Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFAcademicienii susțin statul de nedrept
2017-02-14
31
Patriotismul se află în aceste zile în stradă și de partea străzii, și nu în aula unei instituții osificate, nici măcar conservatoare, ci devenite de-a dreptul reacționare.

 

Un Apel semnat de peste 80 de academicieni, către „poporul român, către instituțiile Statului Ro­mân“, dezavuat ulterior de doi sau trei dintre ei (prof. Mircea Dumitru, prof. Wilhelm Dancă, ca­re susțin că n-au citit textul), i-ar fi putut avea drept coautori pe C.V. Tudor și Gh. Funar. Acum un de­ce­niu, l-am fi caracterizat drept „național-co­mu­nist“; acum, aliniat vremurilor noi, poate fi nu­mit „iliberal“ și, schimbând ce-i de schimbat, ar fi putut fi semnat de Viktor Orbán, premierul Un­gariei. În plus, mai ales că semnatarii au fost feli­ci­tați de C. Popescu-Tăriceanu, el poate fi con­si­derat ca ilustrând, cu sau fără voie, fața ne­măr­tu­risită a ideologiei coaliției PSD-ALDE, chiar dacă, într-un text ulterior, unii academicieni susțin că Apelul a fost „preluat politic de o manieră păr­tinitoare“.

 

Apelul denunță în chip aberant un fel de cons­pirație externă și internă împotriva României sub toate aspectele: „evoluțiile interne și externe... caracterizate printr-o continuă și alarmantă în­cercare de erodare a identității, suveranității și unității naționale a României“. Dintre acestea, doar suveranitatea a fost, ce-i drept, limitată în ul­timele două decenii, dar asta fiindcă România a aderat la Uniunea Europeană și la alte instituții europene, precum Consiliul Europei – ceea ce a pre­supus o conștientă renunțare la unele pre­rogative ale suveranității (de exemplu, pree­mi­nența legislației europene ori a jurisdicției CEDO asupra legilor interne). Că Apelul este, fie și ne­ex­plicit, cel puțin eurosceptic se vede la final, atunci când textul exprimă dorința ca România să ră­mână o țară „a Europei Unite“ – termen vag și lipsit de semnificație instituțională -, și nu o țară a „Uniunii Europene“.

 

Apelul amestecă, într-un mișmaș compromițător pentru cei care l-au redactat și l-au semnat (cu ex­cepția celor care s-au delimitat), falsuri fla­gran­te, cum ar fi acela că unitatea și identitatea țării sunt amenințate ori că sunt subminate instituțiile fundamentale, cu interpretări extrem de ten­den­țioase ale unor evoluții noi în istoriografie sau în cultură. Eforturile unor istorici români con­tem­po­rani de a demistifica istoria mai veche sau mai recentă în limitele adevărului și ale documentației existente sunt calificate drept „acțiuni îndreptate direct împotriva Poporului și a Statului Român“. Ele sunt puse în aceeași mare găleată cu fapte pe­nale, cum ar fi tăierea ilegală a pădurilor, ori cu ac­țiuni ținând, dacă nu și ele de penal, atunci de reaua guvernanță, precum degradarea sistemului sanitar și a învățământului. Se poate înțelege de aici că, de pildă, scandalul plagiatelor universitare și disfuncțiile ori corupția din sănătate sunt instigate de forțe obscure din afară, de același tip cu ce­le care „denigrează simbolurile naționale“; iar toate apar, în mod bizar, plasate sub „semnul“ generic al „globalismului ni­ve­lator sau al unei exagerate corectitudini politice“. De altfel, este năucitor să vezi cum o mare multiplicitate de cauze care au produs și produc fenomenele social-po­litice, culturale și economice existente e redusă la o cauzalitate simplă – „semnul“ de mai sus al globalismului și al „co­rec­ti­tu­dinii politice“. Așa ceva insultă in­te­li­gența cititorului cu mintea limpede și, în­drăznesc să sper, și pe aceea a multora din­tre „nemuritori“.

