Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFGrindeanu–Dragnea: tandem sau „coabitare“?
2017-02-21
6
Abandonând „tandemul“ cu șeful de partid, va deveni premierul Grindeanu autonom în fapt, și nu doar în aparență? Tutela pe care Dragnea o exercită asupra lui va slăbi sau chiar va dispărea nu numai pentru interviuri și discuții cu oficialii europeni, ci și în realitate?

 

E tot mai evident că strategia de comunicare a PSD în particular și a puterii actuale în general se dis­tri­buie pe două paliere: mai întâi e palierul „li­be­ral“ sau „occidental“, unde se manifestă pre­mie­rul Grindeanu. Acesta merge la Bruxelles, dă asi­gu­rări liderilor europeni despre angajamentul ferm al guvernului pentru continuarea luptei an­ti­corupție, recunoaște, în media ostile puterii (dar cu un moderator cooperant), că au fost erori în emi­terea OUG 13. Mai mult, laudă „civismul“ ma­nifestațiilor recente, spune că „a auzit mesajul“ lor și că, drept consecință, pentru a evita „di­vi­za­rea societății“, a emis OUG 14. Declară – ce-i drept, fără a promite – că noul ministru al Jus­ti­ției ar putea fi nemembru de partid și face mare paradă de disponibilitatea sa și a guvernului său pentru dialog cu societatea (ceea ce nu prea s-a vă­zut până acum). Desigur, nu merge până la a ca­lifica nu doar comunicarea, ci și esența OUG 13 drept defectuoasă – ceea ce e o nuanță de reținut. Compară relația sa cu Liviu Dragnea cu o „coa­bitare“ – ceea ce, având în vedere exemplele pre­cedente, conflictuale, în care a fost utilizat ter­menul (Băsescu-Ponta) ar sugera apariția unor anu­mite deosebiri de păreri.

 

Pe de altă parte, există palierul „național“, re­pre­zentat de Dragnea și de alți lideri ai PSD-ALDE. Declarațiile lor privitoare la ordonanțele 13 și 14 și legile respective rămân neclare și unele chiar con­tradictorii. Dragnea spune că ordonanțele vor fi votate așa cum a cerut guvernul, Șerban Ni­co­lae afirmă că „totul se poate discuta“, Tăriceanu își continuă cruciada antiliberală. Dizidenții PSD (primarul Chirica și eurodeputatul Ivan, care nu au afirmat în esență altceva decât ce spune acum premierul) sunt amenințați cu excluderea din partid. Continuă restaurația în educație (rein­sta­larea directorilor interimari care pierduseră con­cursurile pe post) și sănătate, prin numiri nea­ve­nite – cum ar fi numirea partenerei de viață a lui Sorin Oprescu drept manager la Spitalul Mu­ni­ci­pal. Nu lipsesc intimidările la adresa unora dintre manifestanți: Protecția Copilului, aflată în subor­dinea fostei peremiste Olguța Vasilescu, se acti­vea­ză brusc împotriva celor care și-au adus copiii la manifestații, printr-o interpretare tendențioasă a unei legi. Interesul pentru modificarea „cu de­di­cație“ a unor legi ale justiției rămâne acut (căci libertatea lui Dragnea însuși e în discuție), iar pretextele (golul legislativ, deciziile CCR ori aglo­me­rarea din închisori) continuă să fie folosite abil de propagandă. În sfârșit, merg înainte campaniile de denigrare a societății civile pe posturile prietene puterii, se emit pe mai departe scenarii apocaliptice, șovine și conspiraționiste. Dragnea însuși con­ti­nuă să vadă în manifestații complotul mul­tinaționalelor. Continuă, de asemenea, să se repete teza că, de vreme ce PSD a câș­ti­gat masiv recentele alegeri, are dreptul ne­știrbit de a guverna, fără însă a se men­țio­na imediat că acest drept devine ilegitim dacă el guvernează oricum, și anume în interesul propriu al unei oligarhii penale și prin cumpărarea susținerii prin pro­mi­siuni demagogice. Pentru toți aceștia, lo­zinca Pieței „noaptea, ca hoții“ rămâne va­lidă.

