Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF# Rezist: De la Piaţa Universităţii (1990) la Piaţa Victoriei (2017)
2017-02-15
7
În luna mai 1990 m-au vizitat în Bucureşti mai mulţi prieteni olandezi. Era în plină desfăşurare manifestaţia maraton din Piaţa Universităţii (aprilie-iunie 1990). Unul dintre olandezi, un ziarist foarte “de stînga” din punct de vedere politic,

 mi-a spus că a citit cîte ceva despre “Golania”şi nu i-a prea plăcut. “La noi, în Olanda – mi-a zis el –, cei care strigă «Jos comunismul!» sunt de regulă neonazişti. Probabil că protestatarii din Bucureşti sunt neolegionari”. L-am contrazis. I-am zis că manifestanţii bucureşteni luptă pentru o democraţie liberală, împotriva unui neocomunism conservator. L-am invitat să vină în piaţă cu mine, împreună cu fiica mea în vârstă de 10 ani. Cu acest prilej, el a văzut o mulţime de oameni, unii cu copii pe umeri sau de mînă, strigîndu-şi setea de libertate, scandând sloganuri şi purtând pancarte pline de creativitate şi de umor. “Naziştii nu arată şi nu se exprimă aşa. Ei n-au niciodată umor”, mi-a zis ziaristul olandez, cerându-şi scuze pentru diagnosticul greşit pe care l-a dat. A acceptat bucuros să-i pun în piept o etichetă pe care am scris “Golan din Golanda”.

 

După câteva decenii, cam la fel arată mulţimea care se adună seară de seară în Piaţa Victoriei. Cam acelaşi tip uman, aceleaşi valori morale şi mentalitare, aceleaşi principii civice, aceeaşi speranţă într-o Românie curată, aceeaşi inteligenţă, aceeaşi creativitate, acelaşi umor. Mai mult decât atât, protestatarii din ianuarie-februarie 2017 au simţit cumva faptul că ei continuă o luptă începută, cu 27 de ani în urmă, de “părinţii” lor. (Părinţi la figurat sau – ca în cazul meu – chiar la propriu). Unele pancarte purtate zilele acestea spun răspicat acest lucru: “Suntem copiii foştilor golani de la Universitate”. Alte lozinci fac o acoladă în timp care se referă nu doar la două generaţii, ci la trei. Nu doar la trecut şi prezent, ci şi la viitor: “CE NU AU REUŞIT PĂRINŢII MEI, ÎNCERC SĂ FAC EU PENTRU COPIII MEI”. Apoi au adoptat şi adaptat vechiul “Imn al golanilor”: „Mai bine huligan / Decât mincinos, / Mai bine animal, / Decât ticalos, / Mai bine golan, / Decât pupincurist, / Mai bine sorosist, / Decât comunist!”

 

 

Sunt foarte multe elemente comune celor două manifestaţii. De pildă, asumarea ironică a unor insulte sau ofense. “Golanii” jigniţi de Ion Iliescu în 1990 şi-au schimbat porecla în renume. La fel au făcut şi “corporatiştii” sau “soroşiştii” jigniţi de Liviu Dragnea în 2017. Pe o pancartă din Piaţa Victoriei se putea citi: “Soros, dacă vezi asta! ÎncĂ nu au AJUNS BANII”. Iar pe altă pancartă se cerea o primă bănească pentru proteste pe timp de ger: “SOROS, DĂ-ne un bonus pentru lucru în condiţii grele”.

 

 

Această continuitate de aproape trei decenii este un simptom al unei societăţi civile vii, o societate care îşi generează anticorpii pentru a-şi păstra imunitatea faţă de o guvernare cleptocrată şi oligarhică. # Rezist este un slogan care nu se referă doar la ultimele 2-3 săptămâni, ci la ultimii 27 de ani. Manifestaţia maraton din aceste zile va intra la rândul ei în istoria (şi mitologia) României postcomuniste. Copiii manifestanţilor de azi vor ştii să protesteze în stradă atunci când politicienii români vor face din nou abuzuri.

 

 

Articol preluat de pe hotnews.ro

TAGS : # Rezist Piata Universitati Protest
Recomandari
Comentarii
Mircea Ordean 2017-02-22
Tot eu.

Observ, lecturînd scrisele de mai sus (ale unui om care s-o dori destupat) că nimeni nu-și pune problrema dacă în PU nu era loc de mai bine, la gesturile făcute atunci.
Condeie precum ale dlui Oișteanu iau de perfecțiune, făcutele de atunci.
Mircea Ordean 2017-02-22
Mă aflu fost participant la PU 1990.

Privesc la pancartele reproduse în imaginile dumneavoastră.

Nu-mi pare să le dea mintea afară din casă.

Mă uit la tipul care încearcă ce n-a reușit înaintașul de la 1990.
Sînt curios a-l întreba la un 2044, dacă a izbutit, cu acei frumoși și tineri cai verzi pe pereți.

Șcl.
Mircea Ordean 2017-02-22
„După câteva decenii, cam la fel arată mulţimea care se adună seară de seară în Piaţa Victoriei. Cam acelaşi tip uman, aceleaşi valori morale şi mentalitare, aceleaşi principii civice, aceeaşi speranţă într-o Românie curată, aceeaşi inteligenţă, aceeaşi creativitate, acelaşi umor...”

Eu unul aș sta ceva mai domol, mai nuanțat în afirmații.
Mai exact în cele privind PU 1990, respectiv în paralele ale acesteia cu PV 2017.

Dl Oișteanu, precum alte condeie de pe aici, are însă două ținte de la care nu-și permite să se abată: a-și servi umorile proprii, respectiv ce vrea să audă cititorul (de revistă spălată, e vorba de '22')
dumitru 2017-02-17
In Romania nu se practica "lupta anticoruptie", ci "lupta anticorupti" care are avantajul ca poate fi folosta impotriva adversarilor politici, sau impotriva adversarilor amicilor procurorilor!
CHARLIE 2017-02-16
Este de necrezut ca lozinci goale atribuind lui Soros o putere imensa prin fondurile furnizate pentru a rasturna guvernul PSD-ist ales democratic de catre popor. Dragnea si cu haita lui "reprezinta" poporul roman in 2017?
Joaquin Murieta 2017-02-16
Au fost alegeri si Romanii au votat PSD si ALDE stiind bine ca dosarele sunt inscenari, legile draconice inaplicabile oriunde in lume si justitia ne-dreapta. Arestarea socialistilor si liberalilor schimba rezultatul alegerilor si ii lasa singuri in parlament pe cei care au pierdut alegerile castigatorii fiind toti arestati.
Florin 2017-02-15
"Imnul Golanilor" era cam fascistoid, s-o spunem pe aia dreapta...
Dvs. care credeti ca legionarii l-au ucis pe Culianu nu ati achiesat totusi la sugetia FSN-ului ca pe 12 iunie 1990 a avut loc o "rebeliune neo-legionara"...
Total 7 comments.
10088
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.