Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Iohannis retracteaza: Nu sunt apropiat de Intact. Vreau sa se impuna legea
Iulian Popescu - - - -
2016-02-20
Actualitate Interna
9

Iohannis revine asupra declarațiilor în care lua apărarea Antenelor și califica drept heirupistă acțiunea unei instituții care încerca să recupereze prejudiciul adus statului. La 3 zile după ce a iscat o adevărată furtună ăe Facebook, unde a pierdut peste 50.000 de fani, el încearcă să se explice.

 

În declaraţiile de presă susţinute în noaptea de vineri spre sâmbătă, la finalul Consiliului European, şeful statului a oferit lămuriri pe marginea declaraţiilor de sustinere a Antenei 3, făcute miercuri, si care au produs o uriasa nemultumire si reactie in societatea civila.

 

Declarația integrală făcută de Klaus Iohannis vineri noaptea:

 

"Am facut aceasta afirmatie, miercuri, fiindca atunci evaluarea mea a fost ca este posibil ca prin actiunea - asa cum a fost ea conceputa, - sa fie afectata libertatea de exprimare, liberatea presei.

Acest lucru mi s-a parut ca trebuie atentionat. Ulterior am aflat ca aceasta afirmatie a mea, care era doar o atentionare - ca este posibil sa fie afectata libertatea presei - a fost interpretata in foarte multe feluri, poate si pentru ca m-am exprimat foarte succint. Din acest motiv vreau sa fac cateva precizari.

S-a vehiculat ideea ca mi-as fi schimbat abordarea, ca as fi apropiat de acest trust de presa, de aceasta televiziune. S-au facut fel si fel de supozitii, ca as fi mai putin atasat de statul de drept.

Toate aceste afirmatii sunt fara niciun fel de suport real. Eu sunt convins ca Romania este un stat de drept, va ramane un stat de drept si voi lupta ca Romania sa raman un stat de drept. Este evident ca o decizie judecatoreasca trebuie aplicata. Nu exista niciun fel de discutie in acest sens.

In acelasi timp, sunt ferm convins ca dreptul la exprimare, dreptul la informare si libertatea presei sunt dintre cele mai valoroase bunuri castigate la Revolutia din 1989 si cred ca, oricand apare posibilitatea ca acestea sa fie suprimate - nu neaparat dintr-o intentie, ci dintr-o abordare stangace cateodata - acest lucru trebuie atentionat.

Eu nu sunt apropiat de aceasta televiziune. Poate unii sau altii isi amintesc dimpotriva ca in campania din noiembrie-decembrie 2014 accentele au fost tocmai de alta natura. Nu exista niciun fel de intentie din partea mea sa apar pe cineva in fata legii, eu vreau sa se impuna legea.

Sper ca prin aceste cateva precizari am lamurit un pic mai bine situatia. In acelasi context vreau sa spun ca am inteles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook", a declarat presedintele Iohannis.

 

El nu a făcut însă nicio referire la un segment din declarațiile sale: nu a explicat cu ce "factori de decizie" a  discutat despre situația Antenelor, factori de decizie care au dovedit deschidere, după cum spunea Iohannis miercuri.

 

Declarațiile de miercuri ale președintelui

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referitor la cazul trustului Intact, că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru ''banale motive administrative'', criticând abordarea ''heirupistă'' a ANAF.

 

"În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă", a declarat preşedintele la Biblioteca Centrală Universitară, înaintea unei dezbateri.

 

Preşedintele a mai spus că situaţia în care este trustul Intact este "neplăcută şi inutilă" şi că a constatat deschidere la factorii de decizie în acest caz, în urma discuţiilor pe care le-a avut pe această temă.

"Cu siguranţă prin discuţii aşezate şi calme până la urmă se găsesc soluţii convenabile", a mai spus miercuri Klaus Iohannis.

 

Apărarea Antenelor nu este prima declarație controversată despre justiție a președintelui

 

În noiembrie, când instanța a decis definitiv că una dintre casele aparținând familiei președintelui a fost obținută ilegal și, prin urmare, Klaus Iohannis a rămas fără respectiva proprietate, el declara:

 

"Această soluţie, după părerea mea, nu este bună, mă nemulţumeşte şi, împreună cu avocaţii mei, căutăm cele mai bune căi pentru a contesta această soluţie".

 

El a pierdut atunci în fața statului român, respectiv a Ministerului Finanţelor Publice, prin Direcţia Regională a Finanţelor Publice Braşov, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Braşov.

