Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFPrezidențialele din Moldova: lupta lui David cu Goliat
2016-11-15
5
Maia Sandu s-a confruntat cu un imens aparat administrativ, care a lucrat pentru Dodon.

 

Turul doi al alegerilor prezidențiale a adus la putere un candidat pro-rus, Igor Dodon, în po­fida speranțelor electoratului democratic și proeuropean. Oligarhul Plahotniuc își com­ple­tează astfel piramida puterii cu piesa care-i lipsea: pre­șe­dinția. Acum regimul de la Chi­șinău, pe care unii analiști de la București îl numesc „pro­european“ (nu știu dacă o să-i mai atribuie și de-acum în­colo acest calificativ), și-a smuls de pe față ultima mas­că, făcând în mod deschis campanie pentru Dodon.

 

Minciunile, insinuările, ca­lom­niile pe bandă rulantă la adresa Maiei Sandu deversate la cele 7 televiziuni ale holdingului oli­garhic și-au făcut efectul înaintea ale­ge­ri­lor. La carul propagandistic pro-Dodon s-a în­hămat și Biserica Ortodoxă arondată Mos­co­vei. Duminică, 13 noiembrie, fraudele la urne au desăvârșit „opera“. A fost veselul turism elec­toral de la Varnița – o localitate basa­ra­beană din preajma Tighinei controlată de se­pa­ratiști – , de la Rezina și de la Sănătăuca (Flo­rești), unde alegătorii transnistreni, mun­ci­tori la întreprinderile din stânga Nistrului, au fost aduși organizat cu autobuzele ca să vo­teze pen­tru candidatul pro-rus. Martorii au relatat că la ieșirea din secție li se fo­to­grafia ștampila din fi­șa în­so­țitoare a bule­ti­nu­lui drept do­va­dă că au votat – faptă răs­plătită când cu 100 de lei, când cu 300. Re­fuzul de a vo­ta era ame­nin­ța­rea cu pier­de­rea slujbei. Se ve­de ce mare bluf e așa-zisul conflict se­pa­ra­tist din Trans­nis­tria și ce fo­loase aduce aceas­tă zo­nă cri­minalizată cla­sei poli­ti­ce co­rup­te de la Chișinău. Bandiții de pe cele do­uă maluri ale Nistrului co­la­bo­rează fruc­tu­os, sub privirile încura­jatoare ale Moscovei.

 

Dacă în ajunul celui de-al doilea tur în secțiile deschise pe malul drept al Nistrului pentru transnistreni Comisia Electorală Centrală a su­plimentat cu 90.000 numărul de buletine, dias­pora occidentală, despre care s-a știut că va vota masiv pentru Maia Sandu, a fost pur și simplu sabotată. O prevedere absurdă din Codul Electoral, lipsită de orice întemeiere juridică și statistică, a limitat la 3.000 nu­mă­rul de buletine pentru fiecare secție de vot din străinătate, deși acolo nu există liste elec­to­rale. Efectul acestei dispoziții arbitrare s-a văzut pe 13 noiembrie: în câteva orașe ita­lie­ne, la Londra, Paris, Barcelona, Montreal ș.a. buletinele s-au terminat către prânz sau cel târziu pe la orele 17.00. La fel și la București. Dar chiar și în aceste condiții, excepționala mo­bilizare a diasporei occidentale (nu și a ba­sarabenilor din România, din păcate) a adus candidatului opoziției antioligarhice circa 130.000 de voturi în turul II.

 

A fost, realmente, o luptă între David și Go­liat. Cu deosebirea că David-ul nostru, mo­men­tan, a pierdut bătălia. Maia Sandu nu a avut resurse financiare pentru această cam­panie electorală, nu a avut bani de publicitate TV și de billboard-uri uriașe, cu care să îm­pânzească țara, spre deosebire de Dodon. Can­didatul dreptei și-a finanțat campania din mici donații verificate la sânge (dar și aici au existat încercări de compromitere – cu doar câteva zile înainte de alegeri, Ilan Shor, prin­ci­palul bănuit în furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești, „martorul“ care co­ope­rează atât de fructuos cu autoritățile, a virat în contul Partidului Acțiune și Solidaritate 300.000 de lei, adică aproximativ 15.000 de eu­ro, însă diversiunea n-a mers, banii „otră­viți“ au fost imediat returnați de trezorierii PAS). Maia Sandu s-a confruntat cu un imens apa­rat administrativ, care a lucrat pentru Do­don. Apoi, târzia sa desemnare în calitate de candidat unic al opoziției proeuropene și an­tioligarhice, în urma unor sondaje efectuate la comanda unor instituții americane și ger­ma­ne, au lipsit-o de săptămâni prețioase pen­tru a se face cunoscută, mai ales la țară.

