Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Polonia si Ucraina acuza Comisia Europeana ca favorizeaza interesele Rusiei si ale Gazprom
Dora Vulcan - - - -
2016-12-02
International
2

Presedintele polonez si ucranean, Andrzej Duda si Petro Poroșenko au inaintat vineri un protest comun Comisiei Europene, dupa ce aceasta a dat concernului rus Gazprom autorizația de a transporta o cantitate suplimentara prin prin gazoductul Opal, care ocolește cele două țări.

 

 

 

"Considerăm că această decizie trebuie revizuită, fără să ignorăm faptul că un asemenea demers poate fi dificil și dureros", au menționat președinții Andrzej Duda et Petro Poroșenko într-un text comun publicat după o întrevedere avută la Varșovia, transmite Agerpres care citeaza AFP.

 

 

In urma cu doua zile, Comisia Europeană a autorizat Gazprom să utilizeze gazoductul Opal la o capacitate de 80%, față de nivelul de 50% stabilit anterior.

 

 

Ce este gazoductul Opal

 

 

Gazoductul Opal este deținut de o filială germană a Gazprom, Wingas.

 

 

Opal livrează Cehiei - prin Germania - gaze rusești aduse prin gazoductul Nord Stream care traversează Marea Baltică.

 

 

În protestul lor de vineri, presedintele Poloniei Andrzej Duda si cel al Ucrainei, Petro Poroșenko, spun cu sententiozitate ca vor apăra interesele comune ale Poloniei și Ucrainei prin toate "mijloacele legale adecvate", fără să le defineasca si sa spuna daca se vor adresa cumva justiției europene.

 

 

Cei doi sefi de stat avertizeaza ca decizia Comisiei Europene contravine prevederilor acordului de asociere a Ucrainei la UE si submineaza securitatea energetică a UE, cu riscrul crearii unei "perturbări evidente a transportului gazelor între Polonia și Ucraina și de reorientare a fluxurilor către alte state".

 

 

Ei mai spun ca decizia in favoarea Gazprom nu face decat sa incurajeze, de fapt, construcția gazoductului Nord Stream 2, inițiativă la care si Polonia si Ucraina s-au opus.

 

 

Duda si Porosenko cred ca decizia Comisiei Europene nu face decat sa-i incurajeze pe "simpatizanții Rusiei în statele membre și în instituțiile UE."

 

 

Porosenko a anuntat ulterior ca Ucraina si Polonia vor demara constructia unui interconector de gaze care va permite Ucrainei sa primeasca gaze din Europa. 

TAGS : rusia ucraina polonia comisia europeana gazprom gazoduct opal protest comun
Mai multe din International
Comentarii
7Doors 2016-12-03
Polonia,Ukraina,Romania sa se uneasca dupa modelul BENELUX-ului doar asa vom ajunge rapid la standardele lor.In aceasta epoca a globalizarii si IT-ului informatia nu mai e cunoaster ci anticipare.
FLORIAN D. MIREA 2016-12-03
Acum incepe sa se inteleaga de ce s-a dus tovarasul Claude Juncker la tovarasul Putin, la Forumul din iunie...
Total 2 comments.
957
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.