Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDespre dinţi
2017-02-27
14
Am picat, sîmbătă, pe o emisiune de la Antena 3, în care un grup de cărturari notorii (Alina Petrescu, Ciuvică, Harnagea şi, cu mici ondulaţiuni prudente, ubicuul Bogdan Chirieac) făcea analiza răstită a unui text scris de Gabriel Liiceanu. Rezum, pentru cei care n-au citit textul cu pricina, teza lui: e plină ţara de oameni fără dinţi, semn de sărăcie şi înapoiere.

 

Povestea e veche. Liiceanu vorbeşte, între altele, şi despre maestrul său, Constantin Noica, ieşit din puşcărie fără dantură, şi despre protestatarii de la Cotroceni, reprezentînd generaţia „ştirbă” a unei ţări lăsate de izbelişte. Pornind de la imagini concrete, textul evoluează, apoi, spre metaforă: trăim într-o ţară marcată de desfigurare (din vina conducătorilor ei), cu nota specifică, paradoxală, că, uneori, desfiguraţii pactizează, candid, cu desfiguratorii. E un „experiment Piteşti” reluat, evident, pe alte coordonate: victimele ajung să „fraternizeze” cu călăul. Diferenţa dintre protestatarii anti-guvernamentali din Piaţa Victoriei şi din alte pieţe ale ţării, pe de o parte, şi protestatarii pro-guvernamenali de la Piteşti, sau de la Palatul Cotroceni, pe de alta, nu e pur şi simplu diferenţa dintre guri îngrijite şi guri avariate. Asta e doar expresia simbolică, exterioară, a altor diferenţe: mai întîi, una de număr şi una de generaţie. Dar şi diferenţa dintre inşi aduşi „la luptă” cu autobuzul şi inşi ieşiţi în stradă spontan, dintre oameni care invocă principii şi oameni care vorbesc, preponderent, despre beneficiile materiale promise de guvern, dintre tineri care nu se lasă nici cumpăraţi, nici „mobilizaţi” de discursuri partinice, nici condamnaţi la un statut de obedienţă tristă sau de „încasatori” inerţi, şi o categorie de populaţie dispusă să-i susţină pe responsabilii mizeriei lor, în speranţa naivă, că, de-a doua zi, vor intra în paradis. Trec peste deosebirile de stil, despre umorul unora şi încrîncenarea altora, despre tonul şi substanţa discursurilor. E ca şi cum am compara-o pe Rovana Plumb cu Ana Blandiana…

 

Hermeneuţii de la televizor nu pierdeau, însă, vremea cu fineţuri. Analiza lor era simplă. Un „băsist” jigneşte milioane de români!. Care milioane? Cei de la Cotroceni sau de la Piteşti? Nu păreau chiar atît de mulţi. A, am înţeles: e vorba de cei care au votat PSD! Dar unde a zis Liiceanu că tot electoratul PSD e ştirb? Îl jigneşte Liiceanu, la grămadă cu „poporul” PSD, şi pe Constantin Noica, cel pe care îl preţuieşte ca pe nimeni altul? Îi jigneşte Liiceanu pe cei schingiuiţi în închisoarea de la Piteşti la începutul anilor `50? Cîtă rea-credinţă (sau inaptitudine de lectură) trebuie să te manevreze, ca să reduci totul la micile tale idiosincrasii? Un singur invitat din studioul unde avea loc execuţia, dl Cezar Preda, a găsit măsura unui comentariu cuviincios. Dovadă că nu trebuie să fii de meserie critic literar, ca să pricepi un text. Ceea ce ar fi cazul să înveţe (dacă nu e prea tîrziu) ceilalţi „combatanţi” este că un text nu se citeşte cu dinţii (decît dacă n-ai alt organ la îndemînă). Apoi, că metafora nu e o descriere literală a realităţii. Dacă eu spun, de pildă, despre cineva că „numai gura e de el”, asta nu înseamnă că personajul cu pricina nu are, în viziunea mea, ochi, nas, piept şi picioare. Înseamnă doar, cum se întîmplă cu unii dintre „analiştii” inconturnabili ai Antenei 3, că „gura” pare să fie singura lor resursă: cu ea gîndesc, cu ea se exprimă, din ea trăiesc.