 

Oare încercările recente de subminare ale statului de drept din partea guvernului și ale majorității parlamentare țin și ele de hulita „globalizare nivelatoare“? Sau cum­va mai curând chiar ele sunt „acțiuni împotriva Statului Român“? Iar cei care și-au plagiat doctoratele au făcut-o din exces de „corectitudine politică“? Sau poa­te cei care le-au denunțat sunt „ex­ce­si­vii“? Pe de altă parte, știm bine că o Ro­mâ­nie „suverană“, fără UE și NATO, ar fi o Românie la discreția oligarhiei locale, ca­re s-ar împăca foarte bine cu supușenia față de Rusia, cu condiția să i se permită să guverneze în stil fanariot.

 

Confuzia domnește și spre final. Apelul cere instituțiilor statului să „vegheze și să acționeze pentru a preveni, pentru a con­tracara și, când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile și agre­siu­nile la adresa identității, suveranității și unității României“. Cum ar putea con­tra­cara acele instituții (care anume?) „di­ver­siunile și agresiunile“ respective, atunci când totuși nu se încalcă legea, de pildă, când se publică o carte, se face o dez­ba­te­re TV, se deschide o expoziție, se face o de­monstrație pașnică de protest sau se for­mu­lează petiții? Prin cenzură cumva? Prin procese civile intentate autorilor? Pre­zen­tând în mod fals o situație apocaliptică, Apelul sugerează că asemenea măsuri anti­democratice ar putea fi necesare.

 

Este pur și simplu rușinos că acest Apel apa­re exact în momentul când o parte importantă atât numeric, cât și valoric a societății românești încearcă să oprească abuzurile puterii actuale împotriva sta­tu­lui de drept. În loc de a susține protestele îndreptățite ale protestatarilor care umplu săptămânile acestea piețele și străzile ora­șelor și Capitalei, academicienii în cauză se plasează de partea adversarilor justiției și ai progresului și, de fapt, de partea ade­văraților adversari ai statului și poporului român. România nu e amenințată de „glo­balizare“ și de o „corectitudine politică exa­gerată“ și nici de „încercările de ero­dare“ obscure ale unității națiunii, de­nun­țate în Apel, ci de încercările vizibile ale unei oligarhii politice de a guverna în fo­los propriu, încercând să abuzeze de pu­te­rile conferite de alegeri pentru a se salva de pedeapsa legii. Nu istoricii, nu jur­na­liș­tii, nu scriitorii și artiștii nimicesc na­țiu­nea, ci corupția politică sau universitară, refuzul reformelor ori restaurația fățișă. De aceea, patriotismul se află în aceste zile în stradă și de partea străzii, și nu în au­la unei instituții osificate, nici măcar con­servatoare, ci devenite de-a dreptul re­ac­ționare. Cât privește invocarea patetică a judecății viitorului la care semnatarii re­curg în final („Așa să ne judece vii­to­rul!“), cum se întâmplă de atâtea ori, ea nu-i decât recursul disperat al celor care simt că au pierdut bătălia cu prezentul.