 

Curtea de Apel Braşov a menţinut hotărârea Tribunalului Braşov care anula un contract de vânzare-cumpărare încheiat între Klaus Iohannis, soţia acestuia, Carmen Iohannis, soacra preşedintelui şi moştenitorii unui imobil din centrul municipiului Sibiu:

"Admite excepţia tardivităţii motivelor de recurs depuse la termenul din 03.09.2015, excepţie invocată de intimatul pârât Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţia Regională a Finanţelor Publice Braşov, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Braşov şi în consecinţă: Constată nule motivele de recurs formulate de recurenţii pârâţi Lazurca Georgeta, Johannis Carmen Georgeta şi Johannis Klaus Werner prin memoriul de recurs din 03.09.2015 împotriva deciziei civile nr. 235/16.05.2014 pronunţată de Tribunalul Braşov.

(…)Anulează recursul formulat şi precizat de recurentul pârât Statul Român prin Municipiul Sibiu, prin Primar împotriva deciziei civile nr. 235/16.05.2014 pronunţată de Tribunalul Braşov. Respinge recursul formulat de recurenţii pârâţi Lazurca Georgeta, Johannis Carmen Georgeta şi Johannis Klaus Werner împotriva deciziei civile nr. 235/16.05.2014 a Tribunalului Braşov, pe care o menţine".

 

PROTEST. Încetaţi să fiţi scutul trustului Intact împotriva legii !

 

Grupul pentru Dialog Social, Expert Forum, Freedom House România si Centrul Roman de Politici Europene au semnat un protest în care isi exprima indignarea fata de pozitia adoptata de mai multi politicieni, institutii si de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, impotriva aplicarii legii in ce priveste trustul Intact.

 

"Ne exprimăm consternarea față de reacţia de miercuri, 17 februarie, a preşedintelui Klaus Iohannis. Omiţând să susţină legalitatea acţiunii statului în punerea în execuţie a unei hotărâri judecătoreşti, bagatelizînd-o şi depreciind-o, preşedintele:

 – a subminat autoritatea statului român;

– a sugerat că legea nu e egală pentru toţi;

– a părut să aibă în vedere interesele unui grup infracţional mai curând decât interesul public

– a subminat lupta anticorupţie, care rămâne incompletă dacă averile dobândite fraudulos nu sunt confiscate- a abătut atenţia de la problema reală a întârzierii recuperării prejudiciului unor infracţiuni (60 de milioane de euro) și a confiscării produselor acestor infracțiuni la problema – falsă în acest caz – a limitării libertăţii presei.

 

Susţinem poziţia corectă adoptată recent de Consiliul Suprem al Magistraturii, susţinem poziţia corectă a primului ministru, aşa cum a apărut ea în discursul iniţial ţinut în Senat. Susţinem cu toată puterea orice luări de poziţii ale unor partide, organizaţii şi cetăţeni care nu acceptă ca România să redevină terenul de acţiune al unor grupuri infracţionale organizate. Solicităm oamenilor politici ca, înainte de orice, să-şi onoreze jurământul solemn de a respecta Constituţia şi legile ţării", se spune, printre altele, în protestul organizațiilor semnatare.

 

Efectele declarației de miercuri

 

Afirmațiile de miercuri ale lui Iohannis s-au întors ca un bumerang împotriva celui care în noiembrie 2014 era ales președinte și cu ajutorul celor peste 200.000 de români din diasporă care au stat ore în șir ca să-l voteze și a zecilor de mii de tineri care au manifestat în țară în semn de solidaritate cu cei din disapora.

 

Acum, generația Facebook și diaspora au reacționat dur după ce președintele s-a solidarizat cu Antenele invocând dreptul la liberă exprimare și apărarea presei. O adevărată campanie s-a declanșat pe Facebook pentru retragerea like-urilor de pe pagina oficială a șefului statului. Până acum, Iohannis a pierdut aproximativ 70.000 de fani de pe Facebook.

 

Ce i-au transmis cei care l-au votat:

 

"Domnu presedinte, herr ficus, nu ti-e rusine de toti tinerii aia frumosi care au iesit in strada in noiembrie 2014 manifestand pentru o schimbare? nu? asa credeam si eu. rusine sa iti fie pentru ziua de azi si pentru inca niste sperante ingropate odata cu alegerea matale in functia pe care nu o meriti si la inaltimea careia nu te ridici. spor domnu presedinte, dracu sa te mai aleaga peste 4 ani", a comentat un utilizator, citat de ziare.com

 

"Azi ati dat o palma tuturor celor care, in ciuda campaniei denigratoare pe care A3 vi-o facea, s-au mobilizat sa va aduca in fruntea tarii. Azi ati dat o palma statului de drept si v-ati amestecat in punerea in executie a unei hotarari judecatoresti, azi este ziua in care ati pierdut definitiv respectul celor care au crezut ca sunteti presedintele unei Romanii a bunului simt!", a scris altcineva.