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

TAGS : gabriel liiceanu dinti constantin noica psd antena 3 experiment pitesti protest piata victoriei calau victima ana blandiana
Recomandari
Comentarii
Mircea Ordean 2017-03-03
„Am picat, sîmbătă, pe o emisiune de la Antena 3, în care un grup de cărturari notorii ...”

În momentul în care ai nevoie de-așa exprimare (se poate explora, ce și cum, la așa apetit), teamă mi-i că s-a dus vreo deosebire între autor și cei puși la zid.
?????? 2017-03-02
Cum ați comenta totuși, dacă vă mai amintiți, despre programul din vremea lui Nicolae Ceaușescu , extins îndeosebi în unitațile de învațămât, referitor bineînțeles, la dinți ?
Marius Nicolescu 2017-02-28
Admirabil! Dar pentru exagerat de multa lume vorbele dumneavoastra, domnule Plesu, palesc in fata unor "spalatori de creiere" (redactori si invitati) care inunda sticla pe acele televiziuni ce instiga la imbecilizarea cu orice pret a unei natiuni si asa mult prea slaba. Pentru ca doamna Alina Petrescu si Compania nu au citat nimic despre emotiile traite de domnul Liiceanu la capataiul maestrului sau Noica. Cum nimic nu au citat din lunga expunere a fenomenului Pitesti. Numai si numai spalare de creiere. Minunat, domnule Plesu.
Joaquin Murieta 2017-02-27
Am citit si eu articolul ala rasist al lui Liicenu si i-am trimis si o replica pe care el a cenzurat-o. La 65 de ani sunt destul de multumit de dintii mei care totusi nu mai sunt ca la 18 ani. Sper ca te duci regulat la dentist Pleshule ca sa nu ajunga Liicenu sa te compare si pe tine cu tablourile lui Goya. Cat am stat in Romania le multumesc dentistilor Romani care m-au ingrijit fara sa-mi solicite vre-o data bani. Am fost nevoit insa sa plec in SUA datorita dezastrului Basist in cazul meu distrugerea industriei electronice de catre Basescu, Stolojan, Boc, etc. mituiti de Microsoft. Stiind ca in SUA ingrijirea medicala se plateste mi-am cumparat asigurare medicala inclusiv dentara. Am avut mereu asigurare medicala inclusiv dentara in SUA chiar si innainte de Obamacare si chiar si cind am fost shomer. O data innainte de Obamacare m-a durut un dinte. Cu cardul de asigurare dentara in mana dau telefon la primul dentist din cartea de telefon. Raspunde: Nu tratam Latini Telefonez la al doi-lea dentist dar primesc acelasi raspuns. In sfarsit al trei-lea dentist accepta sa ma trateze. Avea doua cabinele: Unul pentru Latini in care am fost tratat eu si altul pentru Anglo-Saxoni in care evident nu mi s-a permis sa intru. Am fost tratat primitiv cu o extractie caci acel cabinet medical special pentru Latini nu permitea altceva. Dupa tratament am fost obligat sa il platesc cu toate ca aveam asigurare dentara. Medicul mi-a spus: Plateste si eu voi scrie asigurarii sa-ti restitue banii dar scriu degeaba caci Latinilor nu li se restitue nimic. Evident nu l-am mai vizitat nici-o-data si dupa Obamacare am inteles ca medicii care nu trateaza Latini au fost sanctionati. Daca nu venea Obamacare as fi fost si eu azi unul dintre milioanele de stirbi Latini criticati de Liiceanu.
?????? 2017-02-27
Zisei în comentariul anterior și că "Guliver" i-ar privi pe "lilipuți" prin lupă ?
?????? 2017-02-27
Remarcați totuși imaginea "oarecum metaforică", a contextului creator al acestor zile, în care , parcă domnul Liiceanu privește de la înălimea lui Guliver, la lilipuții lipsiți de dinți, printre care "s-a rătacit" oarecum și Constantin Noica, domnul Liiceanu arătându-și totuși, de la înalimea lui Guliver, dantura întreagă, într-un zâmbet care ar transmite ideea că a reușit să se ridice deasupra unei mari părți din societatea vremurilor, påsträndu-și dantura în "condiții de apreciat" ?
