Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFAu vrut să pună cătușe presei, în sediul CNA
2014-06-20
1

Șase din 11 membri ai CNA sunt foști jurnaliști. Este prima oară când Consiliul are o asemenea majoritate profesionalizată. Cu toate acestea, CNA a fost la un pas să intre în istoria neagră a relațiilor instituțiilor publice cu presa. Ar fi fost o rușine. Cei mai vehemenți susținători ai ideii de a bloca transparentizarea activității CNA au fost Christian Mititelu, fost director al BBC România și Radu Călin Cristea, fost jurnalist (după Revoluție) la Europa liberă. Ambii au fost propuși în CNA de liberali. Ce anomalie! Am spus de multe ori că mi-e rușine cu Radu Călin Cristea în CNA. După ziua de ieri, pot să spun că mi-e rușine cu amândoi. Ei sunt însă mândri de ceea ce fac!

În afara celor amintiți și de mine, ceilalți membri CNA foști jurnaliști sunt Răsvan Popescu – fostul președinte al CNA, fost jurnalist BBC România, Cristina Trepcea – fost jurnalist PRO TV, Laura Georgescu – mai mulți ani fost angajat al Guvernului PSD decât fost jurnalist, dar activând și ca producător de show-ri tv, o putem socoti la jurnaliști. Cu excepția mea, toți acești foști jurnaliști s-au numărat printre cei opt membri CNA care erau pe punctul să limiteze la maximum accesul presei la lucrările Consiliului, prin introducerea unor restricții excesive în Regulamentul de Organizare și Funcționare. De fapt, jurnaliștii erau doar niște victime colaterale ale războiului dus de majoritatea membrilor CNA cu demersurile de devoalare completă a practicilor din Consiliu exercitate de mine și de Valentin Jucan. Nu suportă ideea că se arată publicului larg modul în care CNA ia decizii. Nu știu de ce. Dacă sunt corecți, așa cum spun, ce au de ascuns?

Marți s-a discutat o jumătate de oră despre cât de ilegal este faptul că Valentin Jucan transmite pe pagina sa de Facebook ședințele publice ale CNA. După ce șase membri au votat, în afara cadrului legal, interzicerea transmiterii on line a ședințelor, apoi fiind suspendată ședința în ciuda cvorumului existent, majoritatea opacă a CNA s-a gândit să dreagă busuiocul. Ședință de urgență, doar a celor ”chemați” de președintele CNA, inclusiv a unui membru care nu fusese prezent la ședință. Chemați și experții juriști. Nu aveau cadru legal nici pentru decizia adoptată, nici pentru a interzice în continuare filmarea. S-au gândit să modifice Regulamentul de Organizare și Funcționare al CNA. Pentru a avea mai multă forță, a fost rechemat din concediu și Viorel Vasile Buda. ”Ăștilalți” membri CNA, aflați în minoritate, am fost puși ieri în fața faptului împlinit. Cusut însă cu ață albă, dar și groasă ca de sac, ne-am dat seama că propunerea lui Lorand Turos, făcută la începutul ședinței și doar aparent cu bună credință, avea deja scenariul bine ticluit: votarea rapidă și pe nerăsuflate a unei propuneri de modificare a Regulamentului, adus, chipurile, la sala de ședință de către departamentul juridic al CNA. În fapt, membrii majorității ”USL trăiește” din CNA erau nu doar în temă, ci și motivați să ucidă orice tentativă a mea sau a lui Valentin Jucan de a radiografia intestinele Consiliului, fie prin înregistrări audio ale membrilor, fie prin transmiterea on-line a ședințelor. Mânați de această înverșunare, erau cât pe ce să blocheze sever și accesul presei la lucrările CNA.

 

Continuarea articolului pe site-ul despreaudiovizual.ro.

TAGS :
Recomandari
Comentarii
mike13 2014-07-04
Scuzati ca ma bag iar ca musca in ciorba, dar pur si simplu nu mai suport in ca hal de mizerie am ajuns dupa 25 de ani de chin si speranta, dupa atatea esecuri si neimpliniri, dupa atatia ani de asteptare in care Romania, in loc sa fie acolo unde am visat acum 25 de ani, am ajuns din multe puncte de vedere mult mai rau!!!!Am plecat de la o dicrtatura comunista si am ajuns la o dictatura a mafiei care a pus mana pe tot in tara asta si ,paralel, la o dictatura a prostiei, a lipsei de onoare si de caracter, a milogilor care terfelesc orice principii, de dragul banilor!!!!Sa le fie rusine, dar cred ca sunt prea nesimtiti sa le pese!!!Au ajuns sa se prostitueze pe doi arginti, plecand de la functii si posturi in inima unor bastioane ale democratiei,care trebuia sa-i faca niste oameni reponsabili si verticali!!!Chiar tara asta e formata numai din oameni de nimic????Suntem o tara de escroci???Sau ar trebui cineva sa-i arda pe rug sau sa-i treaca prin foc si sabie ca se trezeasca cei care mai raman???Cine sa dea de pamant cu muhaielele astea care ar trebui sa fie cel mai inalt reper moral al tarii asteia???Sunteti sublimi cei care va luptati cu morile de vant, dar sunteti prea putini...si nu va sustine nimeni!!!Pt ca poporul asta e mort!!!!
Total 1 comments.
1332
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.