TAGS : academia romana apel comunism tariceanu suveranitate romania mircea dumitru
Recomandari
Comentarii
Ioan Vlad Nicolau 2017-02-19
De-a mirarea este ca, numai o parte din membrii Academiei au semnat acest asa zis Apel! Apel catre cine? Pentru ce? Initiat de catre cine? De catre Academia insa-si, sau.... de catre altcineva mai sus pus, mai.... influent si maiii.... potent? Nu neaparat din tara, ci poate de dracu' stie unde.... poate din afara?! De acolo de pe unde dracu-si baga coada?! Ca si-a mai bagat-o el! Tovarasii academicieni, fiind mai toti batrinei, stiu bine cum devine chestea, ca au mai trait d-astea. Dar si ai' mai necopti stiu, fiindca d-aia-s academicieni!
De fapt potlogaria nu este un apel, ci este o sustinere a politicii PSD-ului, dusa de acest Partid, contra vointei si intereselor poporului romin! Nu este un apel, ci o luare de pozitie in fata lumii, care vrea sa influenteze opinia publica. Ceva cam in genul luarii de pozitie a academicienilor, vis a vis de politica comunista in general si a presedintelui Ceausescu & comp in special, la vremea de trista amintire cind initiatoriii si semnatarii Academieie Romine in proportie de 100% trimeteau conducatorului Statului si sotiei sale si ea membra a Academiei, angajamente de solidaritate cu politica lui, neconditionate si pe deplin aprobate de intreaga liota de academicieni in frunte cu Tovarasa.
Toti! Fara exceptie, fara rezerve! Nici o abtinere! Pai cum altfel? Ca daca nu....., a doua zi nu mai era academician sau a, a treia zi nu mai era profesor sau oara si a cicea zi, in functie de ce clanta avea, raminea somer. Nu! Nu somer, ca-n comunism nu existau someri, dar portar sau easa, dupa sex, la institutia unde lucrasera pina atunci.
La noi nu s-a intimplat ca academicienii nostri nu-si permiteau sa si piarda statutul social si sa decada pina-ntr-atita, incit sa ajunga sa manince linte si fasole, dar prin Cehoslovacia, Polonia, si alte parti..... da!
D-aia spunem eu ca-i d-a mirarea, ca astazi numai vreo 55% din academicienii nostri au semnat cu entuziasm patriotic porcaria!
De altfel este usor de explicat dece numai cincizeci la suta din ei au semnat fituica propagandista! Fiindca numai jumatatedin ei, ai cu mai putina experienta, sunt absolut convinsi ca viitorul Rominiei este Dragnea, Tariceanu, Grindeanu, cu PSD! Ceilalti, inca nu! Dar nici cealalta jumatate n-a facut nimic pentru a dezavua mizerabila tentativa de a da limbi Conducerii de Partid pe care ei o si vad poate, in virful societatii rominesti, ajunsa din nou in motul tarii, sub umbrela protectoare a satrapului din Rasarit! Poate, da nu sigur! Pai un adevarat om de stiinta este lucru cunoscut. Trebuie mai intii sa fie sigur ca cea ce spune este corect. Si daca nu-i sigur, nu trebuie sa ciriie! Astia au experienta, sunt hirsiti de viata si-s unsi cu toate alifiile. Nu degeaba au traversat ei iepoca fara sa aiba necazuri! Ei da... numai o academiciana n-a dus-o la capat, dar aia.... macar a scapat de toate necazurile lumii!
Asa dar jumatatea aia care nu a aprobat, dar nici n-a fost contra, aia mai cu experienta, au preferat sa taca si sa astepte. Numai vreo doi, trei dintre ei s-au abtinut, sub pretextul ca nu citisera apelul, cea ce nu seamana deloc cu un fel de abtinere, ci suna perfect a umila scuza!
Astilaltii, tacutii, stiu ei ce stiu! Ei cunosc printre altele si proverbul poporului romin a carui intelepciune este bine cunoscuta si dovedita cu prisosinta: fa-te frate cu dacu' pin-ai trecut puntea!
Astia asteapta cu rabdare si intelepciune academicianista, sa vada cum vor evolua lucrurile si pe unde va face pipi rata! Si numai dupa aia-si vor da cinstit cu presupusu'! Pai nu!? Ca una-i sa fii academician si alta sa fii portar sau Doamne fereste vidanjeur, daca nu, chiar.... cu mararu' crescut d-un metru pa piept, puschea pre limba-ti, asa cum i s-a intimplat lu'... aia! Ce? Nu s-a mai vazut? Ba s-a vazut!
Numa' de data asta......, ar trebui ca elitele noastre sa fie foarte atente! S-ar putea ca puntea pe care vor ei s-o treaca-n circa dracului, sa sa nu duca la vreun mal, ci sa se termine-n gol, unde dracu¬' ne mai avind incotro, sa-i scuture din circa! Ca mare-i si Atotputernic este Dumnezeu si in general stie El ce face!
V Popa 2017-02-16
Ar fi trebuit sa mentionati si ca acesti indivizi au fost promovati in Academie pe criterii politice de catre un partid totalitar.