ian 2017-02-27
un text remarcabil, cel care face subiectul acestei discutii. intr-adevar.
Isoscel 2017-02-27
As mai adauga ceva la explicatiile (morala) date de catre autor textului-metafora a domnului Liiceanu. Alaturui de alte televiziuni, antena 3 nu s-a sfiit sa dea imagini din aziluri sau spitale de psihiatrie cu bolnavi ajunsi dincolo de starea umana. Si cu siguranta ca nu au facut asta ca sa batjocoreasca in vreun fel oarecare pe acei nefriciti, ci pentru a-i critca pe cei care sunt raspunzatori de acea stare de lucruri (de preferat anti-pesedisti) . Dar chiar si in situatia cu manifestatiile ! Ciuvica, Badea si ceillati ai lor i-au facut pe cei care manifestau impotriva guvernului si PSD-ului, vanduti (deci fara caracter ) si fara ocupatie (deci lenesi) ceea ce nu mi se par a fi mai mici insulte la adresa unor tineri decat a te referi la gurile stirbe ale unor batrani ! Cat priveste numarul adrisantilor, un calcul probabilstic/ sondator , ne arata ca milioanele mai multe erau cele reprezentate in Piata Victoriei decat la Cotroceni !
MIHAI 2 2017-02-28
Intradevar , cei de la Antena 3 l-au dat si pe hashtagul acela care se lovea cu cartea in cap si pe ex USR istul / asa tineri si el si USR ul si deja EX / care tot incerca sa se bage seama pe sub calul lui Mtei Corvin la Cluj de-l lovea mereu coada calului in freza , injurand doctrina crestina dar doar pe directia BOR , ca Johannis e totusi bun, si pe personajul straniu pastor de biserica internationala / de ce nu si enciclopedica - cooperativa / care predica de ani ba cu Noua Republica Neamtzu, ba cu M10 Maco , ba acum cu USR doar doar se va agata de vreo lista castigatoare. Ultimul star pe care s-au aprins spoturile Antenei 3 e domnu doctor in fizica nucleara / as pune un pariu ca NU / care dupa vremuri a tot luptat contra tuturor bocilor, sisturilor si vaccinurilor tot fara folos. Toti cu ani putini si dinti multi , dar foarte foarte ciudatei.
Joaquin Murieta 2017-02-27
Sper ca ai citit comentariul meu pe care sper ca Pleshu mi la publicat deci stii ca am fost nevoit sa plec in SUA datorita distrugerii industriei electronice Romane de catre Basescu, Stolojan, Boc, etc. mituiti de Microsoft. Nu toti colegii mei electronisti au reusit sa plece. O fosta colega fosta proiectanta de calculatore la FEPER a innebunit in mizerie shomera si este internata intr-un ospiciu. Un foat coleg de liceu absolvent shef de promotie la aero-spatiale sa sin-ucis dupa ce Petre Roman a cumparat avione, foarte probabil mituit de Airbus, si ROMAERO s-a inchis.
"ardei umplut" DE GAGESTI 2017-02-27
FELICITARI ! UN COMENTARIU LA OBIECT !
"BINOMUL"-"ardeiului umplut"-ROMANIA TV , A3-TV, B1-TV 2017-02-27
Apreciez foarte mult UMORUL domnului Andrei Plesu ! Nu-i slabiti din ochi pe "CARTURARII" "domnului profesor" FELIX MOTANU -VARANU !!!
"BINOMUL"-"ardeiului umplut" de gagesti-ROMANIA TV 2017-02-27
Felicitari pentru articol,domnule Andrei Plesu !
MIHAI 2 2017-02-27
Insist ! Noica nu era nascut in zona Sibiului. Nici macar in Transilvania. Si , DA, nu era nascut nici macar in Banat. Cand ma uit in wikipedia si vad numele judetului in care s-a nascut Constantin Noica , acest tata spiritual al tuturor filosofilor strategici in viatza ai Romaniei , pot intelege Complexul lui Oedip care ii impinge / impunge sa-i ia gatul lui Dragnea.
Total 14 comments.
14442
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.