Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Credite cu dedicaţie pentru clientela PSD, acuză Opoziţia. Ordonanţa 6 a trecut de Senat
E.B. - - - -
2017-02-28
Actualitate Interna
0

Ordonanţa de urgenţă 6, prin care Ministerul Dezvoltării, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh, primeşte 30 de miliarde de lei pentru perioada 2017 - 2020, a fost aprobată marţi de Senat.

 


Actul normativ a fost dur criticat de Opoziţie, care l-a catalogat drept la fel de nociv precum OUG 13.  


Ordonanţele 6 și 9 permit primarilor şi şefilor de instituţii publice să angajeze, pentru viitor, credite de orice valoare, fără limită şi fără răspundere penală, conform realitatea.net.

 

Puterea ignoră criticile venite din partea Opoziției și merge mai departe cu legile controversate. Primul pas s-a făcut azi la Senat, unde Ordonanţa 6 a primit undă verde.

 

Urmează Camera Deputaților, care este for decizional în acest subiect. Cea de-a doua ordonanță controversată, Ordonanța 9/2017, intră astăzi în discuțiile din Comisia de muncă, urmând să fie introdusă în plenul Senatului la următoarea ședință.

 

Zilele trecute, Opoziţia cerea dezbaterea în regim de urgenţă şi respingerea, plus explicaţii de la premier, chemat în Parlament săptămâna viitoare. Ordonanța 6 a primit în prealabil un aviz favorabil de la Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului

 

În dezbaterile de azi din Senat, fostul președinte Traian Băsescu, actual senator, a criticat dur Ordonanța 6, prin care se finanțează Programul Național de Dezvoltare Locală. Băsescu susține că PSD a introdus prevederi în această OUG prin care dă bani cu dedicație pentru clientela politică.
 

Proiectul a trecut de Senat, cu toate că PNL, USR și PMP au votat împotrivă.

 

PNL i-a cerut zilele trecute premierului Grindeanu să dea explicaţii cu privire la ordonanţele 6 şi 9. Aceştia spun că Ordonanţa 6 transformă Ministerul Dezvoltării într-un "mamut care va administra aproximativ 30 de miliarde de lei după voia ministrului Shhaideh şi după voia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea".

 

"Am luat decizia audierii în Parlament a premierului Grindeanu pe cele două ordonanțe economice — Ordonanța 6 și Ordonanța 9, la fel de grave precum Ordonanța 13, dar cu impact economic. Din nefericire, s-a trecut peste o decizie a Guvernului care transformă bugetul statului într-un buget pentru huzurul clientelei politice și credem că este obligatoriu în Parlament ca premierul Grindeanu să răspundă în fața parlamentarilor cu privire la acest arbitrariu care se stabilește în cheltuirea banului public prin cele două ordonanțe", a declarat Raluca Turcan, preşedintele PNL.

 

În opinia Ralucai Turcan, aceste ordonanțe transformă autoritățile locale în "vasali ai PSD", deoarece 30 de miliarde de lei din bani publici pentru credite de angajament pot fi luați oricând fără plafon și fără sancțiune, ceea ce înseamnă "dependența autorităților locale de pixul și bună-voința ministrului Dezvoltării Regionale".

 

 

"Un buget paralel" 

 

 

"Ordonanţa 6 transformă Ministerul Dezvoltării într-un mamut care va administra aproximativ 30 de miliarde de lei după voia ministrului Shhaideh. Adică, după voia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Prin Ministerul Dezvoltării Regionale, autorităţile locale pot lua credite de angajament în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală într-un mod strict arbitrar, într-un mod care depinde doar de voia ministrului Dezvoltării regionale, adică a domnului Liviu Dragnea. În felul acesta se creează un buget paralel faţă de bugetul care a fost votat în Parlament. Prin acest buget paralel se acoperă interesele clientelei politice PSD-ALDE şi, în acelaşi timp, se introduce o discriminare între autorităţile publice locale, între cele favorizate de PSD-ALDE şi cele defavorizate", declara Raluca Turcan.

 

Al doilea act normativ, cel cu numărul 9, este reclamat pentru că elimină din Legea finanţelor publice limitele creditelor de angajament şi interdicţia de a schimba destinaţia banilor.

 

Liberalii sunt nemulţumiţi că Guvernul nu mai are obligaţia să prezinte Parlamentului valorile estimative ale creditelor bugetare sau de angajament pentru următorii 3 ani şi nici să le publice în Monitorul Oficial.

TAGS : ordonanta Senat PSD Buget Sevil Shhaideh Guvern Dragnea clientela politica
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
Total 0 comments.
1097
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.