Intelectualitatea romaneasca nu isi va recapata prestigiul pana nu va curata Academia de impostori.
Vicentio B. 2017-02-16
EXPRESIS VERBIS

Stimate Domnule Andrei Cornea,
In opinia mea, cred ca ar fi fost mai UTIL ca in loc de ".. statul de nedrept", sa scrtieti despre faptul ca, traiti intr-un STAT TOTALITAR, in care 17,96 % dintre alegatorii cu drept de vot, au REUSIT, in conditiile cunoscute, sa aduca la PUTERE (Guvernare) un Partid, care prin PREMEDITARE induce zilnic o masiva DEZINFORMARE, deci MANIPULARE , actiunile fiind facute, coordonate, repet cu INTENTTIE, in pricipal de Liviu Dragnea, Serban Nicilae, CP Tariceanu, etc.,. Aceasta MEGA - DEZINFORMARE, de fapt PROPAGANDA prin INFORMATII FALSE, are valoare DELICTUALA stipulate in Codul Penal si anume

Art. 166
Propaganda în favoarea statului totalitar:
Propaganda în vederea instaurării unui stat totalitar, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
Propaganda constă în răspândirea, în mod sistematic, sau în apologia unor idei, concepţii sau doctrine cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi.

Art. 168/1
Comunicarea de informaţii false:
Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
eu 2017-02-15
da, academicieni vs universitari, acum vorbesc universitari care sunt platiti sa nu vina la scoala, sau stau cu curul pe scaun recitand ca popa si isi baga picioarele, mai striga si ca studentii pe care trebuie sa ii educa sunt imbecili, nu-i inteleg...sunt studenti, adica
Dintr-un colţ 2017-02-15
Domnule Andrei Cornea, din colţul meu, simt toate semnele unei disoluţii de proporţii în cultura română. M-aş bucura să mă contraziceţi cu argumente extra-politice. Ceea ce nu se poate vinde, ceea ce nu este spectacol iese de sub interesul intelectualilor afişaţi la vedere, prezenţi la "microfon" acum. M-am împăcat cu gândul că, aşa cum au dispărut mari culturi, vor continua să dispară şi altele, fără urmă. Ce importanţă are, din perspectiva profundă a istoriei, dacă peste 2000 de ani nu se va mai auzi nimic de cultura română de azi care, cred unii, nici nu mai există. Din privinţa apelului academicienilor, cât mă duce mintea, l-aş fi semnat şi eu: este de bun simţ şi, exceptând contextul aberant în care trăim, este chiar oportun. Le pot reproşa că nu au avut abilitatea unui PR bun încât acest apel să ia altă formă, într-o dezbatere deschisă în societatea civilă, cu intelectuali de elită pe care GDS îi are. Asemenea idei nu se pot discuta în incandescenţa din Piaţa Victoria nici în faţa Cotrocenilor. Iată o bună ocazie să discutaţi la vedere cu unii dintre cei care au semnat apelul şi, ştiţi foarte bine, sunt acolo numele dintre cele mai onorabile în faţa cărora eu personal mă înclin. Dincolo de speculaţia facilă din titlu, un joc de cuvinte şi-atât, cu siguranţă sunteţi nedrept faţă de ei. Iar discreditarea unei instituţii cu tot cu oameni, ştiţi foarte bine, nu face parte din arsenalul unui intelectual de calitate. V-o spun pentru că mă aşteptam ca în Revista 22 să găsesc atitudini mai nuanţate, personalizate şi cu argumente culturale de valoare.
bogdan 2017-02-15
