Cannes, pe ecranele româneşti
- - - -
2017-03-03
Cultura
1

2017 / 03 / 10

I, Daniel Blake (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach, va ajunge pe ecranele noastre din 10 martie. Anul acesta, pelicula a primit Premiul BAFTA pentru „Cel mai bun film britanic al anului”. De asemenea, Ken Loach a fost desemnat câştigătorul Palme d’Or la Cannes 2016.

 

Daniel Blake, un tâmplar din nord-estul Angliei trecut bine de prima, dar şi de a doua tinereţe, are un atac de cord. El se trezeşte în situaţia ingrată de a avea nevoie, la doar 59 de ani, de asistenţă socială din partea statului. În timp ce se chinuie să învingă sistemul birocratic pentru a obţine acest ajutor, o întâlneşte pe Katie, care ar vrea să scape de la azilul pentru nefamilişti, dar pentru asta trebuie să accepte un apartament la sute de kilometri distanţă. Filmul este o frumoasă poveste despre solidaritate şi fraternitate.

 

I, Daniel Blake poate fi considerat „ultimul film de după ultimul film” al lui Ken Loach. În urmă cu câţiva ani, în timp ce lucrau la Jimmy’s Hall (2014), producătorul tradiţional al lui Ken Loach anunţa că acela ar fi ultimul film al regizorului britanic. Ulterior, se pare că s-a răzgândit şi a mai făcut un „ultim film”, cu care a şi primit Palme d’Or-ul şi un BAFTA.

 

Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish (2010), The Angels’ Share (2011, Selecţia oficială, Cannes, 2012), Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy (Competiţia Oficială Cannes, 2014).

 

Ken Loach s-a născut în Anglia şi acum are 80 de ani. A debutat în 1867 cu Poor Cow, iar în 1969 a realizat Kes, care a fost şi încă mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului, Loach a regizat un număr impresionant de filme şi a primit un număr la fel de impresionant de premii.

 

I, Daniel Blake (2016) este distribuit în România de Independenţa Film, companie care de-a lungul timpului a adus pelicule precum: Snowden (r. Oliver Stone), Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.
 

TAGS :
Mai multe din Cultura
Comentarii
angela 2017-03-13
Cred ca debutul a fost in 1967.
Total 1 comments.
1595
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.