Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFNostradamus la RTV: a anunțat răscoala din pușcării
2016-07-19
0
„În inconştiența lor, câteva televiziuni nu fac altceva decât să incite la producerea unor revolte“, avertizează Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare.

 

În 27 martie 2016, RomâniaTV, televiziunea de­putatului Ghiță, anunța „alertă maximă“ în penitenciare: „Există informaţii că deţinuţii din penitenciarele din România se pregătesc de re­voltă după ce au aflat de pe­dep­sele date în dosarul Mi­cro­soft. Deja şefii puşcăriilor au întărit paza şi sunt pregătiţi ca protestul să izbucnească în orice moment“. Patru pa­ragrafe mai jos, Administrația Națională a Penitenciarelor dez­minte știrea. Balonul de în­­cercare a fost lansat. Cău­tă­ri­le pe Google demonstrează că informația a apărut exclusiv pe RTV și a fost pre­luată identic doar de câteva site-uri de pro­­vincie. Trei luni mai târziu, după anunțul mi­nistrului Justiției, Raluca Prună, privind pro­mo­va­rea unei ordonanțe de urgență care să li­mi­teze beneficiile „scriitorilor“ din pușcării, te­le­vi­ziunile mogulilor condamnați sau în cercetare au pornit campanii ample despre condițiile din închisori. Toată luna iulie a fost dedicată unor dis­cuții apăsate despre cum „se moare pe ban­dă rulantă“ în închisorile românești. Așa de­cla­rau propagandiștii lui Felix, Dana Grecu și Radu Tu­dor, la Antena 3. Ca orice manipulare exe­cu­tată ca la carte, Realitatea TV, Antenele, RTV, jurnalul.ro, luju.ro ș.a au pornit de la un as­pect real, de la câteva date ve­ri­fi­ca­bile, orientând mesajul prin distorsiune, exarcerbare și ana­logii false, pentru a in­to­xica opi­nia publică: „O rea­li­ta­te crun­tă, ascunsă de mulți ani, ara­tă că pușcăriile au ajuns la­gă­re de exterminare, egale prin atrocități cu lo­cu­rile de de­ten­ție din anii crân­ceni ai dic­ta­tu­rii staliniste. Mi­nisterul Jus­ti­ției refuză să-și asume răs­pun­de­rea pentru ge­nocidul programat pe care îl gi­rează“, cla­mea­ză omul lui Voiculescu, Dan Cons­tantin, în jurnalul.ro.

 

Este incontestabil că penitenciarele noastre nu asigură condițiile de detenție prevăzute de nor­mele europene. Astfel, condamnările CEDO pro­nunțate împotriva României pentru ne­res­pec­ta­rea normelor au devenit un pretext puternic pentru a ataca Guvernul Cioloș. Campaniile ma­nipulatoare, în care s-a dovedit util Avocatul Poporului, supranumit de presă și „avocatul penalilor“, au câteva obiective, în favoarea puș­căriașilor VIP: grațierea și/sau amnistia, anu­la­rea măsurilor împotriva fraudei cu lu­crări ști­ințifice produse după gratii și eliminarea mi­nis­trului Justiției. „Mai grav este că ministresa Prună știa foarte bine despre situația din pe­nitenciare, inclusiv dintr-­un raport al Avo­ca­tu­lui Poporului. Fosta asistentă a Monicăi Ma­co­vei a ignorat însă problema și, mai mult, chiar a fost preocupată să țină cât mai mult oamenii după gratii, dovadă fiind ordonanța privind cărțile deținuților. Este obligatoriu ca pre­mierul Dacian Cioloș să o demită de ur­gență pe ministresa Prună“, scrie luju.ro, ai că­rei semnatari își fac veacul în studiourile an­teniste. Antena 3, Realitatea TV și RTV au um­flat discursul cu predici despre drepturile omu­lui. Cum zicea un banc de pe vremea lui Ceaușescu, știm noi cine-i omul.

 

A fost suficient să se aprindă scânteia răs­coa­lei în penitenciarul din Iași, pentru ca focul să se extindă în jumătate din pușcăriile ro­mâ­nești. Mass-media nu pot ignora un astfel de su­bi­ect cu impact cert și relevanță pentru so­cie­ta­te. Știrea s-a propagat cu viteză în toate me­dii­le, inclusiv în străinătate. Pasul spre trans­formarea subiectului de presă în apel la re­vol­tă, întreținut prin vuvuzelele audiovizuale, l-au făcut tocmai mediile cu patroni aflați după gra­tii. „În inconștiența lor, câteva televiziuni nu fac altceva decât să incite la producerea unor revolte, nefiind satisfăcute de nivelul pro­tes­te­lor în derulare... Tot sistemul trebuie in­cen­di­at și forțată amnistia... Patronii de trusturi tre­bu­ie extrași, până nu li se adaugă alte con­dam­nări. Ceilalți deținuți nu contează, folosesc sco­pului. Că doar nu o să se cațere Voi­cu­les­cu și Păcuraru pe pușcărie ca să fie preluați de televiziunile credincioase“, avertizează Sin­dicatul Național al Lucrătorilor de Pe­ni­ten­cia­re. Au atras atenția asupra extinderii fe­no­me­nului ca efect al presiunii media și fostul di­rec­tor ANP, Sorin Dumitrașcu, euro­par­la­men­ta­rul Monica Macovei, precum și editorialiști. Opinie separată face Valentin Jucan de la CNA, amintind că declarațiile oficialilor pot fi interpretate ca „ingerințe“ în politica edi­to­rială, cf. art. 6 din Legea audiovizualului.

 

Ocultat de recentele episoade internaționale – atacul terorist de la Nisa și puciul din Turcia – subiectul n-a dispărut din presa noastră, e ți­nut la foc mic. La RTV, soția fostului deputat și o vreme stăpân pe emiterea de certificate de revoluționar Dorin Lazăr Maior anunța zi­le­le tre­cute că soțul, recuperat din Dubai, unde se ascundea, și încarcerat pentru șapte ani în do­sa­rul Romexterra, amenință cu sinuciderea. Fi­rește, din cauza condițiilor. Dacă nu se poa­te obține acum, în vâlvătaie, demiterea mi­nis­tru­lui Justiței și amnistia care să îi elibereze pe deținuții VIP - politicieni, moguli, primari etc. -, atunci parlamentul va avea mai mult de lucru să legifereze în favoarea penalilor, așa cum har­nic o face de o bună bucată de vreme.

TAGS : RTV Justiție Antenele Realitatea TV
Recomandari
Comentarii
Total 0 comments.
2344
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.