Din pacate universitatea romaneasca si cea de la Bucuresti in special e la pamant. Calitate slaba, profesori slabi pregatiti care nu prea dau la scoala, studenti asemenea. In plus, ii lipsesc intregi facultati, departamente si catedre, cum ar fi o facultate de economie, departamente de statistica aplicat, catedre de metologie cantitativa in stiinte sociale, ca sa faca invatamant de performante, nici nu mai vorbesc de centre de cercetare, jurnale academice si mai putin academice care sa coaguleze idei si sa creeze produse intelectuale, traditii intelectuale, etc. In sfarsit, chiar si in facultatile care exista calitatea e slaba. Ia de exemplu istoria, o facultate cu traditie si productie stiintifica : mare parte din productie e inca grevata de aberatiile nationaliste, dar in ciuda demitologizarii antinationaliste, acum se produc aberatii de sens opus : mare parte din istorici, iau un exemplu ca subiectul e la moda, merg pe ideea ca Romania a facut o eroare in 1912 anexand Cadrilaterul, cand de fapt ei nu facuse deccat sa se opuna tendintelor imperiale ale Bulgariei in Balcani care s-a sinucis politic atacandu-si aliatii, anexare justificata pe baza unor intelegeri diplomatice de la 1878 nepus ein aplicare. Iorga, in preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand eram incoltiti din toate directiile, a declarat si promovat ideea ca anexarea si supararea Bulgariei (care oricum vroia toata Dobrogea in proiectele ei nationaliste) la 1912 a fost o eroare, dar asta e o justificare din alta context care e transformata acuma fals in ideea europenista, emancipata, antinationalista. Exemplul asta, care n-are mare relevanta azi politic sau in alt fel, vine doar sa sublinieze labilitatea si superficialitatea productiei intelectuale si ideilor intelectuale care emana din universitatea romaneasca intr-un domeniu cu multa priza la public, cum e istoria, In altele e mai rau.
ion 2017-02-19
asta e pura utopie : universitatea romaneasca e deocamdata paralela atat cu cercetarea fundamentala, desprinsa de lume, cat si cu realitatea curenta, pe care ar trebui sa o analizeze, dezbata, influenteze - e un loc de fosile, contraselectat si care nu vede nicio perspectiva si nici oamenii din ea sau care trec pe-acolo nu isi vad vreo perspectiva
lucid 2017-02-15
Dreptul la opinie este garantat tuturor, inclusiv UNOR academicieni (nu se stie catzi au ramas dupa ce si-au retras semnaturile cam 20 dintre ei), ceea ce este discutabil si BLAMABIL este momentul ales pentru ca apelul sa fie folosit de mafia pesedista impotriva romanilor cinstiti la fel cum jalnica olguta craioveanca ordona haituirea parintilor care au venit cu copiii la demonstratii. Academia romana nu mai exista ca academie de cateva zeci de ani de cand o avea ca membru de vaza pe lenutza codoi, ca sa nu mai zic de manea manescu, barladeanu, ion gheorghe maurer si, mai de dinainte, a. toma, roller et co. Asa ca nu merita sa te preocupe o institutie demult cadavru public.
De remarcat totusi cercopitecii nationalist-ceausisto-imbecili care comenteaza mai jos, cu siguranta pensionari votanti ai puscariasului suspendat de Teleorman. Ei sunt cei care pun in pericol viitorul EUROPEAN al Romaniei prin prostia lor de loser-i ai unei societati competitionale.
B. 2017-02-15
pacat ca restul intelectualilor s-au transormat in librari, suparatic a lumea cumpara carti la pret redus de pe net sau citeste carti straine
Ceausist de Dreapta 2017-02-15
Sunteti o sluga platita de Soros d-le Cornea.. Las' ca stim noi..
Imreh Istvan 2017-02-15
Am spus de multe ori ca nu mai comentez nici un articol scris de Dl Cornea. Dar de fiecare data incalc aceasta promisiune. Ma deranjeaza enorm, ori de cate ori poate si in multe situatii poate, ataca fara scrupule pe premierul Ungariei, Orban. Ca si reactie si comentarii la acest om politic, va indreptatiti sa va inscrieti in fostul partid din Ungaria SZDSZ, in care sunt o serie de filozofi marxisti, fosti ofiteri din AVH, o serie de judfecatori din tribunalele poporului (expusi in Muzeul Casa Terorii - un fel de Memorial de la Sighetul Marmatiei), fosti membri de vaza a socialismului, profitori a tuturor avantajelor si hulitori fara margini si limite, in exprimare, a politicii si al omului Orban.
