Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Nobel pentru ce?
Daniel Cristea Enache - - - -
2016-10-18
Cultura
10

De ce Bob Dylan? Nobel pentru ce literatură a lui Dylan mai valoroasă decât cea a lui Roth și Pynchon? Acestea au fost întrebările puse și repuse în spațiul virtual, cărora li s-au dat cele mai sofisticate răspunsuri.

Ads by google

 

Proaspăta decernare a Premiului Nobel pe­n­tru literatură a făcut „să curgă multă cer­neală“, după cum se spunea cu ani în ur­mă, chiar dacă, de data aceasta și-n noul context, zecile, sutele de comentarii și in­terpretări pe care le-am citit au fost pre­ponderent în social media. Umberto Eco deplângea faptul că Internetul dă drept la cuvânt unor „legiuni de imbecili“; dar, cu ocazia acestui Nobel pentru literatură acor­dat lui Bob Dylan, legiunile de co­men­tatori erau formate din ascultători și fani ai lui Dylan. Cine n-a auzit, baremi, de Bob Dylan? Cine n-a ascultat măcar o pie­să a lui? Cine nu poate reproduce un refren?

 

Faima acestei figuri iconice a pă­truns în discuțiile literare asupra unor texte literare ca un elefant într-un magazin de porțelanuri, spărgând tot ce găsea în cale, de la Roth la Murakami și de la Adonis la Căr­tărescu. Porțelanul din urmă, al nostru, el însuși activ pe Facebook, a avut mai mul­te postări, oscilând între stupoare și revol­tă în prima zi („ne-a făcut-o comitetul Nobel de data asta!“) și acceptare en­tu­ziastă, a doua zi („este minunat că Bob Dy­lan a primit premiul Nobel pentru li­teratură!“). Al doilea porțelan s-a con­solat cu un citat: pe wall-ul de Facebook al lui Murakami au apărut două propoziții din Pădurea norvegiană, cu tot cu co­per­ta unei ediții: „Don’t feel sorry for your­self. Only assholes do that.“.

 

Adevărul e că, dacă până și fanii lui Dylan au fost luați prin surprindere de această premiere, șocul celorlalți este explicabil - ce­ea ce nu-l face mai ușor de gestionat. De ce Dylan? Nobel pentru ce literatură a lui Dylan mai valoroasă decât cea a lui Roth și Pynchon? Acestea au fost în­trebările puse și repuse în spațiul virtual, cărora li s-au dat cele mai sofisticate răs­punsuri. O interpretare subtil-politică a oferit, de pildă, Mihai Șora, tot pe Fa­ce­book: „Greu de aflat în detaliu ce socoteli au onorabilii domni ai juriului Nobel, în­să nu cred că, premiindu-l pe Bob, poți sal­va Americile de personajul acela (ca­tin­dat) cu meșă blondă (al cărui nume nu l-am știut niciodată și nu țin să-l în­văț de acum înainte)“. Postarea aceasta a fost distribuită de peste 100 de ori, du­când discuția pe alte wall-uri, cu alte și al­te distribuiri, comentarii, comentarii la co­mentarii. Ca să rezum: „legiunile de im­becili“ ai Internetului discută ceea ce în­țe­lepții de la Comitetul Nobel au premiat.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-enachesd.jpg

Bob Dylan, laureat în 2016 al Premiului Nobel pentru literatură

 

 

Când a fost premiat Llosa, n-a fost niciun fel de controversă, ba chiar cunoscătorii au exclamat: „așa târziu?“. Dacă, anul aces­ta, ar fi fost premiat Roth, ar fi fost de asemenea ceva în ordinea meritelor lite­rare și a ierarhiei simbolice constituite pe baza acestora. E greu de crezut și de sus­ți­nut că Academia Regală nu cunoaște aces­te merite și nu are idee de această ierar­hie. Și totuși, în ultima decadă, de prea puține ori ea a fost asumată prin premie­re. De mai multe ori, în ultimul deceniu, premierile nu au fost literare sau estetice, ci extraestetice și chiar extraliterare. Prin urmare, simbolic, controversatul Premiu Nobel pentru literatură acordat lui Dylan are „precedente“ care, paradoxal, îl pun în valoare. Nu te poți indigna că a luat Bob Dylan premiul în 2016, de vreme ce, în 2004, l-a luat Elfriede Jelinek.

