Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


„Istoria comunismului din România” se lansează la Iaşi
- - - -
2017-02-17
Cultura
1

2017 / 02 / 23

Joi, 23 februarie 2017, ora 17:00, în Corpul H (Casa Catargi), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Bd. Carol I, nr. 11 va avea loc lansarea Istoriei comunismului din România, vol. III, Documente Nicolae Ceauşescu (1972-1975), editat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu, (Editura Polirom, 2016).

La lansare vor vorbi despre Ovidiu Buruiană, Alexandru Calinescu, Florea Ioncioaia, Armand Goşu, Adrian Şerban şi Dorin Dobrincu.

 

„Volumul de faţă, al treilea, conţine documente din anii 1972-1975, doar patru ani, dar foarte importanţi, decisivi chiar în evoluţia regimului comunist din România.

Mai multe documente selectate evidenţiază felul în care N. Ceauşescu şi-a consolidat în această perioadă controlul asupra PCR şi asupra braţului său înarmat, Securitatea. Grija pentru averea partidului, pentru creşterea fondului în valută şi exportului de către firmele partidului a fost o constantă în sfertul de secol dominat de Ceauşescu.

Aceştia sunt anii în care se cristalizează noul cult al personalităţii, rescrierea istoriei intrînd sub controlul direct al conducerii partidului. Noul program al partidului, aprobat la Congresul al XI-lea, conţine principalele teze, un fel de fire roşii de la Burebista la Ceauşescu. Ele urmează să fie transpuse nu doar în opera istoriografică, în Tratatul de istorie a României, la care lucra Academia şi care n-a apărut decît după colapsul regimului Ceauşescu, ci şi în filmele artistice care evocau figuri mai mult sau mai puţin conturate din panteonul naţional. Istoria a trebuit rescrisă dintr-o perspectivă naţional-comunistă, cum a cerut Ceauşescu.

O altă problemă reflectată în documentele publicate în acest volum se referă la «aranjamentele» încheiate cu Israelul şi cu Republica Federală Germania prin care cetăţeni români, etnici evrei sau germani, sînt pur şi simplu vînduţi. Preţurile erau diferite, în funcţie de vîrsta, pregătirea şi profesia lor. Un comerţ care a adus beneficii însemnate Securităţii şi PCR.

Eşecul industrializării forţate promovate de Ceauşescu se conturează încă de la începutul anilor 1970. Obsesia obţinerii de valută obligă întreprinderile să-şi asume contracte pe care nu le pot îndeplini. Reapar dificultăţi în aprovizionarea populaţiei cu produse alimentare de bază – zahăr, ulei sau banalul usturoi. Ceauşescu a dat vina tot pe populaţie, pe care o acuză că stoca alimente, şi pe cetăţenii străini care s-ar aproviziona din România. În 1974 se discută la vîrful partidului despre reintroducerea cartelei, decizia fiind amînată.” (Editorii)

 

Mihnea Berindei (1948-2016) a fost cercetător la Institut des Sciences Sociales du Politique/CNRS. La Editura Polirom a mai publicat Ultimul deceniu comunist (în colab., vol. I, 1979-1985, 2010; vol. II, 1986-1989, 2014).

Dorin Dobrincu este cercetător la Institutul „A.D. Xenopol” din Iaşi, coordonator al Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. La Editura Polirom a mai publicat Listele morţii (2008).

Armand Goşu este conferenţiar al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti. A publicat articole în reviste de specialitate. 

TAGS :
Mai multe din Cultura
Comentarii
V Popa 2017-02-20
Initiativa editurii Humanitas de a scrie istoria comunismului in Romania este lipsita de vlaga. Istoria comunismului nu incepe in 1945 cum se sugereaza, ci din 1921, data infiintarii PCR si chiar mai devreme, cand majoritatea membrilor erau evrei, unguri ori bulgari.

In conditiile in care organizatiile evreiesti nu precupetesc nici o resursa pentru a-i acuza pe romani de antisemitism si Holocaust, de ce ne sfiim sa demascam esenta evreisca a comunismului?

De ce ne este jena sa evidentiem rolul predominant pe care evreii lau avut in perioada interbelica la consolidarea miscarii comuniste finantate de Comintern, la initierea tulburarilor sociale, si spionarea in favoarea dusmanilor de moarte al Romaniei URSS, Ungaria si mai putin Bulgaria.

De ce ne e frica sa punem reflectorul pe tortionarii si profitorii evrei din regimul comunist de dupa razboi?

Ca sa nu fim acuzati de antisemitism? Cata nerusinare! Atunci ar trebui ca si noi sa ii acuzam pe cei ce ne pun in spinare Holocaustul de antiromanism. Dar noi ne jenam. Avem prea mult bun simt.

Cat despre vanzarea evreilor catre statul Israel, a se slabi! Care roman nu ar fi vrut sa fie rascumparat de catre un alt stat, doar sa iasa din infernul la care evreii nu au avut nici o jena a contribui? Dar romanii nu aveau nici un drept in tara lor. Cine stie cati dintre tortionari si tradatori s-au bucurat de imunitatea oferita de Israel?

Aferim!
Total 1 comments.
649
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.