 

"Cum puteti spune ca actiunea pentru evacuarea celor de la antene este 'heirupista' cand verdictul impotriva lui Voiculescu este dat din 2014 si pana in prezent s-au recuperat doar 1% din prejudicii? Cum puteti sa faceti aceste afirmatii in loc sa va sprijiniti premierul si tot guvernul dealtfel pentru actiunea respectiva? Trebuia, pana acum, sa trageti la raspundere ANAF-ul ca nu au recuperat mai mult din prejudicii si nu sa amanati si sa permiteti functionarea unui trust cu probleme financiare si administrative?", a comentat un alt utilizator.

 

"Domnule Klaus Iohannis. Am stat la coada la Londra 8 ore ca să vă votez. După declaraţia dvs. de astăzi despre Antena 3, aş mai sta la coadă 8 ore ca să NU vă mai votez. Ar trebui să vă fie ruşine, dar m-aş mira," a scris un altul.

 

"Stat de drept înseamnă că legea este egală pentru toți, nu găsirea unor "soluții convenabile" - așa cum ați spus azi - pentru unii, în speță pentru bunurile care trebuiau confiscate de la condamnatul Dan Voiculescu. Doar prejudiciul este de 60 de milioane de euro în dosarul ICA. Bani de școli sau pentru spitalele acelea în care mor copiii, despre care nu ați spus un cuvânt", a scris altcineva.

 

"Domnule Presedinte, este prima data cand dezamagiti cu adevarat!!! Cunosc destule cazuri de executari, si pentru niciuna nu am vazut dand "explicatii" premierul tarii si nici pe presedinte promitand ca se vor gasi solutii! Acele 60 de milioane sunt banii cetatenilor acestei tari, de care ar trebui sa se bucure...in invatamant, autostrazi, sanatate, etc., chiar si dupa un an si sase luni de la hotararea definitiva. Pacat ca ati decis sa dezamagiti acei oameni care au facut diferenta intre turul 1 si turul 2 de alegeri prezidentiale!" a scris un utilizator.

 

"Cand v-am ales, ne-ati spus: schimbam modul de a face politica in Romania. Astazi, luati apararea Antenelor, declarand ca ANAF nu a procedat bine, cand de fapt a vrut sa execute o sentinta definitiva si irevocabila. Pe ce drum o luati, domnule Presedinte?" a scris un alt utilizator.

 

ANAF nu s-a lăsat intimidată - continuă procedurile legale de scoatere la licitație a sediilor Intact

 

Vineri, după întâlnirea pe care conducerea ANAF a avut-o cu reprezentanți ai Antenelor, Fiscul a emis un comunicat în care anunță:

 

În cadrul discuției avute cu cei de la Antena, reprezentanții Fiscului au prezentat stadiul procedurii de valorificare a imobilelor, conform sentinței definitive nr. 888 dată de Curtea de Apel București în 8 August 2014, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

 

În conformitate cu OG 14/2007 și în cadrul procedurii de valorificare a imobilelor, ANAF va începe demersurile pentru scoaterea la licitiație a bunurilor confiscate”, a anunțat Agenția în finalul comunicatului.

 

 