 

Să discutăm așadar la rece, nu la caldul anunțului public, și la mo­dul rațional, nu pasional. În 1953, Premiul Nobel pentru li­te­ratură a fost primit de Churchill, „for his mastery of historical and bio­graphical description as well as for brilli­ant oratory in defending exalted human values“. În 1970, l-a primit Soljenițîn, „for the ethical force with which he has pur­sued the indispensable traditions of Russian literature“. După Churchill, în 1954, a fost laureat chiar un scriitor (He­mingway), iar înainte de Soljenițîn, în 1969, Beckett.

 

Să observăm, privind aceste premieri suc­cesive, cât de fluctuant este criteriul pro­priu-zis estetic și cum el este suspendat de fiecare dată când personalitatea avută în vedere nu se lasă exprimată fără rest prin acesta. Criteriul fixat de Alfred Nobel însuși e următorul: „prizes to those who, du­ring the preceding year, shall have con­ferred the greatest benefit to man­kind“. În lumina acestui criteriu și în grila de evaluare utilizată pentru departajare, și Churchill în 1953, și Soljenițîn în 1970 meritau cu prisosință Premiul Nobel pen­tru literatură. Primul avusese o con­tri­buție decisivă la înfrângerea în război a Ger­maniei naziste, al doilea se opunea des­chis regimului totalitar sovietic și docu­menta ororile Gulagului. Meritul lor pur literar a fost și poate fi în continuare con­testat; însă că acțiunea lor a adus un mare beneficiu umanității e cert.

 

Este la Bob Dylan altfel, e în cazul lui alt­ceva?

 

Aparte de contribuțiile sale în muzică, de va­loarea lor ca muzică, împletită sau nu cu literatura, Comitetul Nobel a premiat exact ceea ce a cerut fondatorul Premiilor: un om care a adus „the greatest benefit“ to „mankind“ - și nu doar în anul pre­ce­dent, ci printr-o întreagă carieră. A fost premiată nu literatura ca literatură, ci mu­zica plus literatura ca atitudine. A fost apre­ciată nu atât arta (sincer, este Solje­ni­țîn, pe care-l respect enorm, un artist pre­cum Nabokov?), ci articularea artistică a mesajului. S-a răsplătit nu experimentul li­terar, nu reforma artistică, ci reformarea societății prin muzică plus literatură, im­pactul socio-cultural uriaș, influența pe ca­re Bob Dylan a avut-o asupra mai mul­tor generații. Firește că el nu-i un scriitor ca Llosa, dar Churchill era?

 

Ne-am obișnuit să vedem în Pre­miul Nobel pentru literatură cea mai înaltă distincție acor­dată pentru literatură, artă li­terară, rafinament artistic, ex­cepționalitate flamboaiantă, subtilitate pa­rabolică, finețe analitică, tipologii me­mo­rabile. Greșit. Sunt multe jurii care exact aceste merite pur artistice le caută și le recompensează simbolic. Comitetul Nobel caută, după cum s-a văzut, altceva, cen­trându-și opțiunile, de la an la an, nu nu­mai în aria performanței literare (Pyn­chon), ci și în cea a portanței socio-cul­turale. Or, de pe lista celor aflați „în cărți“ anul acesta, Bob Dylan era întâiul. Da­că, anul următor, se va face mișcarea de pendul a premierii către literatura-lite­ratură (după Soljenițîn, au fost premiați Pablo Neruda în 1971 și Heinrich Böll în 1972), e foarte probabil că Premiul îi va sa­tisface pe mulți iubitori și cunoscători de literatură.

