Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFSistemul ticăloșit - strategii de supraviețuire
2017-02-14
2
Când a pornit războiul asupra democrației și statului de drept, PSD spera să fie un Blitzkrieg pe care să-l câștige ușor și rapid. S-a ales în schimb cu un război de uzură.

 

Tricolorul construit de protestatari du­mi­nică seară în Piața Victoriei le-a stricat pro­babil sfârșitul de săptămână pese­diș­tilor, mai ales lui Liviu Dragnea. Nu nu­mai pentru că „Strada“ i-a bătut pe teren propriu, opu­nând un patriotism au­tentic discursului lor fals patriotic, ci pentru că a de­monstrat că resursele pro­testului nu s-au epuizat. Str­ategia de supraviețuire a „sistemului ticăloși“, creat de PSD și întreținut de toa­te partidele, s-a dovedit o improvizație. Concesiile par­­țiale nu au fost suficiente, iar de­mon­stra­țiile de forță nu au avut efectul scon­tat.

 

Fără îndoială, „sistemul“ a avut succese notabile: a respins cu ușurință moțiunea de cenzură a opoziției, reușind să mențină UDMR de partea sa; a obținut din partea Curții Constituționale nu doar respingerea obiecțiilor formulate de CSM și de Klaus Iohannis, ci și evitarea unei analize de constituționalitate a OUG 13, pe motiv că a fost abrogată; și a trecut prin parlament fără probleme un buget nerealist, care-i permite să cheltuiască discreționar fon­du­rile publice. Din cauza concentrării dez­ba­terii publice asupra protestelor, efectele nocive ale bugetului au trecut aproape ne­observate, ceea ce a fost un bonus pentru PSD. În sfârșit, PSD a reușit să aducă și el câțiva protestatari la Cotroceni, ca să se vadă la televizor că are susținătorii lui. Nu și-a dat seama însă că exact acest gen de protest, cu oameni mult mai puțin nu­me­roși și mai puțin convingători decât cei din Piața Victoriei, îi va agrava problemele de imagine. A fost ciudat, de pildă, că ni­cio altă mare organizație PSD din țară nu a dorit să organizeze proteste similare. Mai mult, la Iași protestatarii sunt încân­tați de primarul orașului, Mi­hai Chirica, vice­pre­șe­din­te al PSD, care nu con­te­neș­te să critice cons­tructiv, dar ferm stilul de conducere și strategia lui Liviu Dragnea. Au apă­rut deja voci în PSD care cer excluderea din par­tid a domnului Chirica, dar si­gur Liviu Dragnea știe că ame­nințările nu-l vor re­du­ce la tăcere pe primar. În sfârșit, dacă nu s-ar fi te­mut de rezistență mai mult sau mai puțin tacită din partid, presupunem că domnul Dragnea ar fi avut încredere în par­la­men­tarii s­ăi și nu i-ar fi legat de scaune, in­terzicându-le să voteze cu prilejul mo­țiu­nii de cenzură. Pe de altă par­te, protestul chinuit de la Cotroceni, ope­ră a câtorva baroni din sud, i-a permis pre­ședintelui Iohannis un demers extrem de abil: în­cer­când să stea de vorbă cu pro­tes­ta­tarii, ca­re l-au huiduit ca pe stadion, a reu­șit să scoa­tă în evidență com­por­ta­men­tul lor gro­bian și incapacitatea de a dia­lo­ga, pre­cum și indisponibilitatea d-lor Grin­­dea­nu și Dragnea de a comunica la rândul lor cu protestatarii din Piața Vic­toriei.

 

Baricadați în fortăreața majorității par­la­mentare, obținute prin abandon în de­cem­brie 2016, pesediștii au reprodus în spațiul public înverșunarea brutală pe care au co­mandat-o și protestatarilor de la Co­tro­ceni: parlamentarii PSD și ALDE au ieșit mi­tocănește din sală marți, când preșe­din­tele Iohannis se adresa parlamentului, Drag­nea și Tăriceanu au menținut dis­cursul agresiv la adresa DNA și a justiției în general, iar președintele comisiei SRI, Adrian Țuțuianu, a lansat un atac frontal, în cel mai pur spirit comunist, la adresa multinaționalelor, care ar trimite oamenii în piață, și împotriva antreprenorilor pri­vați care pun la dispoziție mașinile și alte dotări ale firmelor lor pentru sprijinirea protestelor. Pozând în „Gigi Duru’“, PSD a încercat să atenueze cedările pe care a fost nevoit să le facă la presiunea de­mon­stranților și a UE, și anume, abrogarea OUG 13, deși aici există destule posibilități de răsturnare a situației, și demisia forțată a lui Florin Iordache, stâlp al imperiului Dragnea din sudul țării. Nu este ușor pen­tru un partid obișnuit să conducă în forță și să-și impună prioritățile fără a ține seama de binele public sau de lege. În tot acest vacarm, premierul Sorin Grin­deanu, decis probabil să-și salveze cariera poli­ti­că, a căutat discret să se distanțeze ușor fa­ță de Liviu Dragnea, afirmându-se ca autor al înlăturării indezirabilului Ior­da­che și lăsându-i pe Țuțuianu și pe Tă­ri­ceanu să se compromită printr-un discurs strident.

