Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Educație:Pop face pierdut contractul colectiv cu sindicatele.Ghinion:există dovada semnării lui
Dora Vulcan - - - -
2017-02-17
Actualitate Interna
5

Patru exemplare originale ale contractului colectiv de muncă semnate de sindicate, la sfârșitul anului trecut, cu ministrul Educației Mircea Dumitru au dispărut. Sindicatele îi cer ii cer actualului ministru PSD, Pavel Nastase, o ancheta interna. Ghinionul celui care a lansat diversiunea, Liviu Pop, este dat de rigoarea fostului ministru. Fostul purtător de cuvânt a făcut publică dovada semnării contractului.

 

 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET cer o anchetă privind așa-zisa dispariție a contractului colectiv de muncă semnat între sindicate și ministerul condus de tehnocratul Mircea Dumitru. Ultimul sindicat cere chiar intervenția prim ministrului Grindeanu.

 

Consecința ”dispariției” contractului este una care-i arde la buzunar pe angajații din învățământ, numai bună de intrumentat împotriva fostului ministru tehnocrat, așadar autorul diversiunii ”dispariției” contractelor a lucrat țintit. Cu un singur ”nesemnificativ” detaliu: s-a omis că undeva ar putea exista dovada semnării lor. Într-un circuit tehnic pus foarte bine de punct de echipa rectorului Universității București, ministrul de la acea vreme Mircea Dumitru.

 

Reacția sindicatelor survine declarației actualului secretar de stat, Liviu Pop, care pretinde că acest contract colectiv de muncă, semnat de fostul ministru cu sindicatele nu ar exista, ceea ce a declanșat o adevărată isterie pe rețelele de socializare.

 

 

 

 

Diversiunea lui Liviu Pop, secretar de stat la Educatie: l-a acuzat pe Mircea Dumitru ca nu a semnat contractul colectiv de munca. Ca să poată lansa unul nou și ca să-i ostilizeze pe beneficiarii contractului împotriva vechiului ministru. Fără să știe că există dovada semnării celui vechi.

 

 

"Unde este acest document? Pentru că, după semnarea contractului de ministrul Mircea Dumitru, departamentul juridic l-a luat pentru a-i da număr de înregistrare (după cum vedeți, în varianta scan el nu este înregistrat). Acesta trebuia apoi să fie înregistrat la Ministerul Muncii, după care, publicat în Monitorul Oficial. Acum, dacă documentul e la Muncă, mă gândesc că se poate vorbi cu doamna ministru să fie înregistrat la departamentul de specialitate, că doar ne interesează binele profesorilor, nu? Și acel contract colectiv a fost negociat pur tehnic, între departamentele ministerului și cele ale sindicatelor. Iar dacă e undeva pe la Monitor, iară se poate vorbi pentru publicarea contractului colectiv, că doar la Monitorul Oficial se lucrează și noaptea, nu?", a scris Mirabela Amarandei pe Facebook, fost purtător de cuvânt al ministerului Educației. 

 

 

 

Postarea integrală a fostului purtător de cuvânt:

 

Se induce ideea că ”fosta guvernare” a lăsat în aer contractul colectiv de muncă pe învățământ preuniversitar și, de aici, efectele. S-a vorbit ieri în conferința de presă de la Ministerul Educației că profesorii nu-și vor putea depune dosarele pentru gradația de merit deoarece, pe lângă inexistența bugetului de stat pe 2017, nu ar exista contractul colectiv de muncă pe preuniversitar. O mică bombă cu efect întârziat, cu alte cuvinte, care afectează zeci de mii de profesori din țară, potențiali candidați la gradația de merit.

1 cu 1 fac 2, tot așa cum adevărul este acela că ministrul Educației, Mircea Dumitru, a semnat contractul colectiv de muncă, la mijlocul lunii decembrie 2016, cu cei doi lideri de sindicat, Simion Hăncescu și Marius Nistor.

Documentul a fost semnat în urma discuțiilor strict tehnice purtate de direcțiile buget- finanțe, preuniversitar, resurse umane, juridic din minister, cu reprezentanții celor două sindicate. O ultimă întâlnire, cea de dialog social, a avut loc între Secretarul de Stat Laurențiu Vlad, cel care a coordonat comisia de negociere a contractului, și liderii celor două sindicate.