 

Un ultim alineat pentru comentatorii an­tisemiți, al căror conspiraționism se hră­nește, ca de obicei, din etnia laureatului de anul acesta. Pentru acești cons­pi­ra­ționiști, de aceea a luat Bob Dylan Premiul No­bel pentru literatură - fiindcă este evreu. Or, „știm noi“ cum se dau premiile aces­tea și cine „trebuie“ să le ia. Mare pă­cat, zic eu, că antisemiții de pe Facebook și de pe forumurile ziarelor noastre au fost, ca de obicei, post-festum. Ei nu ne-au în­științat, vai!, că Bob Dylan va lua premiul înainte să facă anunțul public Comitetul Nobel. Știind că acești experți în premiile internaționale nu se înșală niciodată, aș fi pa­riat pe Dylan, spre câștigul meu. //

TAGS : Premiului Nobel Dylan Adonis Căr­tărescu.
Mai multe din Cultura
Comentarii
Leo Bodea 2016-11-03
Mi se pare totusi ca, folosind aceeasi logica, Nobelul ar trebui poate redistribuit in forma inter-disciplinara. Vorbim de 'literatura' nu-i asa (?!), prin urmare, ca si in cazurile citate (Churchill si Solzhenitsyn), care se incadrau mai degraba la premiul pentru 'pace' explicit in listele de premiere Nobel, l-au primit pentru 'literatura'. S-au cam amestecat niste borcane pe-acolo pe la Oslo (sau pe unde-o fi...). E ca si cum Mariei Curie i s-ar fi decernat Nobelul pentru 'Physiology or Medicine', or ea l-a luat pentru 'Chemistry'. Nu am personal nimic (l-am admirat intotdeauna) impotriva "blowin' in the wind" guy, nu-i contest meritele si calitatile de exceptie, cred doar ca ceva acolo e cam cusut cu atza alba... Si apropo de trimiterile la originea lui Dylan (Robert Allen Zimmerman sau si mai la origine Shabtai Zisl ben Avraham), nu cred ca se poate face vreo analogie preferentiala. Amintiti-va doar, ca evreii sunt 'abonati' la Nobel-uri. Si inca ceva, cred semnificativ, Bob Dylan e printre putinii evrei care s-au lepadat de iudaism, convertindu-se la crestinism. Cu toate astea -eu sa fi fost in consiliul acela- l-as fi votat pentru 'pace'. Poate, insa doar pentru 'pace'.
MONEA FELICIA 2016-10-26
....De ce nu?....BOB DYLAN CEL CARE NE-A INCINTAT SI A INCINTAT GENERATII DE OAMENI...CINTECELE SALE MANIFEST SUNT ACTUALE...UNEORI UN CINTEC SPUNE MAI MULT DECIT UN MILION DE CUVINTE...NECITITE A UNOR ..PERSOANE...
Leo Bodea 2016-11-03
Pai tocmai despre asta e vorba Felicico, e vorba de 'cantec' si nu de 'milioanele de cuvinte', or Nobelul pt literatura de regula se da pentru cuvinte si nu pentru cantece.
Vicentio B. 2016-10-20
O TEMPORA O MORES (Cicero)

DESI "cei mai mari analisti", evident in toate domeniile, atat pentru INTERN dar mai ales pentru EXTERN, se gasesc in Romania, se spune totusi ca aceasta (Romania) este "TARA IMPROVIZATIILOR.". Asa se explica dece Autorul DUPA ce a constatat ca NU ar fi “epuizat” analizele cu privire la macar UNA din MEGA - CRIZELE existente “Made in Romania”, a trecut la EXTERN si anume la VARF !

Autorul NU trebuie atentionat cu privire la minimala intrebare . unde (evident NU ca pozitie geografica) se afla Romania fata de Suedia, dar TREBUIE atentionat ca se gaseste intr-un DEFICIT INACCEPTABIL chiar in ceea ce priveste PROCEDURA de acordare a Premiilor Nobel , dar si a institutiilor COMPETENTE privind decernarea acestora !

