Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Federatia Rusa risca sa tensioneze relatia cu Japonia, dupa ce a revendicat teritorii in extremitatea orientala
T.D. - - - -
2015-08-24
Actualitate Interna
1

Dupa ce la inceputul lunii august Moscova revendica o suprafata foarte mare in regiunea arctica, acum rusii vor teritorii si in extremitatea orientala. Doar ca situatia ar putea provoca tensiuni cu un alt stat care isi clameaza interese in zona – Japonia.

La inceputul acestei luni, peste un milion de kilometri patrati au fost revendicati de Federatia Rusa in regiunea arctica, la Organizatia Natiunilor Unite.

Moscova arata in cererea depusa oficial la Comisia ONU ca ar avea drept de suveranitate asupra a 1,2 milioane de kilometri patrati in regiune.

Zona revendicata de Rusia este considerata strategica datorita cercetarilor care au relevat existenta unor rezerve uriase de hidrocarburi. Vladimir Putin a descris regiunea drept "zona de interes special" pentru Rusia si a ordonat sporirea prezentei militare.

Asta dupa ce, in ultimul an, Kremlinul este tinta acuzelor privind anexarea ilegala a peninsulei Crimeea de la Ucraina.

“Setea” de teritorii a rusilor nu pare sa se opreasca aici, insa. Sambata, premierul Dmitri Medvedev a facut public un decret prin care Moscova isi extinde teritoriul cu inca 50.000 de kilometri patrati in sudul extremitatii sale orientale, mai exact in Marea Ohotk. Mutarea a provocat deja nemultumire in Japonia.

Despre zona bogata in hidrocarburi premierul rus Medvedev a spus ca “asta inseamna ca putem sa ne dezvoltam platoul continental acolo unde se afla resurse abundente de materii prime si zacaminte energetice abundente”, potrivit Mediafax.

Datat in 15 august, decretul a fost facut public de Medvedev cu ocazia vizitei in Insulele Kurile, o zona disputata cu Tokio, in sud-estul Marii Ohotk.

Situatia poate provoca tensiuni, in conditiile in care insulele in cauza sunt revendicate de catre statul nipon inca de la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Noi apreciem Japonia, dar asta nu are nimic a face cu Insulele Kurile, care fac parte din Federatia Rusa”, a transmis premierul rus.

In replica, Tokio l-a convocat pe ambasadorul rus Evgheni Afanasiev, ministrul japonez de Externe subliniind ca vizita lui Dmitri Medvedev in Kurile “raneste sentimentele poporului japonez si este extrem de regretabila”. In context, guvernul nipon a decis sa anuleze o vizita la Moscova a sefului diplomatiei japoneze, programata in septembrie.

TAGS : rusia japonia teritorii marea ohotk kurile
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
profesoru 2015-08-24
Platoul continental din Oceanul Arctic a fost revendicat de Rusia la ONU. Revendicari similare au Canada si Danemarca.// Zona de "50.000 kmp" din Marea Ohotsk a fost deja atribuita de ONU Rusiei si decretul lui Medvedev doar implementeaza decizia ONU.// Japonia revendica teritorii apartinand Rusiei, dar din articol reiese ca tot rusii sunt de vina :)
Total 1 comments.
449
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.