Spunea ieri domnul Secretar de Stat Liviu Pop că va discuta cu sindicatele despre calendarul decalării depunerii și evaluării dosarelor pentru gradația de merit. Aceiași colegi lideri de sindicat i-ar fi putut spune (dacă nu au făcut-o deja) că ministrul Educației a semnat contractul colectiv de muncă, cu atât mai mult cu cât se află în posesia lor câte un exemplar din document. Tot ei i-ar fi putut spune că, la inițiativa lor, au fost demarate discuțiile pe contractul colectiv de muncă și că reprezentații sindicatelor au participat, în noiembrie- decembrie 2016, la 2-3 întâlniri tehnice pe subiect.

Atașez scan-ul primei și ultimei pagini din contractul semnat, precum și una dintre anexe. Documentul are 30 de pagini și a fost scanat în 15 decembrie la Cabinet, după semnarea lui.

Acum întreb și eu: unde este acest document? Pentru că, după semnarea contractului de ministrul Mircea Dumitru, departamentul juridic l-a luat pentru a-i da număr de înregistrare (după cum vedeți, în varianta scan el nu este înregistrat). Acesta trebuia apoi să fie înregistrat la Ministerul Muncii, după care, publicat în Monitorul Oficial.

Acum, dacă documentul e la Muncă, mă gândesc că se poate vorbi cu doamna ministru să fie înregistrat la departamentul de specialitate, că doar ne interesează binele profesorilor, nu? Și acel contract colectiv a fost negociat pur tehnic, între departamentele ministerului și cele ale sindicatelor.

Iar dacă e undeva pe la Monitor, iară se poate vorbi pentru publicarea contractului colectiv, că doar la Monitorul Oficial se lucrează și noaptea, nu?

Later edit, după discuția purtată cu domnii Simion Hăncescu și Marius Nistor, președinții celor două sindicate din preuniversitar (17.02.2017): dumnealor au confirmat semnarea documentului, menționând că Direcția juridică și-a asumat înregistrarea celor 4 exemplare și trimiterea CCM la Ministerul Muncii. Dumnealor nu le-a parvenit niciun exemplar, așa cum ar fi trebuit”.

 

 

Diversiunea lui Pop, dejucată de purtătorul de cuvânt al lui ministrului Mircea Dumitru. Dovada semnării contractului colectiv de muncă  

 

 Amarandei a dat pe Facebook detalii suplimentare despre circuitul documentelor in Ministerul Educatiei:

 

n ceea ce privește înregistrarea documentelor la Cabinet: încă din mandatul dlui ministru Curaj a fost implementat un sistem de înregistrare foarte meticulos și responsabil, care a făcut posibil ca, într-un an, să nu se rătăcească documentele la cabinet. Fiecare document semnat de ministru era scanat și arhivat online, apoi predat direcțiilor de specialitate. Revenind la situația de față: așa cum am spus, contractul a fost scanat în 15 decembrie și arhivat, imediat după semnarea acestuia de dl ministru, apoi predate toate cele patru exemplare departamentului juridic, cel care a coordonat tehnic tot procesul de elaborare și negociere a CCM. Deci nici vorbă de plecat cu ele din minister (am auzit că tehnocrații ”fură” și canapele, nu doar documente). Mă și întreb ce am fi putut face cu el?…. Apoi, legat de rătăcirea lui, vă propun să aveți o discuție aplicată cu dna director a Direcției juridice, dumneaei fiind cea care a plecat cu cele patru exemplare de contract din cabinetul ministrului, pentru a le da număr de înregistrare și, apoi, a le trimite la Muncă. De altfel, am discutat cu domnii Simion Hăncescu și Marius Nistor, care au confirmat că juridicul și-a asumat acest proces, iar la ei nu a ajuns originalul cuvenit."

 

 

 

 

 

TAGS : invatamant mircea dumitru liviu pop pavel nastase restauratie contract colectiv de munca sindicate
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
Anda 2017-02-17
Eu am cea mai proasta perere despre cei care fac agitatie publica in jurul oricărei neînțelegeri,făcând din țânțar armăsar,bagand intrigi.Scopul unora este doar sa își realizeze gândurile negre instigandu-si semenii la proteste.
Mike 2017-02-17
Pop,jigodie a fost,neschimbat. Și când te gândești că ăsta a fost lider sindical.Sau poate de aceea. A mai fost unul, Croitoru, ajuns deputat PSD.
Florian 2017-02-17
Multe mizerii umane a produs acest popor roman,una dintre ele este acest liviu pop,la fel si celalalt liviu de Teleorman.
Alina 2017-02-18
Noi ii numim mizerii umane pe cei care își insulta semenii.
Ana 2017-02-17
Nu stiu de ce tie ți-au publicat acest tip de mesaj,iar mesjele decente nu le publica.
Total 5 comments.
33150
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.