Nu am votat si nu voi vota niciodata PSD-ul, pentru mine sunt urmasii de drept al comunistilor. Consider protestele impotriva lor necesare si obligatorii, mai ales cand lupta impotriva democratiei. Dar in aceeasi idee nu sunt de acord cu protestele spontane, chiar daca au legitimitate morala. Intr-un stat de drept pe care aparati(?) aceste proteste ar trebui sa se desfasoare legal, ca de ilegalitati avem parte suficienta. De ce nu se poate legaliza aceste proteste. De ce cei ce doresc o schimbare nu fac pe calea legala, de ce dau ocazie celor la putere sa exploateze acest lucru. Legitimizarea acestor proteste de intelectuali (chiar de Dvoastra) nu credeti ca este o greseala, faceti o ilegalitate cu buna stiinta?
De scrisoarea academicienilor nu am prea mult de comentat. Putea fi trimis pe vremuri ca si lozinca de adeziune la politica PCR-ului. Instiga la ura, la sovinism, folosindu-se de un patriotism desantat, utopic, demn de scrierile si spusele celor amintiti de Dvoastra. este un certficat ce dovedeste ideologia acestor oameni si a institutiei. Cred ca fac mult rau atat intern cat si extern.
N.Catavencu 2017-02-15
Pana cand sa n-avem si noi falitii nostri?... Anglia-si are falitii sai, Franta-si are falitii sai, pana si chiar Austria-si are falitii sai, in fine oricare natiune, oricare popor, oricare tara isi are falitii sai... Numai noi sa n-avem falitii nostri!... Aceasta stare de lucruri este intolerabila, ea nu mai poate dura!... Lasati sa avem si noi falitii nostri, ca n-om fi noi romanii mai cu mot!
Joaquin Murieta 2017-02-14
Esti nedrept domnule Cornea nu academicienii. Academicienii vor doar sa avem un stat numit Romania in cadrul granitelor actuale. Daca el o fi de drept sau de ne-drept comunicatul academiceinilor nu precizeaza pentru ca cei care protesteaza in piata victoriei vor sa distruga statul numit Romania asa cum e el azi. Romania si Grecia stiau cand au intrat in UE ca vor pierde o parte din suveranitate dar au privit la situatia din Germania, Franta si Marea Britanie pe atunci membra in UE si au constatat ca acele tari nu au pierdut prea multa suveranitate deci sacrificiul e acceptabil. Acum Romania si Grecia descopera ca acel sacrificiu nu e egal pentru toti si Grecia trebue sa vanda ceva insule Germaniei iar Romania sa cedeze Transilvania si sa accepte ca judecatorii numiti de presedintele German Iohannis sa aresteze politicienii Romani vinovati ca nu-i convin Merkeloaiei. Egalitate deci in UE dar nu si pentru catei !
Liviu din Timisoara 2017-02-15
Cand UE a primit IT-isti, medici sau mici intreprinzatori romani, nu s-a suparat pe Romania. Cand s-a trezit cu tiganii din Romania, cu coate-goale care sparg pe acolo bancomate ...nu i-a mai convenit. Ba mai mult, s-a multumit sa ne caracterizeze nu prin IT-istii de la noi, nu prin cei care muncesc cu nasu-n pamant la cules de sparanghel si capsuni ...ci prin tiganii aciuti prin taberele alea sau cersetorii oricum fara capatai si in tara noastra. In acelasi timp ...cara vagoane de lemn, de marmura bruta si ne tot duc de nas (cu LARGA PARTICIPARE A UNORA DINTRE POLITICIENII NOSTRI MULTICOLORI ) ... nu mai termina autostrazile alea pe care tot platim la consultante.Pe de alta parte insa, aceeasi politicieni care-si baga amantele, pupincuristii si impostorii prin toate functiile, dupa ce se trezesc pe cai mari. N-am inteles, spre exemplu, cine conduce Ministerul de Interne ? Oare cum se simte un comisar condus de o fosta pitipoanca ?
Si tot n-am vazut nici un condamnat pentru jaful padurilor noastre !
Florin 2017-02-15
"iar Romania sa cedeze Transilvania"