 

La toate astea trebuie să adăugăm că pro­tes­tele de stradă – așa cum e și de așteptat – se sting încet-încet după victoria, fie și de etapă, dar importantă, obținută; totuși, starea de vigilență, neîncredere funciară în putere și nervozitate rămân latente și, probabil, gata să se manifeste din nou activ, la nevoie.

 

Întrebarea care se pune este, desigur, dacă cele două paliere ale acțiunii PSD vor ră­mâne mai mult sau mai puțin con­cor­dante, reprezentând doar două „variante“ tactice sau „interfețe“ ale aceleiași viziuni. Abandonând „tandemul“ cu șeful de par­tid, va deveni premierul Grindeanu auto­nom în fapt, și nu doar în aparență? Tu­tela pe care Dragnea o exercită asupra lui va slăbi sau chiar va dispărea nu numai pen­tru interviuri și discuții cu oficialii eu­ropeni, ci și în realitate? Confruntat cu di­ficultățile guvernării (fie și numai ches­tiunea spinoasă a realizării bugetului), cu re­lația cu președintele Iohannis, cu po­sibilitatea revenirii protestelor civice, va încerca premierul să câștige putere reală în partid? Faptul că nu încetează să repete că e membru PSD de 20 de ani (adică de mai mult timp decât Liviu Dragnea, care, pâ­nă în 2000, fusese membru PD), su­ge­rează că aspiră la mult mai multă in­flu­ență în PSD decât are în prezent. Iar po­zi­ția puternică în stat de premier i-ar pu­tea-o asigura, dacă va manevra abil. Ceea ce deocamdată pare a fi mai mult o tactică de comunicare și de ieșire din criză ar pu­tea deveni, deci, o realitate, ducând la slă­birea PSD, la parțiala blocare a unor ten­dințe restauraționiste și chiar la pierderea puterii din partea acestui lider funest care e Liviu Dragnea. Nu în ultimul rând, mult depinde și de rezistența și unitatea alia­ți­lor occidentali în fața tentativelor de sub­mi­nare din partea Rusiei. Din acest punct de vedere, demisia cu scandal a lui Mi­chael Flynn, consilierul de securitate al lui Donald Trump, cu care d-l Dragnea abia se fotografiase la Washington D.C., e un semn rău pentru liderul PSD.

 

Deocamdată, însă, trebuie să rămânem pru­denți și chiar sceptici: percep în pre­mierul Grindeanu un simț dezvoltat al opor­tunismului. Pe de altă parte, jocul pe ce­le două „paliere“ și, în general, du­pl­i­citatea rămân o tradițională specialitate a PSD, iar pentru un membru atât de vechi, precum premierul, ele ar putea reprezenta o a doua natură.

TAGS : Grindeanu Dragnea PSD Tariceanu OUG 14 OUG 13
Recomandari
Comentarii
Vicentio B. 2017-02-24
@ Elena. Sunteti, in opinia mea, de reala BUNA – CREDINTA. De regula, juridic vorbind, BUNA – CREDINTA se prezuma. Formularile Dvs., NU sunt in conturul prezumtiilor, Ci in al argumenteleor. INSA, imprejurarile, CLASICE “Made in Romania” va insotesc. CONCRET:

Personal, de cate ori citesc, aud, formularile genul “nu-si da seama de ..” si/sau “nu intelege..” cu referire chiar la asa numiti “politicieni de / la “VARF”, carora, spre marea si neplacuta mea surpriza, Traian Basescu le atribuie, mai nou, notiunea de “ELITA”,

denota, imi cer sincer scuze, o reala “INEPTIE” , care se apropie teribil de ceea ce numim “IGNORANTA” ! Aceasta “ELITA”, care cuprinde si pe cei la care Dvs. va referiti (Dragnea, Grindeanu)”, - STIE / RELIZEAZA PERFECT in ce situatia se afla, pentru care, INSA o induc, CU INTENTIE, in anumite situatii,, chiar daca EFECTUL are valoare DELICTUALA !