 

Această distanțare este vitală pentru pre­mier, având în vedere intransigența Co­mi­siei Europene față de continuarea luptei anticorupție. Întorși de la Bruxelles, unde i-a trimis partidul să-i apere pozițiile, Ana Birchall și Teodor Meleșcanu au avut un discurs nuanțat. Doamna Birchall a pus accentul pe satisfacerea condițiilor MCV, în vederea ridicării acestuia, și apoi, după numirea ca ministru interimar la Jus­tiție, pe o largă consultare în vederea mo­dificării legislației penale în spiritul de­ci­ziilor CCR - adică exact ce nu a făcut Flo­rin Iordache. Totodată, Teodor Meleșcanu a declarat că România va cere sprijinul experților europeni pentru modificarea co­durilor, ceea ce reprezintă altă cedare ma­joră din partea coaliției guvernamentale.

 

Toate acestea nu duc doar la diminuarea pres­tigiului PSD, îngreunează peste mă­su­ră rezolvarea problemei fundamentale a coaliției PSD-ALDE: salvarea penalilor din conducerea celor două partide de rigorile legii. Or, acest obiectiv primordial a de­ve­nit aproape insurmontabil, în condițiile unei mișcări de protest care se dovedește încă plină de vitalitate. PSD pare să fi intrat într-o situație lose-lose, pentru că ori renunță la salvarea liderilor săi penali, caz în care liniștește „Strada“, dar de­clan­șează haosul intern; ori nu renunță la sal­varea liderilor cu probleme penale și în­treține mișcarea de protest și presiunea ex­ternă. Când a pornit războiul asupra de­mo­crației și statului de drept, PSD spera să fie un Blitzkrieg pe care să-l câștige ușor și rapid. S-a ales în schimb cu un răz­boi de uzură. Ghinion.

TAGS : prooteste Piața Victoriei dragnea CSM Klaus Iohannis UDMR buget sistem chirica PNL motiune cenzura
Recomandari
Comentarii
Liviu 2017-02-16
Din pacate, PSD pierde un prestigiu pe care nu l-a avut niciodata un rindul celor care gindesc cu propriul cap.
Poporul PSD nu reactioneaza nici daca Dragnea scoate tancurile si-si executa toti opozantii.

In ciuda a tot ce se spune, romanii se impart in doua: poporul PSD (unii motivati, ceilalti naivi) si restul romanilor, care au ca numitor comun bunul simt.

Daca in Romania nu s-ar mai putea fura, PSD-ul n-ar mai exista.

Asta e motivul pentru care mandarinii PSD-isti se vor stradui sa conduca totalitar, de va fi nevoie.
Gladiatorul 2017-02-15
De 27 de ani Romania este condusa de niste farseuri ce vor sa fie tratati drept domni cand ei sunt, cu totii, niste scursuri comuniste cu ceafa exagerat de groasa. Degeaba vor sa para a fi persoane docte si pline de bune maniere. Nu ma vor face sa-mi schimb impresia costumele Armani, "subtilitatile" fara de finete a la Adelu' Nastase. Cu totii au venit in 1989 din aceleasi scoli de partid, scoli de ziaristica marca Stefan Gheorghiu, de pe navele sub pavilion romanesc care erau conduse de ofiteri mai mult sau mai putin afiliati Securitatii Statului si, last but not least, din membrii marcanti ai aceleeasi Securitati. Toti, oameni care nu si-au vandut tara (cum sugera mentorul lor) ci dimpotriva si-au instapanit-o. N-am castigat absolut nimic, doamna Culcer. Dimpotriva, cu o Jutitie si o DNA care asteapta comenzi de dosare de la tot felul de cabinete si care nu a fost in stare sa recupereze nimic de la putinii delincventi dovediti ai natiunii vom ramane ultima natiune europeana incapabila sa construiasca autostrazi dar cu ministri in stare sa ne minta la televiziuni cu Master Planuri in veci realizabile, cu Prim-Ministri in stare sa abandoneze proiecte numai pentru ca partenerii cu care vrem sa construim nu reusesc sa inteleaga cum putem construi noi numai si numai la un pret cu 500% mai mare decat le-au iesit lor calculele. Suntem totusi o natiune ridicola in stare sa accepte orice si sa mai tina cu cei care o fura. Si o vor fura in continuare. Si, de la stanga la dreapt trecand prin centru, situatia este mereu aceeasi. Cu cele mai pretioase ganduri, M. Nicolescu
Total 2 comments.
10089
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.