Bati campii!

Grecia si Romania pot iesi oricand din UE. Cand grecii au fost intrebati prin sondaje daca vor sa renunte la Euro majoritatea au spus nu. Iar Tipras a luat nota de vointa grecilor.
Andreescu 2017-02-14
In orice caz, domnul Cornea ar trebui sa faca diferenta intre Consiliul Europei (care nu are treaba cu UE) si Consiliul Uniunii Europene (care face parte din UE si are prerogative atat legislative cat si executive).
Jurnalism pus sub semnul intrebarii.. Sper sa fie totusi o greseala - corectati !
Andrei Cornea 2017-02-16
Vă rog să citiți încă o dată pasajul în cauză. Mulțumesc.
Liviu din Timisoara 2017-02-14
Din gura celui care v-a finantat la inceput ( nu stiu daca si acum ) s-a auzit urmatoarea afirmatie ( redau aproximativ ) : " Eu sunt un om de afaceri. Ma intereseaza sa fac bani si nu sunt preocupat de aspectele morale " Chestia asta, spusa cu seninatate, demonstreaza un autentic cinism. Domnule, este foarte posibil ca domnia voastra sa gasiti poticneli logice ,fiind un mesaj cu o mare tenta emotionala ... dar, privit in spiritul lui, va reamintesc acea vorba romaneasca " Cine nu are batrani, sa si-i cumpere ". Oare mesagerii Academiei Romane ( institutie care are tupeul sa fi existat cu mult inainte de existenta lui Andrei Cornea ) nu au dreptul sa fie ascultati, sa fie luati in seama ? Si da ...iata padurile taiate, iata o industrie romaneasca inexistenta, iata un invatamant mediocru, iata o propunere in care istoria Romaniei ca disciplina scolara sa devina o parte a unui ghiveci numit " stiinte sociale " ( in care si-a gasit loc Andreea Esca ) , iata cum pretentiile secuilor devin tot mai obraznice. Sa va fie clar, luati-va labele de pe Academia Romana ! Ea este coloana vertebrala a romanismului, a culturii romane si chiar un garant a identitatii noastre istorice. In rest, ca Europa ...ca baronii locali ...etc etc ...rufe. Ia intrebati-i pe primii capitalisti francezi sau nemti ...cam cum au pornit ? Sa luam exemplul unora care s-au imbogatit chiar de pe urma razboaielor ? Nu primim lectii ! Poate ca si Ghita are ceva dreptate : procurorii stau cu ochii exclusiv pe afaceristii romani ... fiindca aia straini au grija sa semneze niste contracte prin care pot sa ne f--- cu acte in regula.
Arpad 2017-02-15
Domnul Cornea face in mod insidios o suprapunere a doua polaritati: UE (buni) - Orbán (rai) si protestatari(buni) - guvern (rai).
O mistificare rusinoasa pentru un filosof educat sa opereze cu categorii logice si a carei vocatie ar trebui sa fie cautarea adevarului.
Sorin Pescariu din Timișoara 2017-02-15

Bravo domnule Liviu din Timișoara, poate viitor academician! Jos cu evreul Cornea și ”labele” sale sugrumătoare de academicieni ”garanți ai identității noastre istorice”!
În veci fie slăvit numele tovarășei academician doctor inginer Elena Ceaușescu, savant de renume mondial, uriaș vertebrat patriot local!
Slavă mesagerilor vertebrați și încolonați colegi ai tovarășei academician!
”Nu primim lecții” Uraaaaa!!!!!
Liviu din Timisoara 2017-02-15
Una este ura pentru un fost regim stupid si periculos pentru gandire - care te-a bagat la puscarie - ura legitima si alta este noua smecherie , numita corporatism. Daca ti s-ar spune ca bolsevismul a fost propus si promovat intr-un mod similar - nu de catre cei de pe strada, de prin gubernii - ci de catre o mana de indivizi, cu bani si educatie ..sprijinit din umbra de la bun inceput de catre serviciile de securitate ... mai esti la fel de convins ca intre ceea ce se petrece in acum in strada si anume interese care folosesc oamenii ca masa de manevra nu exista chiar nici o legatura ? Crezi ca acel tricolor ...NU A FOST BINE GANDIT SI ORGANIZAT ? Si da, nu am convingeri politice ci stau pe margine sa pot fi cat de cat lucid. Si ascult ambele parti ... caut temeiul in ceea ce spun, ca sa-l discern de scenariu si regia tipica tuturor. Spre exemplu, cata vreme " Realitatea " era a lui Vantu, avea o anume pozitie ...acum, la fel convinsa, este diametral opusa. Tocmai fiindca m-am mai fript ...si societatea insasi s-a mai fript. Ori un om inghitit de un grup mare nu mai poate fi el insusi.
Florin 2017-02-15
1. Secuii au dreptul la autonomie. Traiesc acolo de secole. E teritoriul lor. Nu ei sunt problema. La ora actuala natia cea mai periculosa pentru romani sunt englezii.