Faptul comentat / afirmat de Dvs : (citez). “M-a deranjat faptul ca la o gluma rautaciasa a lui Dragnea ,in loc sa se abtina ,a ras cu placere. La acest premier …”, este in realitate GRIMASA SIMBOL a ceea ce numim – robust – “ SLUGARNICIE, LINGUSEALA, SUPUNERE NECONDITIONATA”, , etc. in acest sens RAU ! . Ceea ce pe Dvs. “va dereanjazea”, la acesta “ELITA” este la “ordinea zilei” ! Motivul este simplu dar rudimentar si anume:

“Manus Manum Lavat” – adica “o mana spala pe alta”
“In cunctis domina pecunia est!” – care se poate traduce prin “in toate imprejurarile domneste banul !”

Asa ca, formularea Dvs. , evident civilizata, “nu trebuiesc scapati din ochi “ , este “o copilarie”, pentru a NU afirma, imi cer scuze, “ineptie”. GRIMASA la care faceti referire, are in fond valoarea de “strambatura voita sau spontana a feței (care exprimă o anumita stare sufleteasca). dar si figurativ “Aparenta inselatoare, mincinoasa; disimulare.” (din fr. grimace.) ! In aceasta ultima IPOSTAZA , transmisa "IN DIRECT", se afla si Grindeanu !

Elena 2017-02-23
Subscriu intru totul la concluziile autorului si cred ca acest domn Grindeanu ,insotit de o serie de grimase verbale nu-si da seama de raul pe care si-l face singur ! M-a deranjat faptul ca la o gluma rautaciasa a lui Dragnea ,in loc sa se abtina ,a ras cu placere. La acest premier este evident efortul comunistilor de a aplica regula " Ai gura ,ca sa o folosesti ,pentru a nu ti se cunoaste gandurile". Nu degeaba exista proverbul ;"Cine se aseama ,se aduna " si cred ca acesti doi domni Dragnea si Grindeanu au foarte multe in comun , deci nu trebuie scapati din ochi !
Vicentio B. 2017-02-23
“AVE CAESAR, MORITORI TE SALUTANT !”

Ceea ce numiti Dvs., domnule Andrei Cornea – insotit de celebrul, omni – prezentul, stil journalistic, semn de intrebare, ca fiind :“Grindeanu–Dragnea: tandem sau „coabitare“?, are in realitate componentele a ceea ce am putea numi “TRINOM” si anume, in ordine pe scara politica constitutionala:

Tariceanu + Dragnea + Grindeanu (CPT + LD + SG)

care in fond, avand drept dirijor, pe numitul Liviu Dragnea, etaleaza IMIXIUNEA realmente ANTI – Stat de Drept – in forma LEGISLATIVUL (PSD & ALDE) defineste/coordoneaza EXECUTIVUL ! Aceasta ar fi in realitate un “TANDEM” (Legislativ + Executiv) delictual orientat in dezorganizarea, desfiintarea a ceea ce este numit “a TREI – a” Putere in Stat si anume JUSTITIA !

PS. “Desteapta-te romane” (art. 12 alin. (3) – Constitutia Romaniei.
Cati ani – lumina ar trebui sa treaca pentrua se intelege, cu patriotism si caracter, ceea ce sunt simbolurile nationale ?


Istvan 2017-02-22
Cand veti ataca si revista anti-maghiara "Formula AS", o noua "Flacara" daca nu o "Romania Mare"?
Sau maghiarofobia nu va pasioneaza?... Intrebati-o pe colega dvs. Adriana Bittel ce cauta printre sovini?..
Gladiatorul 2017-02-21
As adauga cum, de aseara (la GhitaTV) si-a bagat si Necuratul (Ponta) coada. Cel mai greu de primenit ramane PSD-ul. Partid alcatuit din farisei, oportunisti si perversi politicieni.
ionel 2017-02-21
media de varsta la revista asta se apropie de 60 de ani....aia in strada au 30!....zice ceva si asta
Total 6 comments.
9474
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.