TAGS : iohannis antena 3 ANAF evacure liberatea exprimare
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
Paul Butoi 2016-02-21
Pai , ce anume a retractat ?
Spune cumva ca evaluarea lui de miercuri a fost eronata ?
Are minima decenta / barbatie sa recunoasca ca ( eventual ) a vorbit gura fara el ?
Io vad ca o tine langa cu " dreptul la exprimare , dreptul la informare si libertatea presei " .
Oamenii de la GDS / EF / FHR / CRPE au explicat in Protest - si pentru el , daca nu poate sa inteleaga singur - ca asta este o " falsa problema in acest caz " ; nu intelegi doar daca - vorba lui Tudor Chirila - " esti prost sau salariat la Antene " .
Vad ca nu a explicat ( nici ) in ce calitate a avut " discutii " cu " factorii de decizie " despre situatia legala a spatiului ( proprietate a statului roman ) in care functioneaza ( ilegal si pe gratis , din cate inteleg ) o firma privata ( Antena 3 ) .
Spune ca a fost vorba de o "atentionare " ; io zic ca " discutiile " pe care - EL a spus ca - le-a purtat ( bizar , atipic de prompt ) cu " factorii de decizie " dovedesc - dimpotriva - ca a fost mult mai mult / cu totul altceva decat o simpla " atentionare " (asta cu " atentionarea " pare sa fie o minciuna grosolana rau ) .
Aia cu " Eu nu sunt apropiat de aceasta televiziune . Poate ... " e puerila tare , pentru nivelul de discernamant al credinciosilor A 3 ; adica daca nu apari la A 3 nu esti apropiat , da' baietii iti dau ( si ) discursul din Bavaria - si nu te ( mai ) ataca niciodata - pe gratis / din intamplare / pen'ca le-ai devenit , brusc , simpatic - iar maestrul Emanuel se afiseaza la Munchen si Washington brat la brat cu cel mai apropiat sfetnic al tau ( Mihalache ) tot asa , din cea mai pura intamplare ( mai sa fie , ce mai sir de coincidente ) .
" am inteles mesajul ..." ; ce misto , dl. presedinte intelege intotdeauna mesajul si intotdeauna ramane cum a fost ( vezi povestea cu Mahalache seful cancelariei prezidentiale si protestul initiat de GDS - pe care tot asa , dupa ce l-a inteles , l-a numit pe Mahalache in functie) .
Foarte frumos domnu' presedinte , bagati ineptii la greu ( daca asa v- a sfatuit , fffff inteligent , atat de subtilul tovaras smenar Mahalache , sincer PSDist la baza ) , noi suntem toti niste cretini si va credem pe cuvant - oricate stupizenii ati debita , no problem !
Mi-e greu sa ma hotarasc daca textul de vineri noaptea - penibil pe fond , cu mesajul " nu este adevarat ce se vede cu ochiul liber de la o posta , pentru ca eu afirm acum contrariul " - este :
- mistocareala golaneasca
- viclenie prosteasca
- prostie sincera
Textul de miercuri pare destul de clar - omul a fost sincer .
Interpretarea optimista ar fi ca omul atata poate - e la nivelul de discernamant al credinciosilor A 3 .
Interpretarea pesimista ar fi ca acum se confirma ca - in Realitate - este doar " presedintele de la Grivco " .

Vicentio B. 2016-02-22
@ Paul Butoi 2016-02-21. Este reala informatia din mass - media, conform careia in Vila Lac 3 - destinata lui Iohannis - din trei incaperi s-a realizat un DORMITOR de 500 m.p. ceea in semna echvalentul 20 m. x 25 m. ? Este adevarat ca Iohannis are pasiune pentru tenisul de camp ale carei dimensiuni sunt standard : 23,77 m x 10,97 m = 260, 75 m² , ceea ce implicit inseamna ca un teren de tenis reprezinta 52,15 % din suprafata DORMITORULUI cuplului Werner - Carmen Iohannis. Este oare de crezut ?
Ion Zugravu 2016-02-21
Iohannis s-a dat de gol mai repede decat alti. Iar, de aici incolo, va fi nevoit sa afle cati mai sunt dispusi sa se uite la spusele lui? Poate, doar electoratul Varanului. Adica, exact cel pe care il merita.
Bogdan Emil 2016-02-21
Domnule presedinte , poate nu realizati ca exista o falie intre dumneavoastra si cei care v-au ales .Si inca una foarte mare.Fac abstractie de " stangaciile " facute pana acum , cred ca a-ti beneficiat de un timp prea indelungat pentru " incalzire". Ajunge. A venit timpul sa urcati in ring si sa ne reprezentati asa cum se cuvine.Am si cateva sugesti pentru D-voastra : schimbati-l pe domnul Dan Mihalache, poate si pe ceilalti consilieri, alegeti oameni din societatea civila ,refaceti legatura cu cei care v-au ales prtinr-o deschidere sincera , dati dovada de fair-play si fiti mai aproape de oameni.lasati concediile in afara si luxul afisat, fiti modest asa cum nu ati putut fi pana acuma si astfel veti recastiga ceea ce a-ti pierdut-increderea noastra . Eu cred ca merita.Faceti un efort in acest sens pana nu e prea tarziu . .Altfel, veti fi un OARECARE.
andrei 2016-02-22
Domnule dvs aveti impresia ca acest presedinte este interesat de sugestiile dvs si ale electoratului sau? Nu. Romania a votat prost, iar acum plateste.
Vicentio B. 2016-02-20
Ca GERMAN care traieste in Tara, care are cele mai MARI contributi financiare la UE, si in a carei limba substantivele se scriu cu majuscula, trebuie, evident cu un enorm regret, sa afirm realitatea si anume ca, formularile induse POSTUM de Iohannis, ceritifica, cel putin, PATRU aspecte si anume.