 

Sunt multe învățăminte de tras în urma celor întâmplate. E nevoie de o muncă laborioasă în „Basarabia profundă“, cea care nu are cont pe Facebook. Dar important este că a apărut un nou pol politic de centru dreapta, pro­occi­dental și antioligarhic – PAS, Platforma Dem­nitate și Adevăr, nucleul necorupt din PLDM și alte forțe politice și civice – care trebuie să rămână unit. Această coagulare se datorează în mare parte lui Andrei Năstase, liderul Plat­for­mei DA, care și-a respectat cuvântul și s-a re­tras în favoarea Maiei Sandu, mai bine pla­sa­tă în sondaje, în caz contrar, pur și simplu n-am fi avut un tur II. Mobilizarea mol­do­ve­ni­lor din diaspora la alegerile de duminică de­ri­vă, pe undeva, din acest gest nobil de re­nun­țare, atipic pentru politicienii moldoveni…

 

Nu orice candidat ar fi putut trezi, în rândurile electoratului nostru educat, occidentalizat, un astfel de entuziasm și dorință de sacrificiu, așa cum a reușit Maia Sandu – un om integru și curajos, primul om politic moldovean ab­sol­vent de Harvard. Toate acestea mă fac să cred că ceea ce declara Maia Sandu în in­ter­viul său de săptămâna trecută pentru revista 22 este o realitate: „Moldova nu s-a predat. Mol­dova există, Moldova luptă!“. Și va lupta.

TAGS : Moldova Maia Sndu Igor Dodon Chisinau Alegeri tighina moscova rusia nistru europa
Recomandari
Comentarii
Alina 2016-11-21
Vai!, atata patos, atata pupincurism, de ti-i jena de jena lor cand citesti. Maia Sandu - primul om politic moldovean ab­sol­vent de Harvard, ce mai! Maia Sandu a facut un stagiu de 10 (zece) luni la Harvard, din septembrie 2009 pana in iulie 2010, doar atat de mult Harvard a reusit Maia Sandu. Bagati de seama ca nu mai e mult pana ajungem la o suprasaturatie de Maia Sandu, si nu cred ca va doriti acest lucru, doar e abia la inceput de cariera politica si a mai si pierdut alegerile, asa-i?
Alexandru Viorica 2016-11-17
Va lipseste curajul sa recunoasteti contributiile Romaniei la Basarabia profunda;
Spuneti ca politica consecventa a lui Traian Basescu a adus romanismul la acest 48%!
Ca mass media in lb romana este reprezentata de un singur post de radio infiintat tot pe vremea lui Traian Basescu;
ca sunt 100000 basarabeni rezidenti in Romania...peste 5ooo de studenti basarabeni ...ca sunt sute de mii de basarabeni cu dubla cetatenie...

Va lipseste curajul sa spuneti cine a lasat-o singura pe Maia Sandu, cine a bagatelizat demonstratia pro-uniune a basarabenilor in luna octaombrie, cine a deschis cercetarea de coruptie pentru singurul post de radio in lb romana, in timp ce cel putin 7 emit in limba rusa..... preluand de la Moscova...

Sunteti impocrit deranjat de singuratatea Maiei Sandu... ce ati facut dvs jurnalistii ca sa nu fie asa? Nimic... acum puteti comenta cu sufletul usor...
Vlad 2016-11-15
Maia a luptat si s-a confruntat cu emotiile ei cu care ea a respins cel mai bun ajutor de la oameni care apara vetorul european, dar asa a fost sa fie .
veaceslav 2016-11-15
dupa toate sondajele, mereu se arata acelasi rezulta, 52-48 rusi-proeuropeni... ce naiba? din pacate, aici au mers mai mult voturi contra unui candidat sau altul, si nu anume de sustinere... ca ambii sunt penibili!
Teodor 2016-11-15
Nu ma intereseaza ca presedinte e Dodon sau Maia, important este ca n-au atributii ca sa puna piedici parcursului european si nu pot sa anuleze Acordul cu FMI. Uneori imi dau seama ca daca cistiga Maia, precis il elibera pe hotul miliardului, Filat.
Total 5 comments.
2452
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.