Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Gyorgy Frunda: România ca stat naţional este o definiţie desuetă şi emoţională!
- - - -
2013-06-01
Actualitate Interna
0

 

 

În opinia lui Gyorgy Frunda, "această definiţie este pur sentimentală, emoţională în Constituţia României, ea nu are efecte nici politice, nici juridice. Ea se contrazice cu o serie de articole care prevăd drepturile minorităţilor naţionale, pentru că nu poţi să spui că România este stat naţional, iar în articolul 6 să spui că statul român recunoaşte drepturile minorităţilor la păstrarea, exprimarea şi dezvoltarea identităţilor naţionale".

 

Consilierul premierului declară că "România nu este stat naţional nici ca şi construcţie politică. Toate deciziile judecătoreşti din România pot fi cenzurate de Curtea de la Strasbourg, deficitul economic al României demult nu se hotărăşte la Bucureşti, ci la Bruxelles, armata română demult nu mai ascultă numai de comenzile Statului Major Român, ci de cele ale NATO. Aşa că suntem într-o epocă nouă, modernă, benefică României şi ar fi cazul să recunoaştem acest lucru".

Frunda precizează că "România este singura ţară membră a Uniunii Europene, care se autodefineşte ca "naţional". Este o definiţie desuetă, demult uitată de istorie, dar asta o vom putea face doar când partidele politice româneşti vor avea bărbăţia politică să propună acest lucru".


Cititi si:

- Gyorgy Frunda: UDMR vrea recunoasterea limbii maghiare ca limba regionala


Comisia de revizuire a Constituţiei a respins propunerea UDMR ca sintagma "stat naţional" să fie eliminată din articolul 1 al legii fundamentale.

Sursa: rfi.ro

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
345
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22