1. considera - nativ - pe Romani drept PROSTI , usor MANUPULABILI !
2. reconfirma ca este, constitutiv nesincer, ca sa nu spun PERVERS !
3. este extrem de VULNERABIL, tocmai din fapte / evenimente precedente, cu valori NEGATIVE (rea - credinta) !
4. este INCAPABIL sa recunoasca, ca sa nu spun ca este un LAS !

Un adevarat OM cu CARACTER si-ar fi cerut IMEDIAT scuze public! NU este insa capabil, context in care preiau cuvintele lui

Wiston Churchill (citat): "Ein Staatsmann muss sagen können, was getan werdem muss. Und er muss hinter her erklären können, warum es nicht getan worden ist."
Iuliu M 2016-02-22
Domne Vicentio B, onorabile, nino nino nino, esti mai dulce ca mierea domnule.
Parol!
Dreptate Ion 2016-02-20
Dn PRESEDINTE Johannis !

Cu ce va are KGB ul si PROPAGANDA 3 la mana ???

De ce nu ati antentionat ca PRESEDINTE unei Tari cu "Stat de Drept" pana acuma faptul culminant ca ANAF ul timp de mai doi ani nu a recuperat PREJUDICIUL facut POPORULUI ROMAN de condamnatul Dan VOICULESCU in valoare de 6 0 milioane de Euro in DOSARUL ICA desi este obligat prin LEGE ???

De ce nu ati intervenit Dn Presedinte cand Dan Voiculescu a incasat mai departe chirie de la Antene de si Statul Roman este PROPIETARUL imobilelor ???

Domnule Presedinte , dupa parerea voastra este DREPTUL la PROPAGANDA privata facut de o Firma privata mai presus decat recuperarea banilor furat in Dosarul ICA -asa cum prevede explicit LEGEA ???

--Cu ce va santajat Propaganda 3 ca sa i iesit in aparare Herr Presedinte in potriva ANAF ului in potriva Statului de Drept si inplicit in potriva eforturilor depuse de Procurori DNA ???--

Cu MOTIUNEA de CENZURA -NECONSTITUTIONALA - fiind invocata de FUNCTIONARI PUBLICI in Parlamentul al Romaniei pentru o FIRMA privata in interes particular (fapt PENAL)prin abuz de functie in interes propiu sau de Partid (particular)???

Oare cu casa de la SIBIU unde ati piedut PROCESUL DEFINITIV ? ? ?

Proces in care Statul Roman nici pana acuma nu sa INTABULAT ca nou PROPIETAR . PROCES in care ANAF ul are de recuperat 640.000,00 € , chirie incasata ilegal .

Proces in care Presedintele vrea sa il mute la o Instanta mai convenabile , ala Dan Voiculescu "Nu im pasa Decisea mut Dosarul " !

Domnul Presedinte fiti linistit si nu va vindeti la TRUSTUL INTACT - GRUPUL GRIVCO pentru a recupera o casa pierduta(cu rea credinta cumparata) fara desvaluiri mediatice de Propaganda 3 .

Daca va trebuie bani va dau numarul de TELEFON si facem o colecta numai sa nu vindeti STATUL de DREPT si viitorul POPORULUI ROMAN .

In plus la Balul Sasilor din Munchen au fost destule microfoane instalate -asa ca data viitoare "DEALUL pentru liniste" intre Dan Michalache si Mircea Gadea trebuie sa aiba loc in Romania unde doar SERVICILE ROMANE asculta si nu toata NATO !
Vicentio B. 2016-02-22
@ Dreptate Ion. Absolut serios. DACA as fi in locul Dvs, adica cetatean roman, as scrie Presedintelui Iohannis, o scrisoare in care as pastra IDEILE DE BAZA , mentionate de DVs. ! In mod strict legal 7 constitutional EL (Iohannis ) NU va poate trimite la alta institutie, de la care Dvs. sa primiti un raspuns ! Adica, EL , Iohannis, TREBUIE sa va raspunda, normal prin cei angajati pentru aceasta procedura. Ma intelegeti ?
Total 9 comments.
4400
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.