2. Ghita nu e roman, etnic. E un ... care s-a imbogatit pe seama romanilor adevarati, ca mine si sper ca tine.
BASCA 2017-02-14
Timisoara e uneori atat de departe dupa ce ne-a fost atat de aproape,inima si suflet.
Florin II 2017-02-14
Si Einstein avea idei politice prostesti (d.e. intr-unul din eseuri facea apologia socialismului)dar era un geniu al fizicii matematice.
Si dvs. sustineti politica usilor deschise pentru imigrantii sirieni si nu numai. Nici dvs. nu sunteti infailibil...
Idem 2017-02-17
Einstein a fost un sionist!
Florin 2017-02-14
Va deranjaza si nationalismul evreiesc cumva(pe langa cel romanesc si maghiar)?... Dar nationalismul englezesc?... Ati scris ceva impotriva insultelor englezilor sovini la adresa romanilor? Nu va preocupa si "anti-romanismul"?... Pe noi cel mai mult!
emil 2017-02-14
La varsta lor sunt prabusiti in haul iadului...Papa Francisc explica geneza hotului roman ''la pacat si decadere se ajunge furand putin cate putin''
BASCA 2017-02-14
Am un pic peste 40 de ani si am fost condamnat fara vreo vina la aprox 15 ani de puscarie pana la marea eliberare din 89.Ma inclin in fata scriitorului si filosofului Liiceanu care ne spunea ca mai avem de pribegit inca 13 ani pana vom ajunge la taramul libertatii si al normalitatii,ceea ce le doresc si ilustrilor academicieni din aceasta tara inca pitica.
FLORIAN D. MIREA 2017-02-14
Astfel de derapaje in luarile publice de pozitie ale Academiei Romane rezulta din impostura unora dintre membrii Academiei si din partizanatul lor politic. Ca si Biserica sau Armata, Academia ar trebui sa fie o institutie neimplicata politic. Eugen Simion, de exemplu, fost si presedinte al Academiei, este notoriu pentru atitudinea sa politica favorabila, in anii '90, puterii FSN si opusa partidelor democratice reconstituite (PNL, PNTCD). Nicolae Breban a provocat nu cu multi ani in urma un scandal cu niste declaratii de tip extremist, dar la ce sa te astepti din partea unui fost membru al CC? Impostura de un fel sau altul afecteaza nu doar pe posesorii unor diplome de doctorat, dar si pe o parte a membrilor plini ai Academiei Romane, din pacate. A fi academician ar trebui sa presupuna si onestitate morala, nu doar performanta intr-un domeniu ingust de cercetare stiintifica, orizont larg de cultura, si nu impostura. Academicianul Ion Draganescu, mare vector politic al FSN, facea greseli elementare de exprimare in limba romana etc. Academia Romana trebuie sa fie eliberata de impostori si de oameni de joasa moralitate, ca sa castige respectul societatii.
inginerul din arad 2017-02-15
Acum am inteles mai bine cum a putut fi academician elena ceusescu...
Florin 2017-02-15
Ce legatura are performanta intelectuala, meritul intelectual daca vrei, cu "moralitatea"?
Total 31 comments.
13179
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.