Pe de alta parte, se poate constata ca, Andrei Cornea – tot in acest editorial si tema, “a gasit raspunsul”, afirmand ca este vorba de “Un Nobel pentru America” , Daniel C. Enache se afla inca intr-o incertitidine totala, tot “Made in Romania” !
Sensu Proprio 2016-10-19
Faceti o confuzie intre anti-Semitism si anti-filosemitism. Iar filosemitismul este si el la fel de iratinal si paranoic ca si antisemitismul. Vedeti pe crestinii neo-protestanti sionisti din SUA, unii politiceni americani, etc.
Nu stiu daca Academia Suedeza manifesta parti-pris filosemit dar in mod cert nu ii agreaza pe romani. Chiar niciun scriitor roman pana acum?!
Ioan Vlad Nicolau 2016-10-19
De ce atita tevatura? Ar fi trebuit sa ne fi obisnuit pina azi!
Premiul Nobel unul din cele mai prestigioase premii din lume, cu unul din cele mai serioase si incoruptibile jurii, (pina mai acum ceva timp in urma) a fost acordat din 1901 incepind, multor personalitatati din diferite domenii stiintifice: matematica, fizica, medicina, biologie, care in cursul anului sau a timpului adusesera contributii substatiale, benefice, pentru intreaga omenire, personalitati care contribuisera cu ceva la efortul omenirii de a mai urca inca o treapta in lungul drum catre civilizatie si bunastare.
Dar, de la o vreme, lista premiilor acordate a inceput sa se extinda asupra unor multiple domenii care n-au nimic de a face cu mersul inainte al lumii catre progres si bunastare, care nu prezinta date concrete de apreciere, cum ar fi lupta discutabila pentru pace, efortul mai mult sau mai putin intens al scriitorilor de a ne delecta cu romane, nuvele, sau poezele, stradania mai mare sau nu chiar a cintaretilor, compozitorilor si producatorilor de a ne umple timpul liber, sradanie care va fi probabil continuata in viitorul apropiat sau chiar si indepartat, de includerea altor domenii interesante, cum ar fi Premiul Nobel acordat culegatorilor de ciuperci, sau premiul acordat celor mai mari mincinosi politici, premiul giumbuslucurilor economice...., ca domenii ar mai fi slava Domnului!
Asa ca ce atita tura vura? Ce aveti domn-e cu Bob Dilanu? Mie-mi pare bine c-a luat premiu si poate ca....., mergind pe calea asta, sa luam si noi un premiu! Poate cindva.... avind in vedere caaa... sa-i dea post mortem si lu' Faramita Lambru un Nobel pentru muzica populara inchinata pacii intre popoare! Pai nu?
Vicentio B. 2016-10-20
@ Ioan Vlad Nicolau.: "Dar, de la o vreme, lista premiilor acordate a inceput sa se extinda asupra unor multiple domenii care n-au nimic de a face cu mersul inainte al lumii catre progres si bunastare, (..) ". Intrebare: care sunt concret cele numite "multiple domenii " ?
FLORIAN D. MIREA 2016-10-19
Dupa ce a publicat "Nu", Eugen Ionescu a fost interpelat pe strada de Camil Petrescu astfel:
- Esti idiot sau esti imbecil?
La care Eugen Ionescu, fara sa se tulbure, i-a raspuns:
- Sunt imbecil, dom'le Camil.
Pana la urma, doar posteritatea poate stabili sine ira et studio cine este imbecil si cine nu. Contemporanii sunt prea patimasi. In "legiunile" astea de imbecili (din natura sau de pe Facebook) nu toti sunt imbecili, dupa cum nu toti cei pe care ii credem geniali sunt genii.
Pepe Broscoiul 2016-10-19
Dupa logica dvs. si unii din "legiunile de imbecili" de pe Facebook vor primi un Nobel candva...
FLORIAN D. MIREA 2016-10-18
Premiul Nobel a fost atribuit si unor scriitori de mai mica valoare, nu doar unor figuri din afara sau din marginea creatiei literare, in timp ce autori recunoscuti si merituosi nu l-au primit. Tolstoi, de exemplu, Kafka, Orwell, Bulgakov, Lucian Blaga, Eliade, Cioran, Ionesco. Altii l-au refuzat (Sartre, Pasternak). Fizic este imposibil ca Premiul Nobel pentru Literatura sa fie acordat, pe durata vietii, tuturor autorilor care l-ar merita. Primirea acestui premiu este o loterie, la care se intampla ca un autor valoros sa il obtina, in dauna sau spre consternarea altor zeci de autori valorosi. Ar trebui ca Nobelul sa fie impartit in fiecare an cel putin la o duzina de scriitori, ca sa nu mai ramana pe mapamond nici un autor important fara sa-l obtina. Ceea ce, evident, nu se poate.
Total 10 comments.
5783
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.