Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Arhitectul Barbu Calinescu s-a stins din viata
- - - -
2014-10-10
Actualitate Interna
1

Într-un comunicat trimis redacției revistei 22, Alex si Marina Calinescu anunta moartea tatalui lor, arhitectul Barbu Calinescu, personalitate a exilului romanesc din Marea Britanie, fiul lui Armand Calinescu, important om politic interbelic, presedinte al Consiliului de Ministri, asasinat de legionari in septembrie 1939.

Barbu Calinescu (1922-2014)

„Barbu Calinescu, singurul fiu a lui Armand Calinescu, fostul Prim Ministru al Regelui Carol II al Romaniei si a sotiei Domniei Sale, Adela, a rapostat in dimineata zilei de 18 Septembrie 2014.

Barbu Armand Calinescu s-a nascut in 1922 la Pitesti, Romania. La virsta de 15 ani, tatal Domniei Sale, Armand Calinescu care in aceea perioada era Prim Ministru al regelui Carol, a decis sa isi trimita fiul in Anglia la Scoala ‘Maiden Erlegh’ pentru ca primise amenintari ca fiul lui ar putea fi rapit. Un an mai tirziu, Armand Calinescu a fost impuscat pe strazile Bucurestiului de catre Garda de Fier.

Barbu a ramas total singur intr-o tara straina si vor trece inca 28 de ani pina isi va revedea din nou mama.

In ciuda acestor dificultati familiare, Barbu a devenit student la Magdalene College, Universitatea din Cambridge unde a studiat arhitectura si intre timp si-a infiintat orchestra lui de jazz. De asemeni a inceput sa joace hokey pe ghiata in echipa universitatii si in 1943 a devenit instructor.

Armand si Adela Calinescu, impreuna cu fiul lor Barbu

In 1992 a fost onorat sa deschida match-ul intre Cambridge – Oxford University ca un gest de recunoastere pentru contributiile lui si tot suportul pe care l-a oferit dealungul anilor echipei sale.

Dupa ce a terminat facultatea, Barbu a lucrat ca architect angajat de Universitatea din Cambridge pina la pensionare. A petrecut deci 75 de ani in Cambridge unde a inceput sa ajute tinerii Romani care studiau la Cambridge, asigurindu-le sprijin in perioada dificila cind erau departe de familie si tara.

In tot acest timp, Romania a ramas tara pe care Barbu o considera patria lui, dar Cambridge a devenit a doua patrie unde s-a stabilit, a trait, s-a casatorit si unde s-au nascut fetele lui Alexandra si Marina.

Barbu Calinescu impreuna cu fiicele sale, Alexandra si Marina

In 1968, Barbu s-a intors in Romania pentru botezul fiicei lui cele mari, Alexandra si din acel moment a inceput sa isi viziteze regulat mama stabilita la Bucuresti. In aceasta perioada Bucuresti si Mamaia au devenit locuri favorite de care si-a amintit cu placere si afectiune mai tarziu.

Dorinta lui Barbu Calinescu a fost totdeauna sa fie inmormintat in patria lui, linga parinti, in mausoleul familiei la Curtea de Arges, orasul istoric in care s-a nascut tatal lui.

Din acest motiv fiicele lui, Alexandra si Marina se ocupa in momentul de fata cu toate demersurile necesare ca sa indeplinesca dorinta tatalui lor.

In momentul de fata, familia lui Barbu Armand Calinescu doreste sa organizeze un serviciu religios de comemorare care va fi tinut pe 16 octombrie, la orele 14, la biserica St. Giles din Cambridge urmata de o celebrare in aula principala la Magdalen College, Universitatea din Cambridge.

Familia va calatori in Romania, unde va avea loc o a doua slujba de inmormantare, in data de 20 octombrie 2014, orele 14:00, la biserica Sfantul Nicolae, Str. Lahovari, Nr. 12, Curtea de Arges.

Inmormantarea va avea loc la mausoleul familiei din Cimitirul Municipal de la Curtea de Arges.

Dumnezeu sa il odihneasca!

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati S.C. Anthony Fortune Exim S.R.L. +40722.286.766.”

TAGS :
Comentarii
Nicky Oprea 2014-10-17
Un mare OM...un roman adevarat....A facut multe pentru patria sa. DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE SI LINISTE..... Nicky Oprea
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
4979
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22